Ο χαμένος πάει… σπίτι του

Βασίλης Βλαχόπουλος
Αβελίνο και Άρης συγκρούονται απόψε (31/1, 21:30) στην Ιταλία σε μια αναμέτρηση δίχως αύριο καθώς ο ηττημένος θα αποκλειστεί από τη συνέχεια του BCL. Το gazzetta.gr αναλύει τα δεδομένα του αγώνα και εξηγεί τα σενάρια πρόκρισης στον όμιλο της ελληνικής ομάδας.

Αν η μάχη της πρόκρισης στο Top16 του BCL παρομοιαστεί με μια κούρσα ταχύτητας, τότε θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ζιέλονα Γκόρα αποδεικνύεται η πιο σκληροτράχηλη ομάδα του 4ου ομίλου. Γιατί η πολωνική ομάδα όχι μόνο μπήκε στην εξίσωση του σημερινού(31/1) αγώνα στην Ιταλία μεταξύ της Αβελίνο και του Άρη, αλλά επέβαλε τα δικά της δεδομένα αποκτώντας προβάδισμα πρόκρισης στην επόμενη φάση.

Με την 3η συνεχόμενη νίκη τους (η τελευταία επί της Ναντέρ) οι Πολωνοί έχουν ρεκόρ 6-7 που σημαίνει ότι ο ένας εκ των Αβελίνο-Άρη, απόψε θα αποχαιρετήσει τη διοργάνωση. Γιατί η μεν ελληνική ομάδα έχει ρεκόρ 4-8 κι αν δεν κερδίσει τότε θα στερηθεί βαθμολογικού ενδιαφέροντος ο τελευταίος αγώνας απέναντι στην Οστάνδη στο Nick Galis Hall, οι δε Ιταλοί(5-7) δεν θέλουν την ισοβαθμία με τη Ζιέλονα Γκόρα καθώς ηττήθηκαν και στα δύο παιχνίδια. Η Οστάνδη μειονεκτεί σε κάθε ισοβαθμία τόσο με την Αβελίνο όσο και με τη Ζιέλονα Γκόρα και για να προκριθεί στην επόμενη φάση χρειάζεται επτά νίκες. Αυτή τη στιγμή έχει μόλις πέντε. Στην τελευταία αγωνιστική, η Αβελίνο θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας την αδιάφορη Μπον και η Ζιέλονα Γκόρα τη Νίμπουρκ η οποία κυνηγάει τη 2η θέση. Πάντως, ο Άρης μπορεί να μείνει εκτός διοργάνωσης ακόμη κι αν κερδίσει σήμερα την Αβελίνο, στην περίπτωση που η πολωνική ομάδα επικρατήσει της Νίμπουρκ στο φινάλε της κανονικής περιόδου. Ελπίζουμε να μην σας κουράσαμε με τα σενάρια πρόκρισης, αλλά ήταν απαραίτητο να καταγραφούν γιατί καταδεικνύουν την τεράστια σημασία του σημερινού αγώνα στο Αβελίνο.

Υπάρχει επίσης και το… παρελθόν, καθώς ο πρώτος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων στο Nick Galis Hall ήταν από τους πιο «επεισοδιακούς» στη διοργάνωση. Ο Άρης επικράτησε με 59-56, οι Ιταλοί διαμαρτυρήθηκαν για φάουλ (στην τελευταία φάση του αγώνα) επάνω στον Τζέισον Ριτς σε προσπάθεια τριών πόντων, έκαναν καταγγελία κατά των διαιτητών, ενώ ο Άρης απάντησε με τη δημοσιοποίηση βίντεο της φάσης όπου δεν καταλογίστηκαν βήματα του Άριελ Φιλόι. Πέρα από την παραδοχή των λαθών, η επικοινωνιακή «μάχη» δεν ανέδειξε ουσιαστικό νικητή.

Αυτά βέβαια ανήκουν στο παρελθόν, εξάλλου η σημερινή αναμέτρηση είναι διαφορετική σε σχέση με την αντίστοιχη του πρώτου γύρου. Για την ακρίβεια, ο Άρης είναι πολύ διαφορετικός σε επίπεδο ρόστερ, πέραν του ότι κουβαλάει στην πλάτη του και το βάρος των έξι διαδοχικών ηττών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Κουβαλάει επίσης την έντονη πίεση, τα προβλήματα αλλά και την κακή αγωνιστική κατάσταση της ομάδας. Στην πορεία της διοργάνωσης δεν κατάφερε να διώξει από πάνω του συγκεκριμένα (αρνητικά) στατιστικά ρεκόρ όπως είναι η χαμηλότατη (66.5π.) παραγωγικότητά του στην επίθεση ή ακόμη και το γεγονός ότι είναι από τις ομάδες που κάνουν τα περισσότερα λάθη ανά αγώνα.

Η Αβελίνο επίσης δεν βρίσκεται σε… καλό φεγγάρι. Γιατί οι δύο συνεχόμενες ήττες στο ιταλικό Πρωτάθλημα σε συνδυασμό με άλλες τόσες στο BCL μάλλον την εκτροχίασαν από τους στόχους της. Η διαφορά στην ιταλική ομάδα σε σχέση με τον αγώνα του πρώτου γύρου έχει να κάνει με την επιστροφή των Φεσένκο, Φιτιπάλντο. Αμφότεροι έχουν ρόλο στο rotation του Στέφανο Σακριπάντι, μαζί με τους Ριτς, Ουέλς, Φιλόι και Λέουνεν, είναι τα βασικά γρανάζια της ιταλικής μηχανής και συνολικά δίνουν άνω του 80% των πόντων της ομάδας. Ειδικά ο Λέουνεν ανήκει στη συνομοταξία των «σκαπανέων» της Αβελίνο καθώς κάνει αθόρυβη δουλειά και βάσει αριθμών είναι ο πιο πολύτιμος παίκτης της ομάδας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ιταλικής ομάδας βρίσκεται στην άμυνα καθώς δέχεται περί των 79 πόντων ανά αγώνα και η ιδιαιτερότητα του σημερινού αγώνα είναι ότι θα αντιμετωπίσει μία από τις χειρότερες επιθέσεις της διοργάνωσης. Αναλόγως με τη φιλοσοφία που θα επικρατήσει στο παιχνίδι, θα εξαρτηθεί και το ποια ομάδα θα συνεχίσει στη διοργάνωση.