Τα μεγάλα ευρωπαϊκά «διπλά» του «Δικέφαλου»

Gazzetta team
Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, μετά τον θρίαμβο στο Ντόρτμουντ, θυμήθηκε τα σπουδαιότερα ευρωπαϊκά «διπλά» του «Δικέφαλου». Δείτε ποια επέλεξε και γιατί…

Όπως σημειώνεται το βράδυ της περασμένης Πέμπτης «ο Ίγκορ Τούντορ και οι ποδοσφαιριστές του πήραν μια μεγάλη νίκη. Ισως τη μεγαλύτερη μακριά από την Τούμπα στους 158 αγώνες σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις», ενώ τόσο το έπος του Χάιμπουρι, όσο και η άλωση της Πόλης έγιναν χωρίς ο ΠΑΟΚ να κερδίσει, απλά υπερασπίστηκε τις νίκες που είχε πετύχει στην Τούμπα..

Ιδού οι σημαντικότερες εκτός έδρας νίκες του ΠΑΟΚ:

10.10.1991 Μαλίν-ΠΑΟΚ 0-1

Το πρώτο παιχνίδι της Τούμπας έληξε ισόπαλο με το τελικό 1-1 να δίνει το προβάδισμα στους Βέλγους, η οποία κατάφεραν να απαντήσουν στο γκολ του Σκαρτάδου. Ο Δικέφαλος κλήθηκε να ταξιδέψει στο Βέλγιο στην δύσκολη έδρα της Μαλίν για να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση.

Οι γηπεδούχοι πίεσαν ασφυκτικά τον Δικέφαλο και έχασαν ένα…τσουβάλι ευκαιρίες πέφτοντας πάνω σε έναν εξαιρετικό Γκάμπριτς, ο οποίος κατέβασε ρολά και κρατούσε την ομάδα του στο παιχνίδι της πρόκρισης. Στα τελευταία λεπτά οι Βέλγοι χαλάρωσαν και έδειξαν να βολεύονται με την λευκή ισοπαλία που ούτως ή άλλως τους χάριζε την πρόκριση. Στο 86′ έμελλε να το πληρώσουν. Ο Μπορμπόκης με σουτ μέσα από την περιοχή άνοιξε το σκορ και χάρισε στον ΠΑΟΚ μία σπουδαία πρόκριση που πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους φίλους της ομάδας που έκαναν το ταξίδι.

Η σύνθεση του Δικεφάλου (Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς): Γκάμπριτς, Μητσιμπόνας, Μήτογλου, Μαλιούφας (84’ Μαγκντί), Αλεξίου, Τουρσουνίδης (90’ Αλεξούλης), Σκαρτάδος, Λεοντιάδης, Λαγωνίδης, Μπορμπόκης, Αναστασιάδης

04.11.1999 Μπενφίκα-ΠΑΟΚ 1-2

Αλλο ένα περίεργο, όπως αυτό στο Ντόρτμουντ παιχνίδι στο οποίο ο ΠΑΟΚ έφυγε νικητής κι αποκλεισμένος! Η ομάδα ταξίδεψε στην Λισσαβόνα για να αντιμετωπίσει την ισχυρή Μπενφίκα, των Ένκε, Αντράντε, Πομπόρσκι και Γκόμες, στην ρεβάνς του 1-2 της Τούμπας. Με ένα γκολ του Ρονάλντο Γκιάρο στις καθυστερήσεις οι Λουζιτανοί είχαν πάρει σαφές προβάδισμα από το πρώτο παιχνίδι και η ρεβάνς έμοιαζε με τυπική διαδικασία. Ή μήπως όχι;

Ο ΠΑΟΚ αν και μπήκε καλά στο παιχνίδι και έφτασε κοντά στο γκολ με τους Βρύζα και Καφέ, είδε τον Κανταούροφ να βάζει τους γηπεδούχους μπροστά στο σκορ και να ψαλιδίζει ακόμα περισσότερα τις ελπίδες πρόκρισης. Η απάντηση όμως του Δικεφάλου ήταν άμεση. Στο 29′ ο Σπύρος Μαραγκός αφήνει άγαλμα με απευθείας εκτέλεση φάουλ τον Ένκε και φέρνει το παιχνίδι στα ίσια. Με την ψυχολογία στα ύψη και τους οπαδούς να σπρώχνουν την ομάδα, ο ΠΑΟΚ βρίσκει το γκολ της ανατροπής στο 45′ με τον Σάμπρι να νικάει τον αντίπαλο πορτιέρο και πάλι με εκτέλεση φάουλ.

Το παιχνίδι στην ανάπαυλα ήταν… ροντέο, όμως καμία από τις δύο ομάδες δεν κατάφερε να πετύχει το γκολ πρόκρισης. Η παράταση δεν έβγαλε νικητή έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι. Εκεί η ομάδα του Γιουπ Χάινκες με ήρωα τον Ένκε επικράτησε με 4-1 και πήρε μία σπουδαία πρόκριση, με τον Δικεφάλο να μένει με την πίκρα του αποκλεισμού αλλά να καταφέρνει να λάβει τα εύσημα της ποδοσφαιρικής Ευρώπης για την μεγάλη προσπάθεια.

Η σύνθεση του Δικεφάλου (Άρι Χάαν): Κόβιτς, Μπάντοβιτς, Βενετίδης, Ντόλμπεργκ, Μαχαιρίδης, Μαραγκός, Νάγκμπε, Καφές, Σάμπρι (79′ Κωνσταντινίδης), Βρύζας (74′ Καραδήμος), Βαλένσια (91′ Φρούσος).

15.12.2010 Ντινάμο Ζάγκρεμπ-ΠΑΟΚ 0-1

Ο ΠΑΟΚ του Μάκη Χάβου ταξίδεψε στην Κροατία και το Ζάγκρεμπ για να εξασφαλίσει κόντρα στην Ντιναμό το εισιτήριο για την φάση των 32 του Europa League. O Δικεφάλος έπαιζε για δύο αποτελέσματα καθώς και με ισοπαλία ήταν αυτός πάνω από τους Κροάτες.

Το παιχνίδι είχε καλό ρυθμό από τα πρώτα λεπτά με τις δύο ομάδες να παίζουν ανοιχτά και να ψάχνουν το γκολ, το οποίο ήρθε με την συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα. Στο 60′ ο Αθανασιάδης πέρασε εκπληκτική μπαλιά στον Σαλπιγγίδη, ο οποίος με άψογο πλασέ νίκησε τον Κελάβα και έβαλε τον ΠΑΟΚ μπροστά στο σκορ.

Όσο και αν προσπάθησαν να πιέσουν μέχρι το τελευταίο σφύριγμα οι παίκτες της Ντινάμο, ο Δικέφαλος κράτησε με άνεση το σκορ και πέρασε στην επόμενη φάση με ένα εμφατικό διπλό σε μία ιστορική έδρα, ως δεύτερος στον όμιλο πίσω από την Βιγιαρεάλ.

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ (Μάκης Χάβος): Χαλκιάς, Μπουσαϊντί, Γκαρσία, Βιτόλο, Τσιρίλο, Σαλπιγγίδης (68′ Ελ Ζαρ), Κοντρέρας, Φωτάκης (90′ Μπαλάφας), Βιερίνια, Σνάουτσνερ, Αθανασιάδης.

30.11.2011 Τότεναμ-ΠΑΟΚ 1-2

Η νίκη μέσα σε αγγλική έδρα για μία ελληνική ομάδα αποτελεί εκ των πραγμάτων άθλο. Αυτό που πέτυχε και με τον τρόπο που το πέτυχε ο ΠΑΟΚ είναι σίγουρα κάτι παραπάνω. Ο Δικέφαλος με δέκα παίκτες πέρασε με 1-2 από το White Hart Lane, πήρε σπουδαία πρόκριση στους 32 του Europa League, και άφησε του Άγγλους ουσιαστικά εκτός συνέχειας.

Ο Λάσλο Μπόλονι παρέταξε την ομάδα με ξεκάθαρο στόχο να αμυνθεί και να χτυπήσει στην κόντρα. Το ματς εξελίχθηκε όπως το περίμενε. Στο 6′ ο Γεωργιάδης έκανε ωραία κίνηση από αριστερά, σέντραρε στον Σαλπιγγίδη και αυτός με μία κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Πριν προλάβουν να συνέλθουν οι Άγγλοι, ο Γκαρσία έβγαλε μία μαγική πάσα και πάλι στον Γεωργιάδη, αυτός γύρισε παράλληλα και ο επερχόμενος Αθανασιάδης προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού στους φίλους του Δικεφάλου.

Στο 37′ και ενώ ο ΠΑΟΚ είχε τον έλεγχο του αγώνα, ο διαιτητής Ναιχάους αποφάσισε να δώσει νέο ενδιαφέρον στην αναμέτρηση. Στο 37′ ο Σταφυλίδης έδιωξε καθαρά την μπάλα πάνω στην γραμμή και ο Ολλανδός έδειξε πέναλτι και κόκκινη στον άσο του Δικεφάλου. Ο Μόντριτς ευστόχησε από τα 11 βήματα και έβαλε την ομάδα του ξανά στο παιχνίδι. Το δεύτερο μέρος ήταν συγκλονιστικό με τον λαβωμένο ΠΑΟΚ να κρατάει με νύχια και με δόντια το προβάδισμα. Το τελικό σφύριγμα βρήκε τον Δικέφαλο να πανηγυρίζει μία επική νίκη-πρόκριση και παίκτες και οπαδούς να γίνονται ένα μέσα στο Λονδίνο.

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ (Λάσλο Μπόλονι): Χαλκιάς, Έτο, Μαλεζάς, Κοντρέρας (Τσιρίλο 81′), Σταφυλίδης, Γκαρσία, Φωτάκης, Λαζάρ (Αρίας 84′), Σαλπιγγίδης, Γεωργιάδης (Σνάουτσνερ 62′), Αθανασιάδης.