Στιγμές δόξας του ΠΑΟΚ σε πορτοκαλί φόντο!

Σταύρος Σουντουλίδης
Η επιμονή και το όραμα του Νίκου Βεζυρτζή φέρνουν τον ΠΑΟΚ στην κορυφή και του ελληνικού μπάσκετ. Τίτλοι εγχώριοι και ευρωπαϊκοί, επτά στον αριθμό, στολίζουν την τροπαιοθήκη του συλλόγου.

Αν και το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν η δημιουργία του ιδιόκτητου κλειστού γηπέδου, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2000.

1959: Κατάκτηση πρωταθλήματος Ελλάδας

Ο Αλέκος Αλεξιάδης βάζει την σφραγίδα του και υπογράφει τον πρώτο πανελλήνιο τίτλο του ΠΑΟΚ στο μπάσκετ, έχοντας δίπλα του ως έφορο του τμήματος, τον αείμνηστο Γιώργο Παντελάκη.

Ο «Δικέφαλος» δύο – τρία χρόνια δημιουργεί μία ισχυρή ομάδα που σύντομα θα «πατήσει» κορυφή. Με προπονητή αρχικά τον Αλέκο Αλεξιάδη και στη συνέχεια τους Τάκη Ταλιαδώρο και Χρ. Χρύση, ο ΠΑΟΚ το 1959 φτάνει στην κατάκτηση του πρώτου τίτλου.

1984: Τα ξυρισμένα κεφάλια στην κορυφή!

Η κατάκτηση του Κυπέλλου το 1984 πανηγυρίστηκε δεόντως, καθώς η ομάδα με προπονητή τον Φαίδωνα Ματθαίου επικρατεί του «αιώνιου» αντιπάλου Αρη με 74-70 στο κατάμεστο Αλεξάνδρειο. Ο τελικός έμεινε στην ιστορία ως ο τελικός των ξυρισμένων κεφαλιών...

• 1991: Βασιλιάς της Ευρώπης στη Γενεύη

Στις 26 Μαρτίου 1991, στη Γενεύη, ο ΠΑΟΚ κερδίζει 76-72 τη Σαραγόσα στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων και κατακτά τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο. Σε μια χρονιά που χάθηκαν πάνω στο νήμα οι άλλοι δύο τίτλοι (ήττα στον τελικό του κυπέλλου από τον Πανιώνιο και απώλεια του πρωταθλήματος στα πλέι οφ από τον Άρη) ο ΠΑΟΚ έχει να θυμάται τη χρυσή βραδιά στο «Πατινουάρ ντε Βερνέ» της Γενεύης.

1992: Ο χαμένος τελικός στη Νάντ

Τον αμέσως επόμενο χρόνο με προπονητή τον Ντούσαν ίβκοβιτς και μέλη της ομάδας τους Κόρφα, πρέλεβιτς, Μπάρλοου, Φασούλα ο ΠΑΟΚ φτάνει για δεύτερη σερί χρονιά στον τελικό του κυπέλλου κυπελλούχων στο μπάσκετ. Αντίπαλός αυτή τη φορά, η Ρεάλ Μαδρίτης, που κατέκτησε τον τίτλο μετά από ένα εύστοχο καλάθι του Μπράουν στη λήξη του αγώνα κι αφού είχε προηγηθεί ένα σοβαρό λάθος του Φασούλα.

Πάει στράφι η υπερπροσπάθεια και οι 29 πόντοι του Μπάνε Πρέλεβιτς, που δεν αντέχει την ήττα και ξεσπά σε κλάματα με τη λήξη του τελικού στη Νάντ.

1992: Πρωταθλητής Ελλάδας και πάλι…

Παρά την απογοήτευση, το σοκ της απώλειας του ευρωπαϊκού τίτλου στη Ναντ, ο ΠΑΟΚ ολοκληρώνει τη σεζόν με ιδανικό τρόπο, καθώς στέφεται πρωταθλητής για δεύτερη φορά στην ιστορία του. Η διαφορά δυναμικότητας φαίνεται με τον εύκολο τρόπο που επιβλήθηκε του Ολυμπιακού στα τελευταία ματς των πλέι οφ.

1993: Το χαμένο φάιναλ φορ της Αθήνας

Ο ΠΑΟΚ έχοντας στο ρόστερ του και τον πρωταθλητή στο ΝΒΑ με τους Σικάγο Μπουλς, κλιφ Λέβινγκστον, παίζει εξαιρετικό μπάσκετ, διαλύει όποια ομάδα βρει στο δρόμο του και κερδίζει τον θαυμασμό ολόκληρης της Ευρώπης. Φτάνει πανηγυρικά στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα. Αντίπαλος του στον ημιτελικό η Μπενετόν Τρεβίζο, που κερδίζει χάρη σ’ ένα τρίποντο του Ραγκάτσι και σκορπάει τη θλίψη σε χιλιάδες οπαδούς που έχουν κατακλύσει το ΣΕΦ.

1994: Ένας ΠΑΟΚ να τον πιείς στην… κούπα του Κόρατς

Οι Πρέλεβιτς, Κόρφας, Μπέρι, Σάβιτς, Γαλακτερός, Ρεντζιάς συνθέτουν ένα δυνατό ρόστερ, που παρά την αλλαγή προπονητή (Μαρκόπουλος αντί Ιβκοβιτς) στα μέσα της χρονιάς πετυχαίνουν πολλά. Ο ΠΑΟΚ γίνεται η πρώτη Ελληνική ομάδα που κατακτά και δεύτερο Ευρωπαϊκό τίτλο. Παίζοντας μπάσκετ απ’ άλλο πλανήτη, κερδίζει 100-91 τη Στεφανέλ του Ντέγιαν Μποντιρόγκα στην Τεργέστη και με δύο νίκες προσθέτει στο παλμαρέ του και το Κύπελλο Κόρατς.

1995: Κυπελλούχος στη Λαμία

Ο ΠΑΟΚ με ηγέτη και πάλι τον Πρέλεβιτς κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος, στο πρώτο φάιναλ φορ που διεξήχθη στη Λαμία. Επικρατώντας πολύ εύκολα του Άρη στον ημιτελικό και του Πανιωνίου στον τελικό.

1996: Ο τέταρτος ευρωπαϊκός τελικός

Ο ΠΑΟΚ συμμετέχει και πάλι σε έναν Ευρωπαϊκό τελικό, τον τελευταίο του ως σήμερα. Τελικά ηττάται 81-88 στη Βιτόρια από την (γηπεδούχο) Ταουγκρές, όμως Στογιάκοβιτς και Ρεντζιάς επιλέγονται το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς στον πρώτο γύρο του ντραφτ του ΝΒΑ.

1999: Ο τελευταίος τίτλος

Ο ΠΑΟΚ, υπό τις οδηγίες του Κώστα Φλεβαράκη, φτάνει στην κατάκτηση του τελευταίου τίτλου, που είναι το Κύπελλο Ελλάδος. Στον ημιτελικό επικρατεί με διαφορά ρεκόρ (83-50) του Αρη, ενώ στον τελικό νικάει άνετα την ΑΕΚ με 71-54.