Το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης : Από το ζενίθ στο ναδίρ (8o μέρος)

Μιχάλης Λεάνης
Ο Μιχάλης Λέανης συνεχίζει την έρευνά του για το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης και από το ζενίθ βρέθηκε στο ναδίρ...

-Με το δεδομένο πλέον ότι ο νόμος δεν αλλάζει και τα χρέη δεν παραγράφονται ποιες οι προτάσσεις των ανθρώπων του αθλήματος για την επόμενη μέρα ώστε οι ομάδες της Θεσσαλονίκης να περάσουν σταδιακά στην φάση της ανάκαμψης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΑΜΟΣ

Θέσπιση μακροχρόνιας βιώσιμης ρύθμισης των χρεών με ταυτόχρονη εγγύηση τήρησης τους από τους επενδυτές με τεχνοκρατική αντίληψη με άμεσο στόχο την οικονομική εξυγίανση και την ανάπτυξη αγωνιστικών υποδομών και εγκαταστάσεων ανεξαρτήτως έλλειψης πρόσκαιρων αγωνιστικών στόχων.

Επιμονή στο πλάνο σε συνδυασμό με επικοινωνιακή προσπάθεια κατανόησης εκ μέρους των φιλάθλων των ανωτέρων στόχων ως άμεση προτεραιότητα με στόχο την αρωγή τους και την αποφυγή απατηλών υποσχέσεων περί άμεσης επανασύστασης δήθεν Αυτοκρατοριών που οδηγούσαν δικαίως σε εκδηλώσεις απαξίωση και οργής αλλά και βίαιων συμπεριφορών , λόγω εμπαιγμού με συνέπεια την συσσώρευση περισσοτέρων προβλημάτων!

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ

Αρκετές ομάδες είναι χρεωμένες και τα χρέη δεν παραγράφονται. Αυτό προκαλεί μια δυσλειτουργία στα σωματεία που έχει σοαβρό αντίκτυπο στο σύνολο του πρωταθλήματος και στο μπάσκετ γενικότερα.

Επίσης αποτρέπει τους υγιώς σκεπτόμενους και ενεργούντες να ασχοληθούν με τα διοικητικά και έτσι βρίσκουν ζωτικό χώρο οι ενεργούντες με ιδιοτέλεια!

Οι ομάδες που έχουν μια οικονομική σταθερότητα και δυνατότητα πρέπει και αυτές να βοηθήσουν για την επίλυση των προβλημάτων.

Ο ΕΣΑΚΕ πρέπει να οργανωθεί πολύ περισσότερο και να μην είναι απλώς διεκπεραιωτής των πρωταθλημάτων αλλά να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα των σωματείων!

Μεμονωμένα τα σωματεία λίγα πράγματα επιτυγχάνουν στην επίλυση των προβλημάτων τους. Τα προβλήματα όμως είναι κοινά για όλους και πρέπει συλλογικά να καταγράφεται προσπάθεια επίλυσης αυτών.

Πρέπει να μπουν κανόνες και μηχανισμοί ελέγχου και στήριξης γιατί δεν συμφέρει σε κανένα να υπάρχουν καταστάσεις που φθείρουν το άθλημα στο σύνολο του.

Μια πρόταση θα μπορούσε να είναι:

Τα σωματεία πριν την έναρξη της σεζόν να καταθέτουν τους προϋπολογισμούς τους και κατά τη διάρκεια της χρονιάς να μην επιτρέπεται να τους υπερβούν!

Να τους επιτρέπεται να τους υπερβούν μόνο αν καταθέσουν μια σίγουρη και εγγυημένη πρόταση αναπροσαρμογής αυτού.

Πρέπει να τεθεί ένα μικρότερο όριο στον αριθμό των ξένων παικτών και βέβαια παραμένει πρόβλημα ότι αρκετές φορές ένας άγνωστος καλό ξένος είναι φθηνότερος από ένα αξιόλογο Έλληνα!

Το πρόβλημα των χρεών είναι μεγάλο και δυστυχώς επαναλαμβανόμενο! Θα πρέπει η νομοθεσία να γίνει αυστηρότερη ώστε να μην επιτρέπει στις οι ομάδες να περιέλθουν στην ίδια τραγική οικονομική κατάσταση με άσωτη διαχείριση.

Κοινώς να μην τους επιτρέπεται να λειτουργούν πέρα από τις δυνατότητες τους!

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΒΡΕΤΤΑΣ

Οι ομάδες τη Θεσσαλονίκης και όχι μόνο οφείλουν να ανασυγκροτηθούν σε όλα τα επίπεδα! Αγωνιστικό οργανωτικό, διοικητικό, επικοινωνιακό!

Θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές, με σκοπό την ανάπτυξη παιχτών από τις μικρές ομάδες! Αυτός είναι ο καλύτερος και σωστότερος τρόπος ώστε το εγχείρημα να έχει μέλλον και προοπτική!

Οι ομάδες της Θεσσαλονίκης μέσω των θεσμικών οργάνων να απαιτήσουν αλλά και να αγωνιστούν από κοινού για την δημιουργία ενός κοινού ταμείου τηλεοπτικών δικαιωμάτων , άλλα και κάποιων κεντρικών χορηγών.

Να αγωνιστούν για την καθιέρωση 7- 8 Ελλήνων παικτών στη δωδεκάδα .

Να μεριμνήσουν ώστε ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ , να έχουν άμεση και εποικοδομητική συνεργασία και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και διαφήμιση του αθλήματος.

Στα θεσμικά όργανα να αγωνιστούν για την κατάθεση των πραγματικών budget και την θέσπιση βασικών προϋποθέσεων συμμετοχής στην Α΄1 ( εγγύηση χρημάτων, εγκαταστάσεις, ακαδημίες) , όλα αυτά που εδώ και χρόνια έχουν θεσμοθετηθεί σε όλα τα προηγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης!

Μόνο κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις θα υπάρχει στο μέλλον μπάσκετ στην Θεσσαλονίκη αλλά και γενικότερα σε όλη την επικράτεια γιατί η κρίση έρχεται πλέον να αγκαλιάσει όλους τους συλλόγους!

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΚΙΟΥΣΗΣ

Η άποψη μου είναι πως η μοναδική λύση είναι ένα εντελώς ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την πραγματικότητα.

Θα πρέπει δηλαδή, αντιμετωπίζοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μπάσκετ με ειλικρίνεια και όχι εξωραΐζοντας την, να προσδιορίζει πολύ συγκεκριμένα το εάν αυτό είναι πραγματικά και μπορεί σήμερα να είναι Επαγγελματικό ή όχι. Ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί και να συζητηθεί εξονυχιστικά .

Δεν θα πρέπει η όποια επιθυμία ή μικροσυμφέροντα να μας απαγορεύουν να αντικρίσουμε την πραγματικότητα.

Επίσης θα πρέπει να απαντήσουμε στο ποιοι είναι οι κανόνες λειτουργίας μια επαγγελματικής λίγκας. Μπορεί κάτι τέτοιο να λειτουργήσει και να υπάρξει χωρίς ένα αυστηρό και απαραβίαστο πλαίσιο?

Μπορεί να υπάρξει κάνοντας ο κάθε ένας ότι θέλει και ότι του συμφέρει χωρίς καμία απολύτως τιμωρία επειδή φοβόμαστε μήπως και καταρρεύσει συνολικά το οικοδόμημα? Μα το οικοδόμημα έτσι κι αλλιώς είναι υπό κατάρρευση.

Εάν λοιπόν αποφασιστεί πως μπορεί να είναι επαγγελματικό, θα πρέπει να τεθούν αυστηρά οι κανόνες λειτουργίας του σαν τέτοιο, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να ξανακυλήσει στην σημερινή του μπαχαλοποίηση.

Πιστεύω πως η σημερινή κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο στις ομάδες της πόλης, αλλά γενικότερα στο χώρο του αθλήματος, θα πρέπει να μας οδηγήσει σε πολύ σκληρές αποφάσεις , επειδή σκληρή είναι και η ίδια.

Εάν διαπιστωθεί πως δεν υπάρχουν σήμερα οι κατάλληλες συνθήκες για επαγγελματική λειτουργία του μπάσκετ ,θα πρέπει να ορισθεί ένα άλλο πλαίσιο λειτουργίας που θα πρέπει να διασφαλίζει την εξυγίανση του και την σταδιακή του ανάπτυξη.

Θα πρέπει επίσης να τεθούν αυστηροί κανόνες που δεν θα επιτρέπουν την εκμετάλλευση των αθλητών , προπονητών, σωματείων και θα θέτουν σοβαρές βάσεις ανάπτυξης του αθλήματος και την σταδιακή και εξορθολογισμένη επαγγελματοποίηση του εφόσον αυτό είναι δυνατόν.

Πιστεύω πως μόνον πάνω σε μια τέτοια βάση θα πρέπει να ορισθεί και το θεσμικό πλαίσιο το οποίο ανέφερα και θα καθορίζει την λειτουργία του χωρίς να λαμβάνει υπόψη του μικροσυμφέροντα αλλά να οργανώνει σωστά όλα τα επί μέρους και σημαντικά του κομμάτια .

Υποδομές, λειτουργία πρωταθλημάτων, οικονομική λειτουργία και υποχρεώσεις, διαιτησία ΚΛΠ.

Ένα πλαίσιο που να ξεκινάει από την βάση και θα φτάνει μέχρι την κορυφή του οικοδομήματος και που θα θέτει ένα χρονοδιάγραμμα της όποιας μετεξέλιξης και των μεταβατικών φάσεων αυτής. Δεν νομίζω πως με πασαλείμματα σαν αυτά που γίνονται μέχρι σήμερα μπορεί να λυθεί η τόσο βαθειά κρίση στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό basketball. Με λίγα λόγια το ελληνικό Μπάσκετ χρειάζεται μια ΚΟΣΜΟΓΟΝΕΙΑ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ

Τώρα βρισκόμαστε στο σημείο 0 , όλου του Ελληνικού Μπασκετικού οικοδομήματος!

Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να στρέψουμε το βλέμμα μας και να δούμε πως λειτουργεί, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία, η Σερβία, η Λιθουανία και να πάρουμε ότι καλύτερο υπάρχει από την τεχνογνωσία τους!

Πρόλαβα και πήγα πριν την καραντίνα, στο final 8, στο copa del Rey, στη Μάλαγα!

Τα βλέπεις και αναρωτιέσαι σε ποια χώρα ζεις;;;

Αν δεν αποκτήσουμε τεχνογνωσία και αναθέσουμε τον κατάλληλο άνθρωπο, στην κατάλληλη θέση , γιατί αν το εξετάσουμε εύκολα θα διαπιστώσουμε ότι δεν στερούμαστε από γνώστες, από άξιους ανθρώπους, αλλά θα πρέπει να βγουν μπροστά!

Άνθρωποι που πήραν πολλά, όχι μόνο χρήματα, ήρθε η ώρα να βγουν μπροστά!

Πρέπει να γίνουμε ελκυστικοί σαν άθλημα σαν ομάδα, να μπορέσουμε να πείσουμε κάποιον να επενδύσει!

Ιστορία, κόσμος υπάρχει, ο επενδυτής θέλει κι αυτός να κερδίσει και πρέπει να τον πείσουμε!

Λύσεις υπάρχουν, όπως η δημιουργία μια ομάδας

εργασίας ικανών ανθρώπων! Είμαι αισιόδοξος!

ΜΑΝΘΟΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

Μέλλον για τις ομάδες της πόλης θα υπάρξει μόνο αν επικεντρώσουν στη δημιουργία νέων ταλαντούχων Ελλήνων παικτών.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ένα σημαντικό παράγοντα , αυτόν που θέλει όσες ομάδες πρωταγωνίστησαν, σε όλα τα μέτωπα, πρόσφατα αλλά και στο παρελθόν να στηρίζονται σε αξιόλογο κορμό από Έλληνες αθλητές.

Οι εργάτες του Ελληνικού μπάσκετ έφεραν τις μεγάλες επιτυχίες και σε επίπεδο συλλόγων αλλά και σε Εθνικό!

Μετά υπάρχει και το τοπικό ενδιαφέρον. Ούτε αυτό μπορούμε να το παραβλέψουμε!

Όσα περισσότερα δικά τους παιδιά θα αγωνίζονται στις ομάδες τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ενδιαφέρον από τους φίλους και οπαδούς των συλλόγων!

Έτσι επιβάλλεται η σύνδεση των μικρών ομάδων με την μεγάλη , ώστε να επιτευχθεί η αγωνιστική συνέχεια που έχει να κάνει με τον τρόπο που αγωνίζεται η ομάδα. Την φιλοσοφία και τον χαρακτήρα της.

Για να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο θέλει δουλειά , πολύ δουλειά , σκληρή δουλειά , επιμονή γιατί τα αποτελέσματα πιθανόν να αργήσουν να φανούν.

Αλλά αν ξεκινήσουμε σωστά , στοχευμένα και προγραμματισμένα και οι ομάδες νοικοκυρευτούν στον οικονομικό τομέα είμαι σίγουρος ότι οι επενδυτές δεν θα αργήσουν να φανούν!

Όλα στη ζωή είναι κύκλοι! Το ζήτημα είναι την επόμενη, όταν ο κύκλος ανοίξει και πάλι, να μας βρει προετοιμασμένους!

ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η επόμενη μέρα, κατά την άποψη μου, για τις ομάδες της Θεσσαλονίκης ,δεν έχει τόση ανάγκη από επενδυτές ισχυρούς , αλλά από leaders , ισχυρές προσωπικότητες που θα μιλήσουν με ειλικρίνεια στο φίλαθλο κοινό , θα τεκμηριώσουν τις απόψεις τους , ως γνώστες του αθλήματος, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα το οποίο θα ακολουθήσουν πιστά χωρίς παρεκκλίσεις , αδιαφορώντας για τις όποιες εξωτερικές πιέσεις!

Ο κόσμος πλέον έχει ωριμάσει.

Αν βρεθούν λοιπόν αυτές οι προσωπικότητες , κοιτάξουν πρωτίστως με σκληρή οικονομική πολιτική να μειώσουν το χρέος, καταφέρουν να βγάζουν στο προσκήνιο δυο παίκτες την χρονιά και με την αμεσότητα κα την ειλικρίνεια τους πετύχουν να συσπειρώσουν τον κόσμο ώστε η πλειοψηφία του να σταθεί δίπλα τους, τότε το πρώτο μεγάλο βήμα για την ανασυγκρότηση της επόμενης μέρας κα την δημιουργία ομάδας για την επόμενη εποχή , θα έχει επιτευχθεί στο μεγαλύτερο βαθμό!

ΝΙΚΟΣ ΚΕΡΑΜΕΑΣ

Η επόμενη μέρα για τις ομάδες της Θεσσαλονίκης θα έχει βρει το δρόμο της όταν τους συλλόγους θα πάψουν να τους τυφλώνουν τα φώτα από των περασμένων χρόνων στο καθρεφτάκι!

Τότε και μόνο τότε θα μπορέσουν να δουν καθαρά τις λεωφόρους που ανοίγονται μπροστά τους ώστε να χαράξουν νέα διαδρομή.

Όσο ζουν και αναπαράγουν τα φαντάσματα του παρελθόντος , όσο διατηρούν και συντηρούν ένα μεγαλοϊδεατισμό , ότι παραμένουμε αγωνιστικά πάντα, μεγάλες ομάδες και είμαστε σε θέση να τα αναμετρηθούμε με τον καθένα , τόσο θα βουλιάζουν στην εσωστρέφεια , αφήνοντας την ευκαιρίες να χάνονται!

ΛΑΚΗΣ ΤΣΑΒΑΣ

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι και θα το πω όσο πιο απλά , όσο πιο λαϊκά γίνεται.

Στην οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σύλλογοι , με τα ανεξέλεγκτα χρέη το ύψος των οποίων δεν γνωρίζουμε επ’ ακριβώς, θα πρέπει να δεχθούμε ότι δεν ψάχνουν επενδυτή αλλά κορόιδο!

Γιατί και να βρεθεί , θα τον πιέζουν να συνδιοικήσουν μαζί του οι διάφοροι παρατρεχάμενοι και επίσης το βλέπω λίγο απίθανο αν δεν δεχθεί τους όρους τους να αφήσουν να κάνουν τη δουλειά τους, τα στελέχη που αυτός θα έχει επιλέξει!

Συνεπώς για να ανακάμψει το μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη οι παράγοντες οφείλουν να τιθασεύσουν τον φόβο τους.

Τον φόβο να ξεκινήσουν από το μηδέν. Να τραβήξουν μια γραμμή διαχωρίζοντας το παρελθόν από το παρόν και το μέλλον ,να σταματήσουν να δημιουργούν προσδοκίες χωρίς αντίκρισμα!

Τον φόβο τους να συγκρουστούν με νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος , με καθεστώτα και οργανώσεις που οδήγησαν το άθλημα σε αδιέξοδο.

Αν κερδίσουν τον φόβο τους σίγουρα θα βρεθούν άνθρωποι του μπάσκετ με τεχνογνωσία και εμπειρία που θα θελήσουν να εμπλακούν με θέσεις και προτάσεις!