Εθνική: Συγνώμη ρε παιδιά, αλλά ποιος θα σκοράρει στο Παγκόσμιο;

Εθνική: Συγνώμη ρε παιδιά, αλλά ποιος θα σκοράρει στο Παγκόσμιο;

Εθνική: Συγνώμη ρε παιδιά, αλλά ποιος θα σκοράρει στο Παγκόσμιο;
Ο Αντώνης Καλκαβούρας εκτιμά ότι, μπασκετικά και με βάση τις διαφαινόμενες απουσίες που θα έχει φέτος η «επίσημη αγαπημένη», η επιλογή Γουόκαπ αντί Ντόρσεϊ δεν στέκει, επιχειρεί να ξετυλίξει το κουβάρι του ρεπορτάζ και πιστεύει ότι η νίκη επί της Νέας Ζηλανδίας πρέπει να είναι ο βασικός μας στόχος στο Παγκόσμιο.

Μας χωρίζει κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα από την πρώτη συγκέντρωση της «γαλανόλευκης» (24/07) με φόντο την προετοιμασία για το World Cup και όλοι όσοι παρακολουθούμε εδώ και χρόνια το ρεπορτάζ της Εθνικής ομάδας και μιλάμε με τους υπευθύνους της, η αλήθεια είναι ότι εδώ και καιρό εισπράττουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση.

Στην αρχή ήταν οι φήμες περί απαγόρευσης της Φενερμπαχτσέ στον Δημήτρη Ιτούδη να ηγηθεί τεχνικά της εφετινής προσπάθειας, οι οποίες αποδείχτηκαν ψευδείς. Εν συνεχεία ήρθε η επικοινωνία του Κώστα Σλούκα με την ομοσπονδία στο πλαίσιο της οποίας, ο 33χρονος διεθνής point-guard του Ολυμπιακού τότε, εξέφρασε την επιθυμία να μην βρίσκεται στις κλήσεις λόγω ανάγκης ξεκούρασης.

Στην πορεία (μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη) και από ‘κει το επιτελείο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος προπονούνταν σχεδόν καθημερινά στο ΟΑΚΑ, εντελώς ξαφνικά και απροειδοποίητα προέκυψε θέμα αρθροσκόπησης στο αριστερό του γόνατο.

Η επέμβαση έγινε σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, λίγο μετά τις 20 του περασμένου μήνα, όπως αποκάλυψε σε παγκόσμια αποκλειστικότητα το Gazzetta και αφότου επιβεβαιώθηκε και με δηλώσεις του προπονητή και του general manager των Μπακς, οι αρχικά χλιαρές φήμες περί ενδεχόμενης απουσίας του από το Παγκόσμιο Κύπελλο, φούντωσαν.

Λίγες μέρες αργότερα από το ταξίδι-αστραπή του “Greek Freak” στο «Μεγάλο Μήλο», την πόρτα του χειρουργείου πέρασε και ο μικρότερος αδελφός του, Κώστας Αντετοκούνμπο. Ο 25χρονος νεοαποκτηθείς σέντερ του Παναθηναϊκού υπεβλήθη σε καθαρισμό του μηνίσκου του στο γόνατο και η επιστροφή του στις προπονήσεις τοποθετήθηκε χρονιά μετά το πέρας ενός μηνός.

Αν υπήρχαν κάποιες ελπίδες να δώσουν και οι δύο το παρών στην «πρώτη» της «επίσημης αγαπημένης», αυτές «ψαλιδίστικαν» αρκετά από το πρόσφατο ταξίδι των Antetokounbros στην Κίνα, όπου και συμμετείχαν σε συμβατικές χορηγικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο του “Nike Tour”.

Απουσιών συνέχεια...

Αν σε όλα τα παραπάνω συνυπολογίσουμε και την πρόσφατη τοποθέτηση του Θανάση, ο οποίος χαρακτήρισε τον εαυτό του free agent και δεν είχε απαντήσεις για την συμμετοχή του στην Εθνική, αντιλαμβάνεστε ότι το τοπίο δεν είναι απλά θολό αλλά άκρως ομιχλώδες.

Αν νομίζετε ότι τελειώσαμε με το θέμα των διαφαινόμενων ελληνικών απουσιών από το Παγκόσμιο Κύπελλο, που εξελίσσεται σε διοργάνωση των μεγάλων απόντων (εξαιρετικά αμφίβολος ο Γιόκιτς, πιθανότατη αλλά όχι επίσημη η απουσία του Γιάννη και χωρίς τον μεγάλο superstar οι Αμερικανοί), πλανάστε πλάνην οικτράν.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου ενημέρωσε την ΕΟΚ ότι ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στον ώμο και ότι θα το παλέψει για να είναι παρών, ενώ ο Καλάθης – όλως περιέργως – άρχισε να... τσινάει! Ποιος ο Νικ, που τα τελευταία χρόνια όλο λέει ότι θα σταματήσει από την «γαλανόλευκη», αλλά όταν πλησιάζει το καλοκαίρι και η ώρα της προετοιμασίας, παρουσιάζεται ολοένα και πιο δοσμένος στην εκάστοτε νέα πρόκληση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος...

Και φτάνουμε στην πολύκροτη υπόθεση του «νατουραλιζέ», για την οποία η ελληνοποίηση του Τόμας Γουόκαπ αύξησε τις επιλογές μας από μία σε δύο κι έβαλε στον Δημήτρη Ιτούδη ένα μεγάλο δίλημμα. Αυτό της επιλογής ανάμεσα στον Τεξανό point-guard του Ολυμπιακού και τον παίκτη του στην Φενερμπαχτσέ και μέλος της Εθνικής ανδρών από το 2016, Τάϊλερ Ντόρσεϊ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ομοσπονδιακός προπονητής έχει λάβει ήδη την οριστική του απόφαση και στο προσκλητήριο που θα δει το φως της δημοσιότητας, θα βρίσκεται το όνομα του ξανθομάλλη guard, που ήταν ο πρώτος «κλέφτης» της περυσινής Euroleague.

Δεν έχει μπασκετική λογική η απουσία Ντόρσεϊ, αν δεν παίξουν ο Γιάννης και ο Σλούκας!

Κοιτώντας την επιλογή του coach και λαμβάνοντας ως δεδομένη την απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο και του Σλούκα, είναι σχεδόν πασιφανές ότι η απουσία του Ντόρσεϊ (ο πιο ικανός σκόρερ που διαθέτουμε) δύσκολα βασίζεται σε αμιγώς μπασκετικά κριτήρια.

Δεν είμαι προπονητής για να ξέρω καλύτερα από τον καταξιωμένο διεθνώς 53χρονο Βεροιώτη τεχνικό, ωστόσο, μετά από 28 χρόνια στο ρεπορτάζ μπάσκετ, θεωρώ ότι έχω το δικαίωμα να καταθέσω την άποψή μου.

Επί του πρακτέου, λοιπόν, πιστεύω (και αυτή πεποίθηση δεν οφείλεται μόνο σε αίσθηση, αλλά και σε πληροφόρηση), ότι η «ψύχρα» στις σχέσεις του Καλιφορνέζου guard με τον ομοσπονδιακό τεχνικό από την περασμένη άνοιξη στην κοινή τους θητεία στην Φενερ, σε συνδυασμό με την επιθυμία του να σπάσει το συμβόλαιό του με την τουρκική ομάδα (κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται να προχωράει), είναι πολύ πιθανό να έπαιξε ρόλο στο «όχι» του Ντόρσεϊ στην Εθνική.

Γιατί η μπασκετική λογική επιτάσσει ότι έτσι όπως θα παρουσιαστεί η ελληνική ομάδα στην Μανίλα, ο 27χρονος ελληνοποιημένος άσος θα είχε ίσως τον πιο κομβικό ρόλο στο επιθετικό παιχνίδι της και θα ήταν το πρώτο «βιολί».

Πρώτος στόχος στο Παγκόσμιο η νίκη επί της Νέας Ζηλανδίας

Όλα δείχνουν, λοιπόν, μέχρι αποδείξεως του εναντίου ότι η εφετινή προσπάθεια της Εθνικής στις Φιλιππίνες, πληρώνει από τον πόλεμο συμφερόντων μεταξύ αντίπαλων στρατοπέδων, ομάδων και μπασκετικών «φατριών» μέχρι και την όποια φθορά σχέσεων στο εσωτερικό μπορεί να προκαλεί η καθημερινότητα στο εσωτερικό ενός συλλόγου (Ιτούδης με Καλάθη, Ντόρσεϊ και Κ.Αντετοκούνμπο).

Μακάρι να βγω ψεύτης και κάποιος από τις προααναφερθείσες περιπτώσεις παικτών που βρίσκονται με το ένα έως και με τα δύο πόδια εκτός Παγκοσμίου, να με διαψεύσει και να δηλώσει παρών στην αποστολή.

Έως τότε, πρέπει όλοι να προετοιμαζόμαστε για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι και για ένα τουρνουά στο οποίο ο βασικός στόχος θα είναι η νίκη επί της Νέας Ζηλανδίας (στο τελευταίο ματς στο πλαίσιο του 3ου ομίλου της 1ης φάσης) στις 30 Αυγούστου. Ώστε να εξασφαλίσουμε την πρόκριση στην φάση των «16». Κι όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε μπει με το δεξί στην πρεμιέρα απέναντι στην Ιορδανία.

Ό,τιδήποτε περισσότερο, μέχρι να δούμε την ομάδα στο γήπεδο, νομίζω ότι θα είναι υπερβολή με δεδομενο ότι σχεδόν το μισό ρόστερ θα έχει μείνει στην Αθήνα.

Όχι τίποτε άλλο, αλλά κρίμα για την προσπάθεια της ομοσπονδίας που φέτος έκλεισε τα πιο δυνατά φιλικά προετοιμασίας (δύο με την Σλοβενία στις αρχές Αυγούστου, με την Σερβία και την Ιταλία στο «Ακρόπολις» και με τις Η.Π.Α. και την Γερμανία στο Άμπου Ντάμπι) και που έχουν προγραμματιστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια παραμονές ενός μεγάλου τουρνουά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!