Μαραγκός: «Δε σημαίνει κάτι ότι μεγάλωσα στον Παναθηναϊκό!»

Αντώνης Καλκαβούρας
Το τελευταίο μετεγγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού, Πάρης Μαραγκός, μιλάει στο gazzetta.gr για το «ερυθρόλευκο» ενδιαφέρον, δηλώνει ότι η αμερικάνικη εμπειρία τον έχει αλλάξει αισθητά, σε τέτοιο βαθμό, που να μην τον επηρεάζει η «πράσινη» προϋπηρεσία του.

Γεννημένος στο Μαρούσι, έκανε τα πρώτα του βήματα στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού και μάλιστα, με προπονητή τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, είχε συμμετάσχει και σε αρκετές προπονήσεις της ανδρικής ομάδας. Ο λόγος για τον Πάρη (Κυπριανό) Μαραγκό, που ολοκλήρωσε πρόσφατα τις σπουδές του στην Αμερική, όπου συνδυάζοντας την ακαδημαϊκή θητεία, έπαιξε μπάσκετ στα πανεπιστήμια του George Washington και του American.

Ως συμπαίκτης του Ιωάννη Παπαπέτρου και του Δημήτρη Αγραβάνη, ο 22χρονος φόργουορντ (2,06) ήταν 1ος σκόρερ της Εθνικής παίδων (10η θέση) και 4ος (μ.ο. 14,9π.) συνολικά στο Ευρωμπάσκετ του 2010, ενώ στις 31 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου, έκανε το ντεμπούτο του στην Α1 Κατηγορία με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, στον αγώνα εναντίον του Ηλυσιακού. Την αμέσως επόμενη χρονιά, αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και τελείωσε το σχολείο στο Blue Ridge High School, που βρίσκεται στο Σεντ Τζορτζ της Βιρτζίνια και το 2012 πήρε υποτροφία από το κολέγιο George Washington.

Μετά από δύο χρόνια στην αμερικανική πρωτεύουσα, με ελάχιστο χρόνο συμμετοχής με τη φανέλα των Colonials,το 2014 μετακόμισε στο κοντινό American, όπου πήρε πολύ περισσότερες ευκαιρίες. Στην 4η και τελευταία του χρονιά (στην 3η δεν έπαιξε λόγω αλλαγής πανεπιστημίου), είχε μ.ο. 7,1 πόντους, 2,3 ριμπάουντ και 0,9 ασίστ και πλέον ετοιμάζεται να κάνει τα πρώτα του βήματα στο επαγγελματικό μπάσκετ, προβάροντας τα «ερυθρόλευκα».

H συμφωνία σου με τον Ολυμπιακό, έπιασε πολύ κόσμο εξ' απίνης... Πως προέκυψε;

«Η αλήθεια είναι ότι το ενδιαφέρον του πρωταθλητή Ελλάδας με ξάφνιασε και μένα! Πριν από λίγο καιρό, είχα κάνει κάποιες προπονήσεις στο ΣΕΦ και προφανώς οι προπονητές έκριναν ότι μπορώ να τους βοηθήσω, γι' αυτό και αποφάσισαν να προχωρήσουν στην μετεγγραφή. Αν υπάρχει λίγος «κενός» χώρος στη θέση «4», πιστεύω ότι μπορώ να δώσω κάποιες λύσεις. Χαίρομαι πολύ που μου δίνεται αυτή η ευκαιρία και θα κάνω ό,τι μπορώ για να δικαιώσω την εμπιστοσύνη των ανθρώπων του Ολυμπιακού.

Υποθέτω ότι για ένα παιδί που μεγάλωσε στα τμήματα υποδομής του Παναθηναϊκού, το να ξεκινάει την επαγγελματική του καριέρα του με την «ερυθρόλευκη» φανέλα, είναι αν μη τι άλλο κάπως περίεργο...

«Μπορούμε να το πούμε κι έτσι! Αλλά δε σημαίνει και κάτι ιδιαίτερο, γιατί έχει μεσολαβήσει μία 4ετής πανεπιστημιακή θητεία στην Αμερική, που με άλλαξε πολύ και με έκανε να βλέπω τα πράγματα από μία τελείως διαφορετική οπτική. Αυτό το χρονικό διάστημα στο κολεγιακό πρωτάθλημα με ωρίμασε σαν άνθρωπο και σαν παίκτη και αυτή τη στιγμή αισθάνομαι έτοιμος για το επόμενο βήμα.»

Ο Ολυμπιακός σου δίνει την ευκαιρία να αγωνιστείς στο κορυφαίο επίπεδο της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και να κατακτήσεις τίτλους. Αυτή η προοπτική είναι ό,τι καλύτερο ονειρευόσουν σαν παιδί που μεγάλωνε με την φιλοδοξία να γίνει επαγγελματίας μπασκετμπολίστας;

«Δεν το συζητάω καν! Η ευκαιρία να ξεκινήσω την καριέρα μου σε μία από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ευρώπης, δεν προσφέρεται κάθε μέρα κι εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να αποκτήσω τον ρόλο μου και να καθιερωθώ στην ομάδα.»

Σαν παίκτης τι κέρδισες από την παρουσία σου στο NCAA;

«Νιώθω πολύ πιο έμπειρος σωματικά και ψυχικά και πολύ πιο εξοικειωμένος στο physical παιχνίδι, γιατί στην Αμερική είσαι αναγκασμένος να προσαρμοστείς ανάμεσα σε συμπαίκτες και αντιπάλους με εντυπωσιακά αθλητικά προσόντα.»

Για πες μας μερικούς απ' αυτούς...

«Κατ' αρχήν, τα δύο πρώτα χρόνια στο George Washington, συμπαίκτης και καλός μου φίλος ήταν o Πατρίσιο Γκαρίνο, που πρόσφατα υπέγραψε στους Σαν Αντόνιο Σπερς. Τη πρώτη μου χρονιά είχα παίξει αντίπαλος με τον Άντονι Μπένετ, που ήταν νο1 στο ντραφτ του 2013, ενώ πέρυσι αντιμετώπισα τον Μπεν Σίμονς που επελέγη στην κορυφή του εφετινού ντραφτ.

Στον τομέα της τεχνικής, ποια κομμάτια είναι αυτά στα οποία έχεις βελτιωθεί;

«Από την στιγμή που από την Ελλάδα έφυγα σαν “πεντάρι”, στην Αμερική έπαιξα περισσότερο με πρόσωπο στο καλάθι, οπότε θεωρώ ότι έχω βελτιώσει πολύ το σουτ και πιστεύω ότι μπορώ να παίξω το ίδιο καλά και στις δύο θέσεις της ρακέτας.