Σάκοτα: «Δύσκολες οι πρεμιέρες, θα εμφανιστούμε πανέτοιμοι»

Στέλλα Παπαδοπούλου
Ο Ντούσαν Σάκοτα εξηγεί στο gazzetta.gr γιατί... φοβάται τις πρεμιέρες, το λόγο που δεν υποτιμάει κανέναν αντίπαλο και πιστεύει πως η ΑΕΚ φέτος θα καταφέρει να κερδίσει τουλάχιστον ένα παιχνίδι κόντρα στους «αιώνιους».

Στην πρεμιέρα των επίσημων υποχρεώσεών της η ΑΕΚ θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον Κόροιβο (18:30) με στόχο την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος, χωρίς την παρουσία του κόσμου της. Πριν, ο Ντούσαν Σάκοτα μίλησε στο gazzetta.gr για την αναμέτρηση, την προετοιμασία, το άγχος της πρεμιέρας, τους «αιώνιους» και φυσικά τον κόσμο της ομάδας.

«Θα εμφανιστούμε πανέτοιμοι για τη νίκη»

«Είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Οι πρεμιέρες πάντα είναι δύσκολες με όποιον και να παίζουμε. Υπάρχει το άγχος για το πρώτο ματς της χρονιάς. Δεν έχεις καλό σκάουντινγκ δεν έχεις πολλές εικόνες από τον αντίπαλο. Οπότε σίγουρα δεν είναι εύκολο παιχνίδι και κρύβει παγίδες. Εμείς είμαι σίγουρος ότι θα εμφανιστούμε πανέτοιμοι να πάρουμε τη νίκη».

Η προετοιμασία με εξαίρεση την απομάκρυνση του Λουκά Μαυροκεφαλίδη κύλησε καλά και όπως ανέφερε ο αρχηγός της ΑΕΚ: «Είμαστε ευχαριστημένοι σε γενικές γραμμές, πρώτα απ' όλα επειδή δεν υπήρξαν τραυματισμοί μέχρι τώρα κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μας έδωσε τη δυνατότητα να δουλέψουμε όλοι μαζί, αλλά και να γνωριστούμε κι εμείς μέσα στο γήπεδο. Γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Θα μας βοηθήσει πάρα πολύ στη συνέχεια.

Είχαμε μία ήρεμη προετοιμασία σε αντίθεση με πέρσι, μία πολύ ήρεμη. Πλην από το θέμα του Λουκά Μαυροκεφαλίδη που δυστυχώς δεν θα είναι μαζί μας φέτος. Και έγινε όπως έγινε. Ευτυχώς αντιδράσαμε καλά ως ομάδα και είχαμε μία ήρεμη προετοιμασία χωρίς τραυματισμούς όπως είπα. Και αυτό μας βοήθησε πολύ να δεθούμε μέσα στο γήπεδο και έξω από αυτό. Δείχνουμε να είμαστε πολύ καλή παρέα και αυτό δίνει πολύ μεγάλη αισιοδοξία στην ομάδα για τη συνέχεια».

«Πιο σταθεροί στα επίσημα»

Στα φιλικά προετοιμασίας η Ένωση έδειξε να έχει κάποια σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της: «Σίγουρα είναι προετοιμασία ακόμα. Δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα, συστήματα που ίσως να μην τα έχουμε δουλέψει πολύ στην προπόνησή μας. Άμυνες τις οποίες τα παιδιά που ήρθαν μετά τα προκριματικά του Eurobasket δεν τα έχουν δουλέψει καν στην προπόνηση. Έπρεπε να τα εφαρμόζουμε πάνω στο παιχνίδι και είναι φυσικό αυτό το γεγονός να δημιουργεί σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή μας. Λόγω της δουλειάς που ρίχνουμε είμαι θετικός και όταν φτάσει η ώρα και τα επίσημα παιχνίδια θα τα αφομοιώσουμε και θα είμαστε πιο σταθεροί».

«Να μην υποτιμάμε κανέναν, δύσκολο το παιχνίδι στην Πάτρα»

Το πρόγραμμα στην αρχή του Πρωταθλήματος χαρακτηρίζεται βατό: «Είμαι της φιλοσοφίας να μην υποτιμάμε κανέναν. Ειδικά από τη στιγμή που εδώ στην Ελλάδα έχουμε δει πως όλες οι ομάδες έχουν μία μεγάλη υπερηφάνεια όταν παίζουν. Πόσο μάλλον όταν παίζουν στην έδρα τους. Κι εμείς παίζουμε πρώτο παιχνίδι στην Πάτρα κόντρα στον Απόλλωνα και είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Δεν το βλέπω καθόλου εύκολο. Και δεν πρέπει να το βλέπει κανένας έτσι, γιατί έτσι χάνεις τα παιχνίδια. Ο Απόλλων είναι μία ομάδα με ιστορία, με παράδοση και είναι η πρεμιέρα. Θυμόμαστε πρόπερσι στον Κόροιβο που χάσαμε και είχαμε το κακό αποτέλεσμα κι έπαιξαν ίσως το καλύτερό τους ματς εκείνη την χρονιά. Οι πρεμιέρες είναι πάντα πάρα πολύ δύσκολες. Πέρσι κερδίσαμε όλα αυτά τα ματς τα σε εισαγωγικά πιο εύκολα. Δεν κάναμε ουσιαστικά κανένα στραβοπάτημα. Και νομίζω πως αυτό ήταν το μεγαλύτερο κλειδί για την τρίτη θέση πέρσι».

«Χάσαμε δικά μας ματς, φέτος μπορούμε να κερδίσουμε τους... αιώνιους»

Πέρσι, έχασαν αρκετά ντέρμπι μέσα από τα χέρια τους. Φέτος: «Σίγουρα στην κανονική σεζόν είχαμε πλησιάσει πάρα πολύ και πρόπερσι και πέρσι να κερδίσουμε τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό εκτός και εντός χάσαμε στις λεπτομέρειες. Στα ημιτελικά ήμασταν 18 πόντους διαφορά στο τρίτο δεκάλεπτο. Ήταν ματς δικά μας που τα χάσαμε δυστυχώς, αλλά έτσι είναι όταν παίζεις με μεγάλες ομάδες, υψηλού επιπέδου. Δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος και όλα μπορούν να κριθούν ακόμα και σε μία φάση. Οπότε σίγουρα έχουμε πιθανότητες να τους κερδίσουμε φέτος και ίσως πάνω από μία φορά και θα δώσουμε τα πάντα για να πάρουμε την κάθε νίκη».

«Πρώτα η πρόκριση στην Ευρώπη και... βλέπουμε»

Η ΑΕΚ επέλεξε ν' αγωνιστεί στο Champions League και ο Ντούσαν Σάκοτα θεωρεί πως αρχικά πρέπει να στοχεύσουν την πρόκριση: «Είναι νωρίς να μιλήσουμε για το Champions League, είναι νέα διοργάνωση, δεν ξέρουμε ακόμα τη διοργάνωση. Υπάρχουν ομάδες που δεν τις γνωρίζουμε και δεν τις έχουμε δε. Βλέποντας τον δικό μας όμιλο στόχος μας πρέπει να είναι οπωσδήποτε η πρόκριση στον επόμενο γύρο και μετά θα δούμε όταν θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα για το τι διοργάνωση πρόκειται να δούμε. Το δυναμικό αυτής της διοργάνωσης. Κοιτώντας τα ρόστερ και τις ομάδες του ομίλου μας πρέπει οπωσδήποτε να προκριθούμε».

«Το καλύτερο μπάσκετ για να φέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο»

Ο κόσμος ήταν αυτός που τον κράτησε στην ομάδα την περασμένη σεζόν, μετά από τον αποκλεισμό στην Ευρώπη: «Ο κόσμος είναι το... κλειδί. Εμένα με βοήθησε αφάνταστα πέρσι στις δύσκολες στιγμές. Η δουλειά μας είναι να παίξουμε όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερο μπάσκετ για να προσελκύσουμε τον κόσμο».