Αρμάνι Μιλάνο - Βιλερμπάν 73-72: Ο «εξαφανισμένος» Ντέβιν Χολ έσωσε την Αρμάνι

Βασίλης Βλαχόπουλος
Στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, ο Ντέβιν Χολ δεν έκανε αισθητή την παρουσία του αλλά πήρε το μεγαλύτερο σουτ του αγώνα, το έβαλε και η Αρμάνι Μιλάνο επικράτησε (73-72) της Βιλερμπάν διατηρώντας το αήττητο σε πέντε αγώνες.

Ο Αμερικανός ήταν σκιά του καλού εαυτού του, αλλά η απόφαση του Έτορε Μεσίνα να τον κρατήσει στο παιχνίδι δικαίωσε και τους δύο. Γιατί ο Χολ έβαλε το τρίποντο της νίκης, στερώντας από τη Βιλερμπάν την ευκαιρία για μια σπουδαία νίκη την οποία μάλλον άξιζε βάσει απόδοσης. Η γαλλική ομάδα προηγήθηκε έως και με διαφορά 14 πόντων με πρωταγωνιστή τον Οκόμπο αλλά στο τέλος αναδείχθηκε η απειρία της.

Ο αγώνας

Βάζοντας στην άκρη μια φανταστική ασίστ του Σέρχι Ροντρίγκεθ στον Κάιλ Χάινς, η Αρμάνι Μιλάνο είχε πολύ κακή επιθετική λειτουργία στο πρώτο ημίχρονο αλλά και απελπιστικά ποσοστά ευστοχίας (9/29 σουτ). Κι έτσι, μετά τα μισά της πρώτης περιόδου (6-12, 6’) άρχισε να ακολουθεί στο σκορ της Βιλερμπάν η οποία μάλλον είχε όλο το… πακέτο. Καλή άμυνα, έλεγχος ριμπάουντ αλλά και αποτελεσματικότητα στο μακρινό σουτ (6/13).

Γι’ αυτόν τον λόγο, στη δεύτερη περίοδο η διαφορά σταδιακά αυξανόταν για τη γαλλική ομάδα η οποία βασίστηκε στους βασικούς γκαρντ της (Οκόμπο, Τζόουνς) όπως και στην επιβλητική παρουσία του Μουσταφά Φαλ. Η διαφορά πάτησε σε διψήφιο νούμερο (23-34) λίγο πριν την είσοδο του αγώνα στα τελευταία δύο λεπτά του πρώτου ημιχρόνου το οποίο ολοκληρώθηκε με buzzerbeater του Οκόμπο (26-40ημ.). Από τα στατιστικά στοιχεία του πρώτου μέρους ήταν οι μόλις 19 βαθμοί της Αρμάνι στην αξιολόγηση.

Οι ρόλοι αντιστράφηκαν στο πρώτο μισό της τρίτης περιόδου. Η Αρμάνι βελτίωσε ελαφρώς τα ποσοστά της, κυρίως όμως έπαιξε πιο επιθετική άμυνα αλλάζοντας τον ρυθμό του αγώνα. Και από το 29-42 έτρεξε επιμέρους σκορ 11-2 (40-44, 25’) με τους Νικόλο Μέλι-Μήτογλου να κάνουν εξαιρετική δουλειά στη ρακέτα. Ο Σέρχι Ροντρίγκεθ έβαλε το χεράκι του για επιπλέον ροκάνισμα της διαφοράς και τελικώς η περίοδος έκλεισε με σκορ 51-51 με buzzer beater από τον Νικόλο Μέλι.

Ο Οκόμπο φρέναρε τον ρυθμό της Αρμάνι η οποία προσπάθησε ανεπιτυχώς να βρει πόντους από μακρινή απόσταση (56-61, 34:30). Ακόμη κι όταν έβρισκαν τρίποντο οι γηπεδούχοι, η Βιλερμπάν απαντούσε με τον ίδιο τρόπο καθώς έπειτα από 36 αγωνιστικά λεπτά είχε 12/24 προσπάθειες (62-67, 36’). Ο Σαβόν Σιλντς πήρε την κατάσταση προσωπικά και οι γηπεδούχοι απέκτησαν προβάδισμα (70-69) μετά την είσοδο στα τελευταία δύο λεπτά, αλλά ο Οκόμπο ήταν το άλυτο πρόβλημα για την ιταλική άμυνα (70-72, 38:30) για να φτάσουμε στα τελευταία δευτερόλεπτα όπου ο Ντέβιν Χολ έβαλε το μεγαλύτερο καλάθι του αγώνα (73-72) από τη στιγμή που στην τελευταία επίθεσή της, η Βιλερμπάν αστόχησε δύο φορές.

Τα δεκάλεπτα: 14-17, 26-40, 51-51, 73-72

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στο ένα σουτ. Τόσο απλά. Και το έβαλε ο Ντέβιν Χολ ο οποίος ήταν εξαφανισμένος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα αλλά του πιστώνεται ότι πήρε το κρισιμότερο σουτ του αγώνα και το έβαλε (73-72).

Ο MVP: Ο Σαβόν Σιλντς προσπάθησε να κερδίσει μόνος του το παιχνίδι, αστόχησε στην τελευταία επίθεση της Αρμάνι αλλά τον «έσωσαν» ένα επιθετικό ριμπάουντ και το τρίποντο του Χολ.

ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Η δράση του Μέλι ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, δεν ισχύει όμως το ίδιο με τους 10 πόντους του Ρίκι. Ο Ιταλός έδωσε λύσεις στην επίθεση καθώς στην άμυνα είχε… θεματάκια.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Ντέιβιντ Λάιτι δεν ανταποκρίθηκε στον ρόλο του.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Κατά διαβολική σύμπτωση στο σύστημα αξιολόγησης η Αρμάνι έχει έναν βαθμό παραπάνω (71-70)

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Μάλλον ότι κέρδισε η Αρμάνι ένα παιχνίδι στο οποίο ακολουθούσε ή μάλλον κυνηγούσε σχεδόν σε όλη τη διάρκειά του.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Αρμάνι Μιλάνου παρέμεινε αήττητη λόγω της ψυχολογίας των παικτών της και της πίστης τους ότι μπορούσαν να κερδίσουν ένα παιχνίδι στο οποίο πολλά πράγματα δεν λειτούργησαν σωστά. Η Βιλερμπάν μάλλον άξιζε περισσότερα και κυρίως ο καταπληκτικός Οκόμπο ο οποίος εξελίσσεται σ’ έναν από τους κορυφαίους γκαρντ της φετινής Euroleague.

@Photo credits: EuroLeague