Στο εξωτερικό λένε «Διαμαντίδης και Σπανούλης» (pics & vids)

Γιάννης Ράμμας
Διαμαντίδης ή Σπανούλης; Σπανούλης ή Διαμαντίδης; Μέχρι η οπαδική Ελλάδα ν' απαντήσει, στο εξωτερικό θα θαυμάζουν αμφότερους ακριβώς γι' αυτό που είναι: Οι καλύτεροι! Το gazzetta.gr (δε) συγκρίνει.

Ανοίγεις ένα παράθυρο, πληκτρολογείς www.euroleague.net, επιλέγεις το tab των videos στο slide show της επίσης ιστοσελίδας της Ευρωλίγκας, πατάς «PLAY» κι ακούς να προσφωνούν τον Δημήτρη Διαμαντίδη «the legendary (=ο θρυλικός)» και τον Βασίλη Σπανούλη «the Greek God (=ο Έλληνας Θεός»). Και πρόκειται για δύο απ' τις άπειρες στιγμές αποθέωσής τους και για δύο απλά videos: Το ένα για τον MVP της 13ης αγωνιστικής του ΤΟΡ 16 και το άλλο για το Weekly Show. Κάνεις το λάθος να δεις τα ίδια videos και μέσω του επίσημου καναλιού της διοργάνωσης στο Youtube κι ο εγκέφαλος βραχυκυκλώνει απ' τα σχόλια των χρηστών, οι οποίοι προσπαθούν να τοποθετήσουν τον έναν ψηλότερα απ' τον άλλον.

Όσο στην Ελλάδα ο οπαδός κάνει επίδειξη του αστείρευτου ταλέντου του, στο εξωτερικό ήδη έχουν απαντήσει στο «αιώνιο» δίλημμα: Κι οι δύο είναι οι καλύτεροι!

Έπειτα τη λήξη της πρόσφατης αναμέτρησης του Ολυμπιακού επί της Ουνικάχα στη Μάλαγα ένας νεαρός Ανδαλουσιάνος περίμενε με ανυπομονησία τον Βασίλη Σπανούλη στα αποδυτήρια του Martin Carpena για ένα αυτόγραφο και μία φωτογραφία. Είχε προηγηθεί ένα ανάλογο περιστατικό για χάρη του Δημήτρη Διαμαντίδη σε μία απ' τις επισκέψεις του Παναθηναϊκού στη Βιτόρια. «WHO NEEDS SUPERHEROES WHEN THERE'S DIAMANTIDIS» (=«ΠΟΙΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΗΡΩΕΣ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ» είχε γράψει σ' ένα κομμάτι χαρτί ένας νεαρός Βάσκος, πριν εν τέλει συναντήσει τον δικό του υπερήρωα στα αποδυτήρια της Fernando Buesa Arena.

Στο δε Eurobasket 2013 της Σλοβενίας ένας μεγαλύτερος σε ηλικία Ιταλός είχε ταξιδέψει στο Κόπερ με τη φανέλα του αρχηγού του Παναθηναϊκού κι αυτός δεν ήταν καν εκεί (σ.σ. σχόλια για την αποχώρησή του απ' την Εθνική Ομάδα σε 5", 4", 3"...), ενώ υπάρχει και συμπατριώτης του δημοσιογράφος με τον ίδιο σε tattoo στο αριστερό μπράτσο του!

Κι ακόμη πόσα παραδείγματα δεν έπεσαν στην αντίληψη του εκάστοτε δημοσιογράφου... Αν κι όταν δεν συνέβαινε κάτι στις εξέδρες, συνέβαινε στα δημοσιογραφικά θεωρεία!

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις ιταλικές περιπτώσεις με τις περιγραφές του Sportitalia τόσο για τον 3D στα περσινά playoffs απέναντι στη Μπαρτσελόνα όσο και για τον VSpan στον τελικό του Final Four 2013 απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης; Όχι πως αυτά συμβαίνουν μόνο στη γείτονα χώρα. Ο πρώτος για ένα τρίποντό του μεταξύ άλλων απέναντι στη Λαμποράλ Κούτσα έχει γίνει αντικείμενο λατρείας και στην Αργεντινή!

Σε λίγα 24ωρα στο ΣΕΦ αμφότεροι θα τεθούν αντιμέτωποι για πολλοστή φορά σε μία αναμέτρηση με τις προκρίσεις -έστω και με μειονέκτημα έδρας- των ομάδων τους στα playoffs εξασφαλισμένες και το τελικό αποτέλεσμα να στέλνει τον έναν απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης και τον άλλον απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Επειδή στην Ελλάδα ζούμε και μία αναμέτρηση «αιωνίων» πάντα διαφέρει ακόμη και χωρίς κάποιον τίτλο να τους περιμένει με την κόρνα της λήξης, το δίλημμα «Διαμαντίδης ή Σπανούλης; Σπανούλης ή Διαμαντίδης;» θα απασχολήσει και πάλι.

Αλλά ίσως η ερώτηση καθενός προς τον εαυτό του θα 'πρεπε να 'ταν «Τι θα κάνουμε, όταν σταματήσουν κι οι δύο;».

Μέχρι τότε ας αφήνουμε μόνο τους ξένους να τους απολαμβάνουν και να τους χειροκροτούν.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αφού πιάσαμε το θέμα, τα videos είναι με χρονολογική σειρά...