Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 67-69 (vid & pics)

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια νίκη στο Palau επικρατώντας της Μπαρτσελόνα με 67-69. Εδραιώθηκαν στην «τετράδα» οι Πειραιώτες.

Ο Ολυμπιακός παρά τη σημαντική απουσία του Βασίλη Σπανούλη, βρήκε τον τρόπο να φύγει πανηγυρίζοντας από την Βαρκελώνη επικρατώντας της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα με 67-69. Οι Πειραιώτες έπαιξαν καταπληκτική άμυνα και παρά τα προβλήματα στην παραγωγικότητά τους, έμεινα ψύχραιμοι στο τέλος και πήραν το σπουδαίο αποτέλεσμα. Καταπληκτικός ο Γιώργος Πρίντεζης με 16 πόντους και 9 ριμπάουντ.

Πλέον με αυτή τη νίκη έχουν εδραιωθεί για τα καλά στην πρώτη «τετράδα» που δίνει πλεονέκτημα έδρας στο δρόμο για το Final 4.

Στην πρώτη περίοδο της αναμέτρησης η Μπαρτσελόνα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τα mis match που δημιουργούνταν στην άμυνα του Ολυμπιακού και από την άλλη πλευρά ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είχε δώσει εντολή για «σημάδι» στα αργά πόδια του Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Ο Έρικ Γκριν με 8 πόντους και 2 ασίστ έβαλε μπροστά τους Πειραιώτες (26-27, 15'), αλλά 6 συνεχόμενοι πόντοι του Άντε Τόμιτς έδωσαν αέρα στους γηπεδούχους με 33-27 (18').

Το τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησε ιδανικά για τους Πειραιώτες οι οποίοι με το αρχικό 5-0 σερί προηγήθηκαν (33-34, 22΄) και στη συνέχεια με 2/2 τρίποντα του Παπανικολάου και 2/2 δίποντα του Πρίντεζη αύξησε το προβάδισμα (39-44, 25'). Ο Ντομινίκ Ουότερς με 6 προσωπικούς πόντους ήταν αυτός που βοήθησε τους «ερυθρόλευκους» να διατηρήσουν το προβάδισμά τους με τον Αμερικανό να παίζει καταπληκτικά.

Στην τελευταία περίοδο οι γηπεδούχοι με σερί 8 αναπάντητων πόντων προσπέρασε και με τον Ολυμπιακό να δυσκολεύεται να σκοράρει, η Μπαρτσελόνα προσπέρασε με 64-58 (36'). Η άμυνα εκεί ήταν για τους Πειραιώτες και ο Βαγγέλης Μάντζαρης με τρίποντο μείωσε σε 64-61 (37'). Στη συνέχεια ο Γιώργος Πρίντεζης με καλάθι και ασίστ στον Μιλουτίνοφ έβαλε μπροστά τον Ολυμπιακό (64-65, 38') και λίγο αργότερα ο Λοτζέσκι αύξησε τη διαφορά στους 3. Ο Κόπονεν με τρίποντο ισοφάρισε, αλλά ο Μάντζαρης με 2/2 βολές και καταπληκτική άμυνα στο τέλος χάρισε τη νίκη στους Πειραιώτες.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Ολυμπιακός έπαιξε αμυνάρα και στα 40΄του αγώνα ενώ στο τέλος εκμεταλλεύτηκε το άγχος και την πίεση των αντιπάλων οι οποίοι έπαιζαν με... την πλάτη στον τοίχο.

Οι Πειραιώτες ήταν καλύτεροι σε δίποντα (38.3%-45%), είχαν 2 περισσότερα κλεψίματα (4-6) και 2 λιγότερα λάθη (11-9). Μικρή διαφορά, αλλά σε παιχνίδι που κρίνεται στο σουτ παίζουν ρόλο.

ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Γιώργος Πρίντεζης έπαιξε και για τον Σπανούλη μαζί. Ο διεθνής φόργουορντ σε 26:40 είχε 16 πόντους (5/10δ., 1/5τρ., 3/5β.), 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ, ένα κλέψιμο, ένα κόψιμο και 2 λάθη.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Ο Μπραντ Όλεσον σε 24:36 είχε 0/4δίποντα, 2 ριμπάουντ και ολοκλήρωσε τον αγώνα με αρνητικό ranking (-4).

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Ο Κόπονεν ισοφάρισε με τρίποντο στου 67 πόντους. Η Μπαρτσελόνα αποφάσισε να παίξει άμυνα στο τέλος ώστε να πάει το ματς στην παράταση, αλλά ο Βεζένκοβ έκανε φάουλ στο κέντρο του γηπέδου. Ο Μάντζαρης με 2/2 διαμόρφωσε το τελικό σκορ αφού η επίθεση των γηπεδούχων διά χειρός Ράις ήταν σκέτο... τουρλουμπούκι.

ΑΦΑΝΕΙΣ «ΗΡΩΕΣ»: Σπουδαία δουλειά από τους Λοτζέσκι (11π., 3ρ., 4ασ.) και Ουότερς (8π., 2ασ.). Καθοριστικός ο Μάντζαρης με 5 πόντους στο τελευταίο τρίλεπτο.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Μπαρτσελόνα τον τρόπο που διαχειρίστηκε το ματς όταν βρέθηκε να προηγείται με 64-58.

Ο Ολυμπιακός τις πολλές χαμένες βολές (12/19), ευτυχώς οι περισσότερες στο ημίχρονο (3/9).

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Ο Έρικ Γκριν στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτο πρόλαβε το χρονόμετρο και σουτάροντας αρκετά μέτρα πίσω από τη γραμμή των 6.75 ευστόχησε για χάρη του Ολυμπιακού.

Στην εκπνοή του τρίτου δεκαλέπτου ο Τζόι Ντόρσεϊ πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό κάρφωμα με το ένα χέρι.

Τα δεκάλεπτα: 20-17, 33-29, 54-56, 67-69