«Ξέφυγα λίγο, αλλά ήταν μέρος του σχεδίου!»

Αντώνης Καλκαβούρας
Ο απίθανος πρόεδρος, ιδιοκτήτης, παίκτης και προπονητής της Κράσνι Οκτιάμπρ, Ντμίτρι Γερασιμένκο, εξηγεί στο gazzetta.gr γιατί “εξαγρίωσε” το κοινό του ΟΑΚΑ στον αγώνα με την ΑΕΚ και αυτοσαρκάζεται, απολαμβάνοντας με την ψυχή του 10 λεπτά δημοσιότητας.

Δεν ήθελε πολύ παραπάνω για να τινάξει το παιχνίδι στον... αέρα και ν’ αρπάξει και μερικές “γρήγορες” από ορισμένους εξαγριωμένους οπαδούς της “Ένωσης”, οι οποίοι πλησίασαν επικίνδυνα στην φυσούνα, αλλά αφότου η ομάδα του νίκησε, μετά το ματς, ο τύπος δεν πιανόταν με τίποτε! Την ώρα που η υπεύθυνη Τύπου του ρωσικού συλλόγου προσπαθούσε να αποθαρρύνει τους δημοσιογράφους να τον προσεγγίσουν – με πρόσχημα την πτήση της επιστροφής που θα αναχωρούσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα – ξαφνικά, ανοίγει η πόρτα των αποδυτηρίων των φιλοξενουμένων και να ‘σου ξεπροβάλλει, η “πέτρα του σκανδάλου”! Κάθιδρος, χωρίς να έχει κάνει μπάνιο και να έχει βγάλει την εμφάνιση, ο Ντμίτρι Γερασιμένκο, πλησιάζει τον προπονητή του και οι δυό τους, παίρνουν τον δρόμο για την αίθουσα των συνεντεύξεων.

Εργοστασιάρχης, πρόεδρος και παίκτης!

Κερδίζοντας λίγο χρόνο, ρωτάμε την πανύψηλη Ρωσίδα press officer, μερικές πληροφορίες για το αφεντικό της. Ο 38χρονος Ρώσος επιχειρηματίας, λοιπόν, έχει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής χάλυβα στην ευρύτερη περιοχή του Βόλγκογκραντ και επειδή του αρέσει πολύ το μπάσκετ, το 2012 αποφάσισε να ιδρύσει την Κράσνι Οκτιάμπρ, που στα ρωσικά σημαίνει “Κόκκινος Οκτώβρης”! Παρ’ ότι ο ίδιος ζει μεταξύ Ελβετίας και Ρωσίας, είναι δηλωμένος κανονικά στο ρόστερ τόσο στη VTB-League όσο και στο Eurocup, αλλά επειδή τα σαββατοκύριακα που γίνονται οι αγώνες της ρωσικής λίγκας, συνήθως χαλαρώνει στο εξοχικό του στη Γενεύη, τον εξιτάρουν πιο πολύ τα ευρωπαϊκά παιχνίδια! Κοινώς, όποτε του τη “βιδώσει” παίρνει το προσωπικό του τζετ και συναντάει την αποστολή της ομάδας του στην πόλη που πρόκειται να αγωνιστεί... Μετά την εξαιρετική περυσινή χρονιά στην δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, φέτος, μάλλον γλυκάθηκε και είπε να βάλει λίγα χρήματα παραπάνω! Έτσι το budget της ομάδας, άγγιξε τα 3 εκατομμύρια Ευρώ, αλλά πλην του προπονητή, Ουκρανού Κίριλ Μπολσάκοφ, των πέντε Αμερικανών και δύο αξιόλογων Ρώσων (Ζαϊτσεφ και Σοκόλοφ) που πληρώνονται και καλά, οι υπόλοιποι παίκτες είναι παιδικοί του φίλοι και απλά παίρνουν ένα συμπαθητικό χαρτζιλίκι...

«Πείτε στον κόσμο της ΑΕΚ, ότι πάω μόνο με γυναίκες!»

Μ’ αυτά και με εκείνα να σου που ο τύπος επιστρέφει από τη συνέντευξη Τύπου και παρ’ ότι οι άνθρωποι της ΑΕΚ, που πηγαινοέρχονται στα αποδυτήρια, τον κοιτάνε με μισό μάτι, δεν καταλαβαίνει από κανέναν... Θεό! Χαμογελάει, κάνει high-five με όσους δημοσιογράφους επιχειρούν δειλά-δειλά να τον πλησιάσουν και δείχνει έτοιμος να τα πει, πριν καν ερωτηθεί! «Εντάξει μπορεί να παρασύρθηκα λίγο από την ένταση του παιχνιδιού, που ήταν πολύ αμφίρροπο και να έκανα κάποιες χειρονομίες, αλλά ρε παιδιά, άνθρωπος είμαι... Τόσα χρόνια που ταξιδεύω στην Ελλάδα, έχω μάθει όλες τις βρισιές και πιστέψτε με, οι γονείς μου και η οικογένειά μου άκουσαν απίστευτα πράγματα απόψε (σ.σ.: χθες). Όσο για τις σεξουαλικές μου προτιμήσεις; Θέλω να πείτε στους φίλους της ΑΕΚ, ότι πάντα πήγαινα και θα πηγαίνω μόνο με γυναίκες!», μας είπε αρχικά ο... πρόεδρος και ιδιοκτήτης της Κράσνι Οκτιαμπρ, που 1’49” πριν το τέλος της 4ης περιόδου, πρωτοστάτησε στο επεισόδιο με την κερκίδα, προκαλώντας τη μήνι του κόσμου που εκτόξευσε αντικείμενα στο παρκέ.

«Γι’ αυτό όλος ο κόσμος γουστάρει τους Έλληνες, γιατί πάντα αντιδράτε!»

Τον ρωτάμε γιατί έκανε νόημα στους παίκτες να εγκαταλείψουν το παρκέ και ο αθεόφοβος χαμογελάει σαρκαστικά και σκύβει στο αυτί μας για να μας ψιθυρίσει: «Ήταν μέρος του σχεδίου! Τα έκανα όλα αυτά για να νίκησουμε. Ο Τζόρνταν Χάμιλτον είχε κάνει μία μεγάλη βλακεία και με την αχρείαστη τεχνική ποινή που πήρε, τέθηκε εκτός αγώνα και λίγο έλειψε να μας κρεμάσει. Έπρεπε κάτι να κάνω για να αφυπνίσω τους παίκτες! Οι αντίπαλοί μας είχαν ισορροπήσει το παιχνίδι, ο κόσμος είχε ζεσταθεί και είχε μπει στο ματς, με προκάλεσαν και λίγο, οπότε όφειλα να πάρω κάποια πρωτοβουλία... Δεν ήθελα να προκαλέσω τέτοια αναστάτωση και ίσως το παράκανα κιόλας!», σχολίασε με απόλυτη επίγνωση του τι έλεγε. Ευτυχώς που οΆγγελος Κορωνιός (συνεργάτης του Σάκοτα), ο οποίος περνούσε σε απόσταση λίγων μέτρων από πίσω του και κουνούσε το κεφάλι του με εμφανή τον εκνευρισμό του, δεν άκουσε τι έλεγε, γιατί θα είχαμε και δεύτερο γύρο! Του επισημαίνουμε ότι η αντίδρασή του θα μπορούσε να είχε προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ένταση και πριν προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τον συλλογισμό μας, ρίχνει νέα βόμβα: «Γι’ αυτό είστε ο πιο αγαπητός λαός του κόσμου, γιατί δεν υποχωρείτε και όλοι έχουν να λένε για την ελληνική περηφάνια και μαχητικότητα! Όλοι σας γουστάρουν γιατί αντιδράτε από τα γήπεδα, μέχρι την πολιτική κι εμείς οι Ρώσοι, χαιρόμαστε πολύ είστε ορθόδοξοι χριστιανοί αδελφοί μας!»... Είπατε τίποτε;

«Ήμουν έτοιμος, αν χρειαζόταν να παίξω!»

Για το τέλος, αφήσαμε την ερώτηση για την αυτοκριτική του σαν μπασκετμπολίστας... Ένας ακόμη παίκτης να έβγαινε με πέντε φάουλ και ο γίγας (1,98), Ντμίτρι Γερασιμένκο, θα έβγαζε την φόρμα και θα έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ! Καταλαβαίνετε τι θα γινόταν; Ο ίδιος πάντως αισθανόταν έτοιμος... «Ήμουν ξεκούραστος γιατί δεν είχα παίξει στον τελευταίο αγώνα με την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα! Είχα δύσκολη εβδομάδα και προτίμησα να ξεκουραστώ. Στην Τυφλίδα με την Βίτα (σ.σ.: 110-67), όμως, ήμουν καλός... Σκόραρα 4 πόντους και μάζεψα 3 ριμπάουντ, οπότε πιστεύω ότι, αν χρειαζόταν, θα μπορούσα να ανταποκριθώ. Γενικά, μπορεί να είμαι αυτός που πληρώνει τους παίκτες, αλλά με όλους είμαι ίσος και τους θεωρώ αδέλφια μου!», μας είπε ο απίστευτος αυτός μπασκετάνθρωπος που μπορεί να είναι εκκεντρικός και να προκαλεί γέλιο, ο ίδιος όμως, είναι ευτυχής, κάνει το κέφι του, το απολαμβάνει με την ψυχή του και δεν διστάζει να αυτοσαρκαστεί! Δεν είμαστε σίγουροι ότι το αντιλαμβάνεται βέβαια... Ίσως αν η “Ένωση” κέρδιζε (94-96), να μην συγκέντρωνε τόσα φλας... Το ότι μιλαμε γι’ αυτόν, πάντως, μετά από ένα ματς που μπήκαν 190 πόντους, είχε παράταση και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης (42π.) νίκησε στα σημεία τον Τόνι Μίτσελ (39π.), καταδεικνύει την σπανιότητα της περίπτωσής του!