«Κόκκινο το φαβορί, αλλά...»

Gazzetta team
Για το φαβορί «Ολυμπιακός», την τρύπα που κλείνει ο Περπέρογλου, το ρόστερ του Παναθηναϊκού και πολλά ακόμα μίλησε ο κόουτς της Κηφισιάς, Ηλίας Παπαθεοδώρου.

Η Νέα Κηφισιά με την πορεία της στο Κύπελλο συγκέντρωσε πάνω της τα βλέμματα του μπασκετικού κοινού. Ο τεχνικός της ομάδας Ηλίας Παπαθεοδώρου μίλησε για την ομάδα των βορείων προαστίων και το νέο πρωτάθλημα της Α2 όπου αποκλειστικός στόχος είναι άνοδος. Παράλληλα ανέλυσε τους Ολυμπιακό & Παναθηναϊκό, ενώ αναφέρθηκε και στους τεχνικούς των «αιωνίων» και το δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ηλία Παπαθεοδώρου στο «ΦΩΣ» και τον Θέμη Σινάνογλου:


Μου έχουν πει ότι έχεις τρέλα με το μπάσκετ, πες μου καμία ιστορία χαρακτηριστική. Πώς ξεκίνησες και από πού.
«Ξεκίνησα πριν 10 χρόνια όταν ήμουν 27 χρονών, από τον Λαρισαϊκό. Δεν είναι ομάδα της Λάρισας, είναι εδώ στο σταθμό Λαρίσης! (χαμογελάει). Όταν είχα πει στη μάνα μου ότι αναλαμβάνω το Λαρισαϊκό, μου είπε αγχωμένη «πώς θα πας στη. Λάρισα, πού θα μείνεις»! (γελάει). Μετά πήγα στο Μαρκόπουλο όπου ανεβήκαμε κατηγορία και έπειτα ήρθα στην Κηφισιά που σε 5 χρόνια ανεβήκαμε 3 κατηγορίες. Έχει ενδιαφέρον όμως το εξής: Εγώ μένω στη Νίκαια. Όταν ήμουν στο Λαρισαϊκό με πλησίασε ένας άνθρωπος του Μαρκόπουλου και μου είπε «πας σε όλες τις ομάδες»; Του απάντησα ναι. Και με πήρε στο Μαρκόπουλο που ήταν 110 χιλιόμετρα από το σπίτι μου πήγαινε- έλα, και το έκανα κάθε μέρα για 2 χρόνια! Ανεβήκαμε όμως από τη Β' ΕΣΚΑ στην Α'».

Και η Κηφισιά δεν είναι πολύ κοντά. Μένεις ακόμα στη Νίκαια;
«Ναι. Περιμένω όμως τον πρόεδρο να μου πάρει ένα σπίτι στην Κηφισιά! (γελάει). Πέρα από την πλάκα, είναι ιδανικές οι συνθήκες στην ομάδα για τους παίκτες και για τον προπονητή ώστε να μπορούμε να σκεφτόμαστε μόνο το μπάσκετ».

Περίμενες ότι θα χάσετε με τόσο μεγάλη διαφορά από τον Ολυμπιακό; Στο πρώτο ημίχρονο πηγαίνατε καλά, είχατε εξαιρετικές περιστροφές, καλή άμυνα, τρέχατε για να μην βγαίνει στους αιφνιδιασμούς ο Ολυμπιακός.
«Να σου πω την αλήθεια, την περίμενα αυτή τη διαφορά στο σκορ. Πίστευα ότι θα μας πίεζε πολύ ο Ολυμπιακός, δεν θα μας χαριζόταν. Είχαμε μόνο 8 άντρες στην ομάδα, οι άλλοι παίκτες είναι πιτσιρικάδες. Η διαφορά άνοιξε στο β' ημίχρονο γιατί κουράστηκε πολύ η ομάδα από την υπερπροσπάθεια που έκανε για να παίξει καλή άμυνα απέναντι στον Ολυμπιακό. Εμείς είμαστε ομάδα της Α2 και παίζαμε στην έδρα του πρωταθλητή Ευρώπης. Μείναμε από δυνάμεις, δεν είχαμε καθαρό μυαλό, δυσκολευτήκαμε πολύ στην επίθεση, δεν είχαμε χώρους για να πάρουμε επιθέσεις».

Μπορεί ο Ολυμπιακός να ξαναπάρει το πρωτάθλημα Ευρώπης; Τι πιστεύεις;
«Είναι και στατιστικά πολύ δύσκολο μία ομάδα να πάρει δύο συνεχόμενες φορές το Ευρωπαϊκό. Όμως πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός φέτος θα παίξει καλύτερο μπάσκετ από πέρσι»!

Γιατί το λες αυτό;
«Διότι οι παίκτες του πλέον έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, οι νέοι του είναι πιο έμπειροι, πιο «παιγμένοι», κράτησε την ομάδα του που είναι δουλεμένη και έκανε 2 προσθήκες που για εμένα η μία ειδικά είναι πολύ μεγάλη. Ο Περπέρογλου. Τη θεωρώ πολύ μεγάλη μεταγραφή για τον τρόπο που παίζει ο Ολυμπιακός».

Ανάλυσέ το.
«Αυτό που θέλει να παίξει ο Μπαρτζώκας στον Ολυμπιακό, με γρήγορο πάσινγκ γκέιμ, να διαβάζει τις άμυνες, τις περιστροφές, τα «κλοζ άουτ», το έκανε σε πολύ υψηλό επίπεδο τα τελευταία χρόνια με τον Ομπράντοβιτς ο Παναθηναϊκός και το κατέχει ο Περπέρογλου. Επίσης είναι παίκτης που συμπληρώνει αρμονικά τον Παπανικολάου στη θέση 3. Επιπλέον, έχει ένα ατού που έλειπε από τον Ολυμπιακό στο λόου ποστ, με την ικανότητα που έχει αυτός ο παίκτης τόσο στη δημιουργία όσο και στην εκτέλεση από το λόου ποστ».

Θα σε ρώταγα για τον Ολυμπιακό και την αδυναμία στο λόου ποστ. Πιστεύεις ότι είναι η μόνη αδυναμία του Ολυμπιακού το ότι δεν έχει ψηλό να παίξει με πλάτη στο καλάθι;
«Ναι, συμφωνώ ότι αυτή είναι η μόνη έλλειψη. Του λείπει ένας ψηλός με αξιοπιστία για να ακουμπάς τη μπάλα είτε να εκτελέσει, είτε να δημιουργήσει. Γι' αυτό η έλευση του Περπέρογλου ήταν σημαντική ώστε να βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι. Ο Ολυμπιακός πέρσι κάλυπτε αυτό το μειονέκτημα με άλλα χαρίσματα που έχουν οι ψηλοί του, όπως η εξαιρετική ικανότητα του Ντόρσεϊ στο επιθετικό ριμπάουντ και η ευκολία του Χάινς να παίζει καλά με πρόσωπο από τα 5-6 μέτρα και να τρέχει πολύ καλά το γήπεδο».

Η γνώμη σου για τον Μπαρτζώκα; Τον παρακολουθείς τα προηγούμενα χρόνια;
«Πολύ. Τον ξέρω από τις τοπικές κατηγορίες κιόλας, έχω παρακολουθήσει όλη τη διαδρομή του. Έχει κάνει πολλά μικρά αλλά σταθερά βήματα και σε όποια ομάδα πήγε, πέτυχε. Έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία στον τρόπο παιχνιδιού, είναι πολύ σοβαρός, δουλεύει πάρα πολύ, άξιζε αυτήν την ευκαιρία που πήρε».

Το πιο σίγουρο είναι να μην αλλάξει πολλά από τον τρόπο παιχνιδιού του Ίβκοβιτς.
«Ναι, αλλά πιστεύω ότι θα δούμε διαφορετικά πράγματα! Ο Ολυμπιακός είχε βάσεις από πέρσι, αλλά ιδίως στο κομμάτι τις επίθεσης ο Μπαρτζώκας είναι προπονητής που θέλει να κυκλοφορεί πάρα πολύ η μπάλα. Βλέπουμε λοιπόν και στα φιλικά αλλά και προχθές στο Κύπελλο ότι θέλει πολύ μικρά και γρήγορα «πλέις» που έχουν ως βασικό τρόπο ανάπτυξης την πάσα και την κυκλοφορία της μπάλας».

Ενώ πέρσι ο Ολυμπιακός;
«Πέρσι ο Ολυμπιακός ήθελε να παίξει πιο στοχοποιημένα, ήταν λίγο μονοδιάστατο το παιχνίδι του, στηρίχτηκε πολύ στον Σπανούλη, τους βοήθησε όμως η μεγάλη προσωπικότητα του Ίβκοβιτς να βρουν ρυθμό μετά τον Γενάρη και να φτάσουν στους τίτλους».

Λένε ότι θα έχει πρόβλημα στην άμυνα φέτος, κρίνοντας από τα φιλικά.
«Πιστεύω το ακριβώς αντίθετο ότι θα γίνει! Πέρσι ο Ολυμπιακός έπαιξε καλά στην άμυνα μετά τα Χριστούγεννα. Έχει παίκτες που διαθέτουν πολύ καλά ατομικά χαρακτηριστικά για να παίξουν άμυνα και δεν συμφωνώ με αυτά που ακούγονται. Σε λίγο καιρό θα δείτε έναν Ολυμπιακό που το βασικό του όπλο πάλι θα είναι η άμυνα».

Αγαπημένος σου προπονητής ποτέ;
«Ο Ομπράντοβιτς είναι σημείο αναφοράς».

Τον Παναθηναϊκό πώς τον βλέπεις; Τον θεωρείς τελειωμένο;
«Ο Ολυμπιακός για εμένα είναι το φαβορί για το πρωτάθλημα. Όμως το υλικό του Παναθηναϊκού είναι καλό. Έχει φέρει καλούς παίκτες. Θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι ότι έχουν αλλάξει σχεδόν όλοι οι παίκτες, έχει αλλάξει και προπονητή, ο Πεδουλάκης βέβαια είναι καλός προπονητής που έχει δώσει χρόνια τα διαπιστευτήριά του, αλλά θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να φτιαχτεί ομάδα. Ο Ολυμπιακός είναι πολύ πιο έτοιμος».

Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης θα είναι ο πονοκέφαλος για τον Ολυμπιακό;
«Δεν νομίζω. Ο Σοφοκλής θα πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει μια σεζόν γεμάτη και να κάνει και τη διαφορά στα μεγάλα ματς. Η βάση του Παναθηναϊκού πιστεύω ότι θα είναι πάλι ο Διαμαντίδης».

Τι κάνεις για να επιμορφώνεσαι στη δουλειά σου;
«Κυρίως μέσω του Ίντερνετ, επίσης σεμινάρια παρακολουθώ, DVD προπονητών, και βλέπω πολύ μπάσκετ από πολλές κατηγορίες. Όλη μέρα ασχολούμαι με αυτό».

Παραιτήθηκες από τη δουλειά σου διάβασα σε εταιρία κινητής τηλεφωνίας.
«Τον Ιούλιο».

Γιατί;
«Διότι δεν μπορούν να συνδυαστούν και τα δύο μαζί, ήθελα να αφοσιωθώ στο μπάσκετ, αποφάσισα να ασχοληθώ μόνο με αυτό που αγαπάω πιο πολύ, για να το κάνω καλύτερα».

Τα λεφτά όμως; Έχεις 2 παιδάκια.
«Στη ζωή πρέπει να παίρνεις και ρίσκα».


Θα ανέβετε φέτος στην Α1; Το ότι αποκλείσατε στο Κύπελλο 2 ομάδες της Α1, τον Απόλλωνα Πατρών και τον Άρη, δίνει σιγουριά;
«Η ομάδα έχει ετοιμαστεί για να ανέβει στην Α1. Όμως το ότι αποκλείσαμε αυτές τις 2 ομάδες της Α1 δεν είναι εγγύηση. Θέλει πολλή δουλειά για να ανεβούμε στην Α1, άλλο το Κύπελλο και άλλο το πρωτάθλημα. Στο Κύπελλο δεν έχεις άγχος. Από το άλλο Σάββατο που ξεκινάει το πρωτάθλημα στην Α2, πρέπει να νικήσεις, η ψυχολογία και η διαχείριση είναι διαφορετική».

Αν σου έλεγαν πριν λίγα χρόνια ότι η Α1 θα έχει 14 Έλληνες προπονητές, θα σου φαινόταν απίστευτο;
«Δεν θα το πιστεύαμε, είναι αλήθεια. Έγινε περισσότερο από ανάγκη όμως, παρά από μοντέλο που ακολουθήθηκε. Τα λεφτά έχουν λιγοστέψει πολύ στο μπάσκετ. Πάντως υπάρχει μία φουρνιά Ελλήνων προπονητών η οποία έχει μεγάλες δυνατότητες, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει πια από καμία σχολή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Βλέπουμε ότι εξάγουμε πλέον και προπονητές στο εξωτερικό. Αν συνεχιστεί το ίδιο σκηνικό στο ελληνικό μπάσκετ, όλοι οι καλοί Έλληνες προπονητές δεν θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Οι πόρτες του εξωτερικού έχουν ανοίξει και υπάρχουν καλύτερες συνθήκες δουλειάς έξω».