Εθνική ομάδα: Οι πιθανοί αντίπαλοι στο Προολυμπιακό τουρνουά (vid)

Gazzetta team
Έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες της επικείμενης κλήρωσης των Προολυμπιακών τουρνουά που θα διεξαχθεί την προσεχή Τετάρτη (27/11).

Στην κλήρωση θα πάρουν μέρος 24 ομάδες που θα χωριστούν σε έξι γκρουπ δυναμικότητας με βάση την παγκόσμια κατάταξη της FIBA.

Κάθε τουρνουά, σε Βελιγράδι (Σερβία), Κάουνας (Λιθουανία), Σπλιτ (Κροατία) και Βικτόρια (Καναδάς) θα έχει 6 ομάδες που θα χωριστούν σε δύο ομίλους των τριών.

Προκειμένου να υπάρξει ισορροπία στη δυναμικότητα των ομίλων, το πρώτο γκρουπ, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, μαζί με το γκρουπ 4 και 5, θα κληρωθούν στους ομίλους «Α» κάθε τουρνουά.

Τα γκρουπ 2,3 και 6 θα βρεθούν στους ομίλους «Β».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στον όμιλό της, η Ελλάδα θα βρει αντιπάλους μία εκ των:

ΓΚΡΟΥΠ 4: Γερμανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Βενεζουέλα, Καναδάς
ΓΚΡΟΥΠ 5: Νέα Ζηλανδία, Μεξικό, Κίνα, Κορέα

Άρα είναι δεδομένο ότι στη φάση των ομίλων, η Ελλάδα δε θα κληρωθεί με τις εξής ομάδες, τις οποίες όμως είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αν κερδίσει τη συμμετοχή της στα χιαστί ματς:

ΓΚΡΟΥΠ 2: Τσεχία, Βραζιλία, Ιταλία, Πολωνία
ΓΚΡΟΥΠ 3: Κροατία, Τουρκία, Σλοβενία, Πουέρτο Ρίκο
ΓΚΡΟΥΠ 6: Ανγκόλα, Τυνησία, Σενεγάλη, Ουρουγουάη

Ταυτόχρονα υπάρχει και μέριμνα για να μοιραστούν ισόνομα οι ομάδες από κάθε ήπειρο, όσο αυτό είναι δυνατόν.

Αυτό θα γίνει ως εξής:

- Τα τέσσερα τουρνουά τοποθετούνται με αλφαβητική σειρά, δηλαδή: Βελιγράδι, Κάουνας, Σπλιτ, Βικτόρια… Αν λοιπόν, η Ελλάδα κληρωθεί πριν τη Ρωσία, τότε αυτόματα θα πάει στο τουρνουά του Σπλιτ και η Ρωσία στη Βικτόρια. Αντιστοίχως, το ίδιο θα ισχύσει στην κλήρωση και των υπόλοιπων ομάδων…

- Όπου δεν υπάρχουν όροι και κριτήρια λοιπόν, η πρώτη ομάδα που θα κληρώνεται από ένα γκρουπ δυναμικότητας, θα πηγαίνει στο Βελιγράδι, η δεύτερη στο Κάουνας, η τρίτη στο Σπλιτ και η τέταρτη στη Βικτόρια.

- Το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας θα κληρωθεί στην αρχή και θα καθοριστεί σε ποιο από τα δύο τουρνουά, του Καναδά, ή της Κροατίας θα παίξουν η Ελλάδα και η Ρωσία.

- Για να καλυφθούν και κάποια γεωγραφικά κριτήρια, το Πουέρτο Ρίκο δε θα κληρωθεί σε πρώτη φάση, στο ίδιο γκρουπ με τη Βραζιλία…

- Προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία ενός τουρνουά με περισσότερες από 3 ευρωπαϊκές ομάδες, η Γερμανία, θα αγωνιστεί στο πρώτο τουρνουά που θα υπάρχει ομάδα από τη FIBA Americas.

- Επίσης το Μεξικό, δε μπορεί να κληρωθεί σε ομίλους που έχουν ήδη μία ομάδα από τη FIBA Americas.

- To ίδιο ισχύει και με την Ουρουγουάη από το 6ο γκρουπ.