Υποβιβασμός Ολυμπιακού: Καταστροφή της Α1 ή αναβάθμιση της Α2;

Κάτια Πετροπούλου
Πέντε προπονητές της Α2 απαντούν στο ερώτημα του gazzetta.gr, στέκονται στην καταστροφή του ελληνικού μπάσκετ, προσπαθούν να βρουν μια... αχτίδα αισιοδοξίας και διαμηνύουν πως η θέση του Ολυμπιακού είναι στην Basket League.

«[...ακυρώνονται τα αποτελέσματα όλων των αγώνων στους οποίους συμμετείχε κατά την οικεία αγωνιστική περίοδο, δεν αντικαθίσταται και το Πρωτάθλημα συνεχίζεται με τις υπόλοιπες ομάδες και αυτή κατατάσσεται τελευταία στον πίνακα της τελικής βαθμολογικής κατάταξης του οικείου Πρωταθλήματος μετά από τις ομάδες που καταλαμβάνουν αγωνιστικά τις τελευταίες θέσεις και κατά συνέπεια υποβιβάζεται στην Α2 Εθνική κατηγορία αγωνιστικά, κατά τον αγώνα Πρωταθλήματος με την ομάδα της KAE Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ της 20-05-2019».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του Αθλητικού Δικαστή του ΕΣΑΚΕ, μετά την απόφαση του Ολυμπιακού να μην κατέβει φέτος για δεύτερο ματς στο παρκέ με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, αφού δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των ανθρώπων του, και γράφτηκε επίσημα μια μαύρη σελίδα στο ελληνικό μπάσκετ.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα και μια αίσθηση αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα: Θα συμβεί κάτι και οι Πειραιώτες δεν θα συμμετέχουν στην Α2; Θα αγωνιστούν όντως στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία; Κι αν ναι, πώς; Το ρόστερ θα είναι μόνο με νέα παιδιά και εφήβους; Θα πάνε στην Αδριατική Λίγκα; Θα αλλάξει η κατάσταση στο μπάσκετ μετά από ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός, κι αν ναι, σε ποιους τομείς; Θα έχει πετύχει το στόχο του ο Ολυμπιακός; Θα υποβαθμιστεί το επίπεδο της Α1 και θα αναβαθμιστεί εκείνο της Α2;

Οι απορίες που δημιουργήθηκαν είναι πολλές και όλοι περιμένουν να δουν τη συνέχεια και τι θα γίνει τελικά. Με δεδομένο, όμως, ότι ο Ολυμπιακός θα είναι στην Α2 τη σεζόν 2019-20, με βάση την ανακοίνωση του ΕΣΑΚΕ, πέντε προπονητές της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας μιλούν στο gazzetta.gr για όλα όσα γίνονται κι έδειξαν να μην επιθυμούν τους Πειραιώτες στην Α2, όχι γιατί... φοβούνται να τους αντιμετωπίσουν, αλλά γιατί πολύ απλά θεωρούν πως η θέση του είναι στην Basket League.

Γιάννης Τζήμας, Ντίνος Καλαμπάκος, Γιώργος Ρεμεντέλας, Σπύρος Σαμόλης και Νίκος Καραγιάννης καταθέτουν τις απόψεις τους, απαντώντας στο τι πιστεύουν για τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στην Α2 και αν θα αναβαθμιστεί το πρωτάθλημα στο οποίο παίρνουν μέρος, αναφέρονται στο όφελος που μπορεί να έχουν οι «μικροί», ενώ υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά την «καταστροφή» του μπάσκετ κι εύχονται να επικρατήσει η λογική.

Γιάννης Τζήμας (Καρδίτσα): «Θα αυξηθεί το ενδιαφέρον στην Α2, αλλά είναι λάθος απόφαση»

«Το θέτουμε ως δεδομένο ότι μπορεί να συμβεί. Το σίγουρο είναι ότι μιλάμε για ένα ιδιαίτερα λυπηρό φαινόμενο. Η απουσία του Ολυμπιακού θα αφήσει ένα μεγάλο κενό, και στον ανταγωνισμό, και στην ποιότητα του αθλήματος, πολύ σημαντικότερο από την εμπορικότητα. Νομίζω ότι είναι μια λανθασμένη απόφαση, η οποία πρέπει με σύνεση και λογική όλων να μην πραγματοποιηθεί, για το γενικότερο καλό του μπάσκετ.

Από την άλλη, η πιθανή παρουσία στην Α2, με όποια αγωνιστική μορφή κι αν είναι αυτή - είτε με καλή ομάδα, είτε με εφήβους - είναι κάτι που θα δημιουργήσει ένα διαφορετικό ενδιαφέρον, σε μια κατηγορία, που κάθε χρόνο βελτιώνεται και παρουσιάζει ένα καλό μπάσκετ. Το πιο σημαντικό είναι, ίσως, ότι θα αυξηθεί το ενδιαφέρον. Στα παιχνίδια που θα παίζει ο Ολυμπιακός, θα υπάρχει και περισσότερος κόσμος. Είναι μια από τις δημοφιλέστερες ομάδες και πολύ περισσότερο η παρουσία του στην κατηγορία θα προκαλέσει εντύπωση και θα έχει κόσμο. Δεν είναι, όμως, αυτό που αρέσει σε εμάς εδώ στο μπάσκετ.

Με όποια μορφή και να κατέβει ο Ολυμπιακός, θα είναι μια ομάδα που θα παλεύει για να κερδίζει. Πολύ περισσότερο αν παίξουν πολλοί μικροί, θα είναι καλό γι' αυτούς. Θα ετοιμάσει μια φουρνιά, για τη δική του ομάδα προφανώς, όπως έγινε παράδειγμα με τον Αρσενόπουλο, που δόθηκε δανεικός στο Ψυχικό, πήρε πολλές παραστάσεις κι έκανε ένα καταπληκτικό πρωτάθλημα. Ή όπως είχε και παλιότερα με τον Μουράτο, που πήγε επίσης στο Ψυχικό. Είναι τόσο καλό πρωτάθλημα κι ανταγωνιστικό αυτό της Α2.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι δεν πρέπει ούτε καν σαν υπόθεση να συζητάμε αυτό το πράγμα. Είναι ένα θέμα που πρέπει να λήξει διαφορετικά και με την θετική διάθεση όλων για το καλό του μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός και όλα τα δεδομένα της Basket League, τα τηλεοπτικά, η αύξηση του ενδιαφέροντος, όλα πρέπει να λυθούν και να επαναφέρουν το μπάσκετ εκεί που τού αξίζει και τού αρμόζει».

Ντίνος Καλαμπάκος (Χαρίλαος Τρικούπης): «Γκλαμουριά στην Α2 και καταστροφή του ελληνικού μπάσκετ»

«Εγώ λέω ότι αν ο Ολυμπιακός παίξει στην Α2, και δεν βρουν κάποιο τρόπο να μείνει στην Α1, θα είναι η καταστροφή του ελληνικού μπάσκετ! Λόγω ιστορίας, λόγω ότι έχουν μείνει μόνο δύο ομάδες να παίζουν, έτσι όπως έχει γίνει το πρωτάθλημα. Ποιο θα είναι το ενδιαφέρον της Α1 του χρόνου; Ποια θα είναι τα λεφτά που θα πάρουν από χορηγούς, από τηλεοπτικά, από σπόνσορες, σε ένα πρωτάθλημα χωρίς τον Ολυμπιακό; Ποια θα είναι η ομορφιά, χωρίς να έχουμε κάτι και τι λεφτά θα πάρουν κι οι υπόλοιπες ομάδες, αν δεν υπάρχει Ολυμπιακός;

Εγώ πιστεύω πως κάνουμε τρομερή προσπάθεια να διαλύσουμε το ελληνικό μπάσκετ! Είτε οι δύο, που τσακώνονται σαν τα παιδάκια που τούς έκλεψαν το παγωτό, είτε προσβάλλοντας και την ιστορία των δύο ομάδων, αν θες, με όλο αυτό που γίνεται. Άσχετα αν εγώ είμαι Παναθηναϊκός, αγαπάω, συμπαθώ ή έχω παίξει ή οτιδήποτε. Όλα αυτά που γίνονται τον τελευταίο καιρό, δεν είναι καλό για το ελληνικό μπάσκετ.

Είναι λες κι έχουν βάλει αμέτι μουχαμέτι και οι δύο να διαλύσουν το μπάσκετ. Είναι μεγάλα παιδιά, από μεγάλες οικογένειες, με πολλά λεφτά, θα πρέπει να προστατέψουν το άθλημα. Όσο κι αν είναι το "εγώ" μας μεγάλο, υπάρχει ένα προϊόν που πρέπει να προστατευτεί. Κάνουμε τρομερές προσπάθειες να το διαλύσουμε.

Ποιοι θα κατέβουν στον Ολυμπιακό για να παίξουν; Θα είναι το Under 20; Το ρόστερ αυτό, με το να κατέβουν τα παιδάκια να παίξουν, τιμάει την ιστορία του Ολυμπιακού; Την ανταγωνιστικότητα στην Α2; Καταλαβαίνεις τι εννοώ... Δεν υπάρχει λόγος. Ο κανονικός Ολυμπιακός θα παίζει στην Euroleague με έξι ξένους και κάποια παιδάκια θα κάνουν την "εξυπνάδα" να κατέβουν στην Α2.

Από το να τους στέλνουν δανεικούς, θα "ψηθούν" αυτά τα παιδιά. Μην ξεχνάμε ότι δεν κέρδισε κάτι με τον Τολιόπουλο ο Ολυμπιακός, που είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Είχε παιδιά ο Ολυμπιακός. Δεν ξέρω τώρα με τον μικρό που έχει, τον 17χρονο τον Ποκουσέφσκι. Εντάξει, αυτά τα παιδιά σίγουρα θα κερδίσουν κάτι. Αλλά μη μου πεις ότι όλο αυτό γίνεται για το κέρδος των μικρών του Ολυμπιακού! Απλά να έχουμε στην μεγάλη καταστροφή εμείς κάτι να κερδίσουμε, και για το ελληνικό μπάσκετ, και για την αξιοπιστία του πρωταθλήματος, και για τον Ολυμπιακό και για την Α1. Το ότι κάποια παιδιά θα παίξουν είναι ο 20ος λόγος.

Θα έχουμε γκλαμουριά! Θα έχουμε Ολυμπιακό, θα έχουμε ερυθρόλευκα για να παίζει η κάθε ομάδα. Σίγουρα θα έχει λίγο κόσμο παραπάνω στα γήπεδα, γιατί θα είναι ο Ολυμπιακός. Θα είναι "πρόκληση" ας πούμε, για να παίξει κάποια ομάδα εναντίον του Ολυμπιακού. Ξαναλέω πως αυτό είναι ο 21ος λόγος, από τους 19 "κακούς", ψάχνοντας κάτι καλό».

Γιώργος Ρεμεντέλας (Ψυχικό): «Δεν θα είναι ρόδινα τα πράγματα»

«Δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί με την μορφή που φαντάζεται ο κόσμος. Θα έχει μια άλλου είδους προσέγγιση σε αυτό το κομμάτι. Ο οργανισμός που λέγεται "Ολυμπιακός", που είναι Ανώνυμη Εταιρεία στην ουσία, θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο υψηλό επίπεδο, δηλαδή στην Euroleague με την κανονική του μορφή ως ομάδα. Ήταν ο τρόπος που επέλεξαν οι ιδιοκτήτες του να αντιδράσουν σε αυτό που τους ενοχλεί τόσα χρόνια.

Θα μείνω σε μια δήλωση που διάβασα ότι έκανε ο Γιώργος Αγγελόπουλος, που είπε ότι "δεν θα αγωνιστούμε όπως φαντάζεστε εσείς στην Α2". Προφανώς εννοεί ο άνθρωπος ότι θα κατεβάσουν μια ομάδα με νεαρά παιδιά, που στην ουσία θα τους δοθεί ο χρόνος να παίξουν σε αυτό το επίπεδο, κι όχι στο εφηβικό.

Είμαι έξι χρόνια στο Ψυχικό και στην Α2 κι έχω δουλέψει άλλη μια χρονιά ως βοηθός του Στέργιου Κουφού στον Παπάγου. Έχοντας τόσα χρόνια σε αυτή την κατηγορία, πράγματι το επίπεδο, όχι τόσο το μπασκετικό, αλλά ως κατηγορία, είναι σκληρό. Έχει ιδιαιτερότητες και θα είναι σίγουρα πρόκληση γι' αυτά τα παιδιά να ανταποκριθούν. Δεν θα είναι όπως ακούγεται ή φαντάζεται, εύκολο, αλλά το μπάσκετ, είναι μπάσκετ. Δεν ξέρεις ποτέ. Βλέποντας και φέτος την κατηγορία, θεωρώ πως το επίπεδό της ήταν πιο χαμηλό, από τα προηγούμενα χρόνια - και δεν εννοώ, βέβαια, τον Ηρακλή και τη Νίκαια - αλλά τις άλλες ομάδες, που διεκδίκησαν είτε κάτι καλό, είτε τη σωτηρία, όπως εμείς. Έχει πέσει ελαφρώς το επίπεδο. Σίγουρα, πάντως, η εμπειρία μου μού λέει ότι δεν θα είναι τόσο ρόδινα τα πράγματα. Τα παιδιά θα πρέπει να παλέψουν πολύ σκληρά, για να πετύχουν κάτι.

Αυτό που θέλω να πω, είναι πως θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική, γιατί ο αθλητισμός χρειάζεται τον οργανισμό που λέγεται "Ολυμπιακός", γιατί είναι τεράστιος σύλλογος. Όπως χρειαζόμαστε κι όλους τους μεγάλους συλλόγους στον αθλητισμό, κι ειδικά στο μπάσκετ, γιατί είναι ένα άθλημα που μας βγάζει ασπροπρόσωπους. Ελπίζω πως θα επικρατήσει η λογική και θα βρεθεί μια φόρμουλα, ούτως ώστε το πρωτάθλημα να αποκτήσει σιγά σιγά μια δομή και την αίγλη που τού αξίζει, γιατί βλέπουμε, δυστυχώς, πως δεν λειτουργούμε τόσο σωστά, όσο θα έπρεπε. Ελπίζω κι εγώ, ως άνθρωπος του μπάσκετ, να βρεθεί ένας κοινός τόπος και να είναι τα πράγματα, όπως αξίζει να είναι».

Σπύρος Σαμόλης (Κόροιβος): «Το πρεστίζ της Α2 θα ανέβει, αλλά δεν είναι καλό για τον Ολυμπιακό»

«Ο Κόροιβος είχε την τύχη την τελευταία τετραετία να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στην Α1 και μια χρονιά στα playoffs της Α1. Όσο και αν μας φαίνεται περίεργη η συμμετοχή του Ολυμπιακού στην Α2, δυστυχώς, θα είναι μια πραγματικότητα, το ότι οι δύο ομάδες θα βρεθούν ξανά, αλλά σε τέτοιο επίπεδο. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι, δυστυχώς, με τον τρόπο που έγινε, δεν είναι καλό ούτε για το σωματείο, ούτε για τον φίλαθλο κόσμο του.

Όσο πρώιμο και να είναι τώρα σαν πρόβλεψη, μακάρι, αν αυτό το σενάριο ισχύσει τελικά, να γίνει πραγματικότητα. Θα είναι καλό για τη συμμετοχή των νεαρών παικτών. Είδαμε και φέτος, για παράδειγμα, τον Αρσενόπουλο, που ήταν δανεικός από τον Ολυμπιακό, να κάνει μια πολύ καλή σεζόν στο Ψυχικό. Σίγουρα το πρεστίζ της Α2, εφόσον συμμετέχει ο Ολυμπιακός, θα ανέβει.

Πιστεύω πως, ειδικά φέτος, είχαμε μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου. Είχαμε εβδομαδιαίες ηλεκτρονικές μεταδόσεις παιχνιδιών, όλες οι ομάδες προβλήθηκαν σε παιχνίδια τους και με την διεξαγωγή των playoffs και των playouts, το πρωτάθλημα γίνεται πολύ ενδιαφέρον μέχρι το τέλος του.

Μακάρι να βρεθεί μια λύση και να ξεκαθαρίσει το τοπίο, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Στα... χαρτιά έχει πέσει το Λαύριο, και ο Κολοσσός, αλλά μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Αν δεν θα πέσει κανένας, αν θα είναι ή όχι ο Ολυμπιακός. Ας ελπίσουμε, το συντομότερο δυνατόν, η ομοσπονδία να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ώστε να μπορέσουν οι ομάδες να κάνουν τον προγραμματισμό τους».

Νίκος Καραγιάννης (Καστοριά): «Εμείς θα έχουμε όφελος, αλλά υποβαθμίζεται η Α1»

«Παρόλο που η Καστοριά θα έχει όφελος από τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στην Α2, γιατί η τρίτη ομάδα της κατάταξης στην Α2, θα έχει το δικαίωμα να παίξει στην Α1, θεωρώ ότι υποβαθμίζεται πάρα πολύ το ελληνικό πρωτάθλημα. Ένα πρωτάθλημα, το οποίο θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή είναι στα χειρότερά του. Πρέπει να το δούμε πιο σοβαρά, γιατί το ελληνικό μπάσκετ είναι ένα άθλημα, το οποίο έχει δώσει πολλές χαρές γενικότερα, έχει μεγάλες επιτυχίες, και με όλα αυτά που γίνονται, πάει πίσω το άθλημα.

Από ότι λένε, ο Ολυμπιακός δεν θα κατεβάσει "κανονική" ομάδα, αλλά με νέα παιδιά. Η Α2 είναι ένα πρωτάθλημα που έχει το κοινό του. Παίζουν συνήθως 11 Ελληνόπουλα, από τους 12, σε κάθε ομάδα κι είναι ένα πρωτάθλημα που χρειάζεται περισσότερη προβολή γενικότερα.

Αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να το απαντήσει ο πρόεδρος (σ.σ. της συμμετοχής της Καστοριάς στην Α1). Δεν είναι δικιά μου δικαιοδοσία. Ο πρόεδρος είναι αυτός που αποφασίζει, κι αν έρθει η στιγμή, εκείνος θα πάρει την τελική απόφαση, γιατί είναι αυτός που χρηματοδοτεί την ομάδα».