Τρίτο Tesla έγινε πυροτέχνημα (vid & pic)

Πέτρος Πιτσίνης
Τρίτο Tesla έγινε πυροτέχνημα (vid & pic)
Μαύρη εβδομάδα για την Tesla. Ο Αμερικανός κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων απογοήτευσε αρχικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2013, με αποτέλεσμα να πέσει η τιμή της μετοχής του κατά 12%.

Πολύ χειρότερη ήταν όμως η είδηση, ότι για τρίτη φορά εντός έξι εβδομάδων πήρε φωτιά ένα μοντέλο Model S της εταιρείας.

Τα απανωτά περιστατικά βάζουν σε κίνδυνο την επιτυχημένη πορεία της μάρκας με έδρα την Καλιφόρνια, που έχει θέσει ως στόχο να κάνει ελκυστική και προσιτή την ηλεκτροκίνηση σε ένα ευρύτερο αγοραστικό κοινό. Το τελευταίο συμβάν σημειώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στην αμερικανική πολιτεία του Τενεσί κάτω από αδιευκρίνιστες προς το παρόν συνθήκες, ενώ η φωτιά εκδηλώθηκε στο μπροστινό τμήμα του αυτοκινήτου, όπου βρίσκονται οι μπαταρίες του.

Αρχικά έμεινε κρυφό, αποκαλύφθηκε όμως από φωτογραφίες που ανέβηκαν στην ιστοσελίδα Tesla Motors Club φίλων της μάρκας. Η Tesla ανακοίνωσε αμέσως, ότι βρίσκεται σε επαφή με τον οδηγό, ο οποίος δεν τραυματίστηκε. «Η ομάδα μας βρίσκεται καθ΄ οδόν προς το Τενεσί, για να μάθει περισσότερα για το ατύχημα», δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας.

Το πλήγμα για την Tesla, στης οποίας τη μετοχική σύνθεση μετέχουν γνωστοί αυτοκινητοκατασκευαστές όπως η Daimler και η Toyota, είναι βαρύ. Οι φωτιές στα αυτοκίνητά της προκαλούν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για περιοχές, όπως η Eυρώπη, στις οποίες οι πελάτες εμφανίζονται έτσι και αλλιώς επιφυλακτικοί και διστακτικοί απέναντι στην ηλεκτροκίνηση.

Το τελευταίο περιστατικό παραμένει γρίφος για την Αστυνομία. Ένας εκπρόσωπός της δήλωσε, ότι υπάρχει περίπτωση να πέρασε κάποιο μεταλλικό αντικείμενο στον χώρο του κινητήρα, δεν θέλησε ωστόσο να αναφέρει με τι ταχύτητα κινούνταν το όχημα τη στιγμή του ατυχήματος.

Η πρώτη φωτιά σε ένα Tesla Model S συνέβη στις αρχές Οκτωβρίου στο Σιάτλ των ΗΠΑ και καταγράφηκε στο βίντεο, που ανεβάσαμε. Ο οδηγός είχε συγκρουστεί με ένα αντικείμενο από μέταλλο, που τρύπησε τη συμπαγή προστατευτική επένδυση των μπαταριών και προκάλεσε πυρκαγιά. Οι αρμόδιες αμερικανικές Αρχές απάλλαξαν την Tesla από ενδεχόμενες ευθύνες, αφού διερεύνησαν προηγουμένως το συμβάν.

Μόλις έναν μήνα αργότερα είχαμε ένα ανάλογο περιστατικό με Tesla στο Μεξικό. Εδώ τρακάρισε ένα Tesla Model S πάνω σε τοίχο και ακολούθως σε δέντρο, οπότε και έπιασε φωτιά, ενώ δεν έπαθε τίποτα ο οδηγός του. Η Tesla απαλλάχθηκε πάλι από οποιαδήποτε ευθύνη, δύσκολα όμως μπορεί πλέον να πείσει ότι κατασκευάζει τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα στον κόσμο, όπως υποστηρίζει η ίδια.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!