Αφιέρωμα Τούρκων στην ΑΕΚ (video)

Gazzetta team
Στην Ελλάδα βρέθηκε ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια της Τουρκίας (NTV) το οποίο έκανε θέμα την ανταλλαγή πληθυσμού το 1922. Ανάμεσα στα άλλα ετοίμασε και ένα αφιέρωμα στην ΑΕΚ.

Οι άνθρωποι του τουρκικού καναλιού ζήτησαν πληροφορίες για την ελληνική ομάδα από έναν πρόσφυγα της Πόλης το 1964, τον Θοδωρή Μελαχροινό ο οποίος ασχολήθηκε με την ΑΕΚ και υπήρξε σύμβουλος σε διοικήσεις της.

Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα ο Τούρκος δημοσιογράφος που το παρουσιάζει φιλοξενήθηκε σε μπουτίκ της ΑΕΚ όπου συνάντησε τον Θοδωρή Μελαχροινό. Ο τελευταίος μίλησε για την ιστορία και την ίδρυση της «Ένωσης» από τους πρόσφυγες. «Μετά το 1922 με την ανταλλαγή του πληθυσμού και τους πρόσφυγες από Σμύρνη και Πόλη που ήρθαν στην Ελλάδα ιδρύσανε την ΑΕΚ. Ο πρώτος πρόεδρος ήταν και υπουργός οικονομικών και ζήτησε από τον Βενιζέλο τους τίτλους για το οικόπεδο στα Φιλαδέλφεια και του τα έδωσε. Παίζανε το τοπικό στην Αρχή και μέτα στο μεγάλο πρωτάθλημα. Ακόμα μας λένε Τούρκους οι άλλες ομάδες και πιο έντονο τα πρώτα χρόνια όπου γενικά οι Έλληνες λέγανε Τούρκους τους πρόσφυγες».

Επίσης το αφιέρωμα δείχνει στιγμιότυπα από ιστορικά ματς της ΑΕΚ καθώς και πολλές φωτογραφίες με τον Θοδωρή Μελαχροινό να δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες στους «γείτονες».

Δείτε το σχετικό βίντεο