Mπασκετάρα! (pics + vids)

Gazzetta team
Το gazzetta.gr επισκέφθηκε το Ολυμπιακό Αθλητικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και την έκθεση «Η Ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ» και σας παρουσιάζει γιατί το μπάσκετ είναι «μπασκετάρα» και όχι «μπασκετάκι» όπως πολλοί το αποκαλούν.

Δεν χρειάζεται παρά λίγα δευτερόλεπτα παραμονής στην έκθεση «Η Ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ» για να καταλάβει κανείς γιατί το μπάσκετ είναι το άθλημα του Έλληνα και γιατί η Εθνική Ελλάδος είναι η «επίσημη αγαπημένη». Από τον πρώτο αγώνα της ΧΑΝΘ και τον πρώτο πίνακα που έδειχνε το σκορ, μέχρι τα ατομικά βραβεία του Δημήτρη Διαμαντίδη σε Ελλάδα και Ευρωλίγκα σε έναν χώρο. Από τους πρώτους αγώνες στην ιστορία της Νήαρ Ηστ μέχρι και τη φανέλα του Μιχάλη Κακιούζη από την Εθνική και τα τρόπαια της Ευρωλίγκας Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού.


Όσα δηλαδή θέλει να γνωρίζει κανείς για την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ βρίσκονται εκεί. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Γυρνώντας στην έκθεση ακούς μόνο… μπάσκετικές μελωδίες, βλέπεις τη φανέλα του Νίκου Γκάλη από το κολέγιο, τα βραβεία του Θοδωρή Παπαλουκά, τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της ΑΕΚ. Μεταδόσεις, πανηγυρισμούς, τρίποντα χαράς και μεγάλων νικών, απονομές, τα πάντα. Και φεύγοντας καταλαβαίνει κανείς γιατί το μπάσκετ είναι ΜΠΑΣΚΕΤΑΡΑ.

Το gazzetta.gr σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με βίντεο και φωτογραφίες για να πάρετε μια γεύση….

*Όλα τα εκθέματα είναι από προσωπικές συλλογές αθλητών, προπονητών, δημοσιογράφων, παραγόντων και φιλάθλων.