Η άνοδος του Χρυσικόπουλου και η χρησιμότητα του Κατσίβελη

Βασίλης Βλαχόπουλος
Αυτή η διαδρομή είναι γνώριμη για τον Λίνο Χρυσικόπουλο καθώς από ρολίστας έγινε και πάλι πρωταγωνιστής κι αυτό πιστοποιείται μέσα από τη γλώσσα των αριθμών και τη ραγδαία άνοδο των μέσων όρων του.

''Εδώ παίζεις στην έδρα σου και με Cash Out* '' *Ισχύουν Όροι και Προυποθέσεις

Στα πρώτα μέτρα του φετινού αγωνιστικού μαραθωνίου, ο Χρυσικόπουλος δεν ήταν στις βασικές επιλογές του Ηλία Παπαθεοδώρου. Ο χρόνος συμμετοχής του ήταν περιορισμένος, ο ρόλος του (ολίγον) συγκεχυμένος, ομοίως και το επίπεδο επίδρασής του στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Πλέον όμως αυτά ανήκουν στο παρελθόν καθώς εξελίσσεται σε βασικός πυλώνας του Δικεφάλου κι αυτό αποδεικνύεται μέσα από τους αριθμούς. Κι αυτό θα διαπιστώνει κανείς αν απομονώσει τους τελευταίους επτά αγώνες του ΠΑΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι, στους τελευταίους επτά αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο 25χρονος έχει 13.3 πόντους κατά μέσο όρο. Κυρίως όμως, πρόσθεσε ένα στοιχείο στο παιχνίδι του. Το τρίποντο. Πέρυσι, σε σύνολο 26 αγώνων στο ελληνικό Πρωτάθλημα επιχείρησε μόλις 21 προσπάθειες τριών πόντων και το ποσοστό ευστοχίας του δεν ήταν μεγαλύτερο του 33%. Στους τελευταίους επτά επίσημους αγώνες δοκίμασε 22 φορές έξω από τα 6.75 με ποσοστό αποτελεσματικότητας 50%! Συνολικά σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει 18/44 προσπάθειες.

Πρόσφατα, ερωτηθείς για την αγωνιστική άνοδο του ΠΑΟΚ και το υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας της ομάδας (σ. σ. ο Δικέφαλος έχει εννιά νίκες στους τελευταίους 11 αγώνες), ο Ηλίας Παπαθεοδώρου δεν θέλησε να σταθεί σε πρόσωπα και επανέλαβε ότι είναι τουλάχιστον λανθασμένος ο διαχωρισμός μεταξύ Ελλήνων και ξένων. Εξάλλου, ο ρόλος του πρωταγωνιστή διαφέρει (σε επίπεδο προσώπων) από παιχνίδι σε παιχνίδι, εξαρτάται από αυτά που σου δίνει ο αντίπαλος.

Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι εκτός του υψηλού βαθμού επίδρασης του Χρυσικόπυλου στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ, ένας ακόμη παίκτης που άλλαξε το αγωνιστικό status του Δικεφάλου είναι ο Δημήτρης Κατσίβελης. Οι πόντοι του (8.5π μ.ο. στην Ελλάδα και 7.9π. στο BCL) έχουν μικρή σημασία μπροστά στο γεγονός ότι είναι ο καλύτερος πασέρ και κλέφτης της ομάδας. Για την ακρίβεια, στην Basketleague – μαζί με τον Βαγγέλη Μαργαρίτη – είναι ο μοναδικός που έχει διψήφιο αριθμό κλεψιμάτων σε 12 αγώνες, ενώ στο BCL έχει 1.2 κλεψίματα ανά παιχνίδι.

Ένα ακόμη στατιστικό στοιχείο που… βγάζει μάτι επί της περίπτωσης του Κατσίβελη είναι η καλύτερη σχέση που απέκτησε με το καλάθι από μακρινή απόσταση. Στους τελευταίους αγώνες έχει 7/14 προσπάθειες έπειτα από το απογοητευτικό 3/20 που είχε στα πρώτα παιχνίδια του στο Πρωτάθλημα.

Η παρουσία των δύο παραπάνω παικτών έχει μεγάλη αξία στην αγωνιστική άνοδο του ΠΑΟΚ αν συνυπολογιστεί ότι – έπειτα από τις πρώτες αγωνιστικές – είχε διαπιστωθεί ότι η ομάδα είχε δύο βασικά αγωνιστικά προβλήματα. Στην οργάνωση του παιχνιδιού και στην παρουσία ενός 4αριου με την ικανότητα εκτέλεσης από μακρινή απόσταση.