«Διεκδικητής και φέτος ο Ολυμπιακός!»

Αντώνης Καλκαβούρας
Ο αρχηγός της Μοντεπάσκι Σιένα, Τόμας Ρες, μιλάει στο gazzetta.gr για το αποψινό (21.00) παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και σχολιάζει τις δύσκολες μέρες που περνάει η πρωταθλήτρια Ιταλίας.

Γεννήθηκε σε ένα μικρό ορεινό χωριό της Ιταλίας (Σαλόρνο), αλλά έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στην Βίρτους Μπολόνια, πριν μετακομίσει (1998) στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου και τελείωσε το σχολείο. Από το 1999-2003, αγωνίστηκε στο πανεπιστήμιο Texas A&M (όταν αποφοίτησε εκείνος, άρχισε η κολεγιακή καριέρα του Έϊσι Λο) και εν συνεχεία επέστρεψε στην Ιταλία για λογαριασμό της Σκαβολίνι Πέζαρο (2003-2005). Ακολούθησε ένας χρόνος στη Φορτιτούντο Μπολόνια κι άλλος ένας στη Ρέτζιο Εμίλια και από το 2007 είναι από τα βασικά στελέχη της Μοντεπάσκι Σιένα, της οποίας πλέον είναι αρχηγός.

Ο λόγος για τον 33χρονο πρώην διεθνή Ιταλό σέντερ, Τόμας Ρες, ο οποίος μαζί με τον Ντέϊβιντ Χάκετ, είναι οι μοναδικοί εναπομείναντες από την περυσινή ομάδα που κατέκτησε για 7η συνεχή χρονιά το πρωτάθλημα Ιταλίας. Ο έμπειρος Ιταλός μπασκετμπολίστας μίλησε στο gazzetta.gr για το αποψινό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σύλλογος της Τοσκάνης, ενώ ερχόμενος στην Ελλάδα θυμήθηκε τον συμπατριώτη μας, φίλο του και πρώην συμπαίκτη του Νίκο Ζήση...

- Πως αντιμετωπίζετε το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό;

«Ίσως να μην είναι τόσο σημαντικό παιχνίδι για μας, γιατί ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η πρόκρισή μας θα κριθεί στον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής κόντρα στη Μάλαγα, αλλά θα είναι μία καλή ευκαιρία να παρουσιάσουμε ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο και να δούμε πόσο μπορούμε να πιέσουμε τον Ολυμπιακό και να "χτίσουμε" την αυτοπεποίθησή μας, ενόψει του"τελικού" της επόμενης εβδομάδας...»

- Το γεγονός ότι θα παίξετε σε άδειες κερκίδες, λόγω της τιμωρίας των πρωταθλητών Ευρώπης, αποτελεί επιπλέον πλεονέκτημα στην προσπάθειά σας, να φύγετε νικητές, όπως άλλωστε και πέρυσι;

«Δε νομίζω γιατί το γεμάτο γήπεδο μας δίνει πάντα επιπλέον ώθηση για να παίξουμε καλύτερα, οπότε πρέπει να ψάξουμε αλλού να βρούμε το κίνητρο που θα μας οδηγήσει σε μία ενδεχόμενη νίκη, όπως πέρυσι...»

- Πως βλέπεις τον εφετινό Ολυμπιακό;

«Παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, όπως άλλωστε τα τελευταία 5-6 χρόνια και το γεγονός ότι είναι αήττητος στην εφετινή σεζόν και προέρχεται από δύο συνεχόμενες κατακτήσεις της Ευρωλίγκα, αποδεικνύει ότι έχει βρει τη σωστή "χημεία", δουλεύει πολύ αποτελεσματικά και θα είναι και φέτος διεκδικητής του τροπαίου!»

- Είναι μία περίεργη χρονιά, η εφετινή για τη Σιένα; Οι εντός έδρας ευρωπαϊκοί σας αγώνες διεξάγονται στη Φλωρεντία, ο βασικός χορηγός της ομάδας, η τράπεζα "Monte dei Paschi di Siena", το καλοκαίρι σταματάει την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου και πολλοί αναρωτιούνται αν η Μοντεπάσκι θα υφίσταται του χρόνου...

«Μετά από τόσα χρόνια στην κορυφή του ιταλικού μπάσκετ και στην "ελίτ" της Ευρώπης, είναι δύσκολο να βιώνουμε αυτή την πραγματικότητα, αλλά οι αλλαγές είναι μέσα στη ζωή και όλα τα ωραία και μεγάλα πράγματα ζωή, κάποτε τελειώνουν, για να αρχίσουν άλλα... Δυστυχώς, πρόκειται για μία κατάσταση την οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε, οπότε είμαστε αναγκασμένοι να πορευόμαστε από μέρα σε μέρα και από παιχνίδι σε παιχνίδι, προσπαθώντας πάντα για το καλύτερο.»

- Είσαι ο μοναδικός που παραμένει ακόμη στην ομάδα, από την φουρνιά των παικτών που οδήγησαν τη Σιένα στις μεγάλες επιτυχίες των τελευταίων 5-6 ετών... Πως αισθάνεσαι γι' αυτό;

«Νιώθω μεγάλη ευθύνη... Είμαι ο αρχηγός της ομάδας και οφείλω να μεταλαμπαδεύσω στα νέα παιδιά και τους ξένους, την εμπειρία μου και τις γνώσεις μου στο μπάσκετ αλλά και να τους εξοικειώσω με τις ιδιαιτερότητες του πρωταθλήματος και την ιστορία και την παράδοση της ομάδας στην οποία βρίσκονται...»

- Σου λείπει καθόλου ο Ζήσης; Παίξατε τρία χρόνια μαζί (2009-2012) όταν η Σιένα ήταν ένας από τους πιο δύσκολους αντιπάλους για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό και απ' ότι ξέρουμε είχατε καλή σχέση...

«Ο Νίκος είναι σπουδαίος άνθρωπος και καταπληκτικό παιδί και φυσικά μου λείπει σαν συμπαίκτης αλλά και σαν φίλος... Κάθε φορά που ερχόμαστε στην Ελλάδα μας ενημέρωνε για τα πάντα και να σου πω την αλήθεια πριν από λίγες ώρες τον σκεφτόμουνα... Παρακολουθώ την πορεία του και του εύχομαι τα καλύτερα.»