Παναθηναϊκός: Μια χρονιά... roller coaster!

Παναθηναϊκός: Μια χρονιά... roller coaster!

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Μια χρονιά... roller coaster!

bet365

Στον Παναθηναϊκό θα έχουν να θυμούνται για τη χρονιά που φεύγει το φοβερό come back στην EuroLeague μετά την έλευση του Ρικ Πιτίνο όπως επίσης και την κατάκτηση του double χωρίς την παρουσία του Ολυμπιακού. Το gazzetta.gr κάνει την «πράσινη» ανασκόπηση του 2019.

Πολλά και ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα που αφήνει το 2019 στις τάξεις των «πρασίνων». Απογοήτευση, χαρά, απογοήτευση, πάλι χαρά, ξανά απογοήτευση, ξανά χαρά κ.ο.κ. Λίγο-πολύ κάπως έτσι κύλησε ολόκληρη η χρονιά για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ θυμίζοντας... τρενάκι του λούνα παρκ. Από το ναδίρ στο ζενίθ και τούμπαλιν.

Ουσιαστικά τα γεγονότα που «σημάδεψαν» τους «πράσινους» τη χρονιά που φεύγει ήταν η εκτόξευση στην EuroLeague με τον Ρικ Πιτίνο στον πάγκο αλλά η «σκούπα» από τη Ρεάλ στα playoffs, ο ημιτελικός του Κυπέλλου στις 13/2 με την αποχώρηση του Ολυμπιακού που έμελλε να αλλάξει τον χάρτη του ελληνικού μπάσκετ, η κατάκτηση του double χωρίς την παρουσία των «ερυθρόλευκων» έχοντας νικήσει τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου και τον Προμηθέα Πάτρας στον τελικό του πρωταθλήματος, το «αντίο» του Αμερικανού προπονητή, οι κινήσεις ενίσχυσης του καλοκαιριού, η 3η επιστροφή του Αργύρη Πεδουλάκη που έμελλε και πάλι να τελειώσει άδοξα προκειμένου να καθίσει εκ νέου στον «πράσινο» πάγκο ο Ρικ Πιτίνο.

Ας δούμε τα όσα έγιναν το 2019 μέσα από πέντε διαφορετικές ενότητες.

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ... ΡΙΚ ΠΙΤΙΝΟ

Μπορεί ο Ρικ Πιτίνο να έφτασε στην Ελλάδα το 2018 και να ανέλαβε τις τύχες της ομάδας μία μέρα μετά τα Χριστούγεννα ωστόσο το έργο του άρχισε να φαίνεται τον Φεβρουάριο του 2019. Ύστερα από έναν μήνα πειραματιστών στην EuroLeague, όπου ο Παναθηναϊκός γνώρισε τέσσερις ήττες σε πέντε ματς τον περασμένο Ιανουάριο, άρχισε να φαίνεται και η δουλειά που έκανε όλο αυτό το διάστημα στον... βωμό των αποτελεσμάτων.

Αν μη τι άλλο ο Αμερικανός προπονητής έβαλε και με το παραπάνω στην «σφραγίδα» του, βελτίωσε παίκτες όπως οι Παπαγιάννης και Τόμας, άλλαξε το status της ομάδας με αποτέλεσμα να συζητείται παγκοσμίως η παρουσία του στην Ελλάδα και το όνομά του να γίνεται σύνθημα στα χείλη των φίλων του Παναθηναϊκού. Φυσικά έχουν περάσει στην ιστορία οι φοβερές συνεντεύξεις Τύπου και οι ατάκες που έλεγε ανά πάσα ώρα και στιγμή, όπως για παράδειγμα μετά την ήττα στη Βαρκελώνη, η σύγκριση που είχε κάνει μεταξύ Λεκαβίτσιους και... Κάρι, η αποθέωση στον Νικ Καλάθη αλλά και στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, το ότι είχε μπει στο... πετσί του ρόλου του λέγοντας ότι «ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που πρέπει να μισώ», για την τσικουδιά, την Καθαρά Δευτέρα, τον Παπαγιάννη και τον... Πάτρικ Γιούιν, τη νέα σύγκριση του Μάκη Γιατρά με τον προπονητή του Βιρτζίνα, το σχόλιο για τους τελικούς Κυπέλλου σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο και το γεγονός ότι η ομάδα του περίμενε αρκετό καιρό να παίξει μετά τα όσα συνέβαιναν στο ελληνικό πρωτάθλημα και ότι εν κατακλείδι είχε... δει τα πάντα κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης παρουσίας του στην Ελλάδα και στον Παναθηναϊκό.

Στις 21 Ιουνίου ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεχίσει στον πάγκο των «πρασίνων» βάζοντας τους τίτλους τέλος μιας παρουσίας που συνοδεύτηκε από το double στην Ελλάδα και την πρόκριση μέχρι τα playoffs της EuroLeague. Όμως όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων το «αντίο» του Πιτίνο δεν ήταν και το οριστικό στον Παναθηναϊκό. Μετά τις δύο συνεχόμενες ήττες από Προμηθέα και Άλμπα Βερολίνου, οι «πράσινοι» κατάφεραν να φέρουν και πάλι στο ΟΑΚΑ τον Hall Of Famer, η επιστροφή του οποίου ανακοινώθηκε επίσημα στις 26 Νοεμβρίου.

ΤΟ DOUBLE ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αν μη τι άλλο το πρωτάθλημα της σεζόν 2018-19 θα περάσει στην ιστορία ως ένα από τα πιο... περίεργα (βάσει των όσων συνέβησαν στην αίθουσα του ΕΣΑΚΕ) όλων των εποχών. Ο Παναθηναϊκός δεν βρήκε απέναντί του τον Ολυμπιακό στους τελικούς, αλλά τον Προμηθέα Πάτρας, τον οποίο «σκούπισε» με 3-0 νίκες κατακτώντας τον 37ο τίτλο στην ιστορία του.

Οι «πράσινοι» δεν τερμάτισαν στην 1η θέση της βαθμολογίας στο τέλος της κανονικής περιόδου, αλλά στην... 3η έχοντας έναν μηδενισμό στο ματς με την Κύμη όπου δεν «κατέβηκαν» να παίξουν και τιμωρία -6 βαθμών. Αυτομάτως στον α' γύρο των playoffs θα αντιμετώπιζαν τον Ολυμπιακό αλλά οι «ερυθρόλευκοι» δεν «κατέβηκαν» ποτέ και ο Παναθηναϊκός πήρε το παιχνίδι με 20-0. Από τη στιγμή που είχαν πάρει απόφαση να μην παίξουν ξανά, οι «πράσινοι» πήραν τη πρόκριση για τα ημιτελικά όπου απέκλεισαν εύκολα το Περιστέρι, ενώ είχαν εύκολο έργο και στους τελικούς κόντρα στην ομάδα της Πάτρας.

Φυσικά για να φτάσει η κατάσταση σε αυτό το σημείο ώστε να μην εμφανιστεί ποτέ ο Ολυμπιακός ούτε στην εντός έδρας αναμέτρηση της 17ης Μαρτίου, με αποτέλεσμα το τζάμπολ να... δοθεί στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ όπου είχε κλείσει και το φύλλο αγώνα με 0-20 (μιας και το ματς ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο ΣΕΦ) υπέρ του Παναθηναϊκού, είχε χρειαστεί ο ημιτελικός Κυπέλλου της 13ης Φεβρουαρίου στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Ο Ολυμπιακός είχε αποχωρήσει στο ημίχρονο του αγώνα και ενώ το σκορ ήταν 40-25 υπέρ του Παναθηναϊκού και το γεγονός αυτό αποτέλεσε την «φυτιλιά» που άναψε στο ελληνικό μπάσκετ.

Φυσικά οι «πράσινοι» πήραν το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου, ο οποίος έγινε στα «Δύο Αοράκια» στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο Παναθηναϊκός είδε και έπαθε μέχρι να νικήσει τον ΠΑΟΚ ωστόσο κατέφερε να πανηγυρίσει το 19ο Κύπελλο στην ιστορία του και να κατακτήσει για 24η συνεχόμενη χρονιά κάποιο τρόπαιο.

ΤΟ «ROLLER COASTER» ΣΤΗΝ EUROLEAGUE

Αν μη τι άλλο τα σκαμπανεβάσματα στην EuroLeague δεν ήταν και λίγα για τον Παναθηναϊκό κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Τόσο πριν το 2018 δώσει τη θέση του στο 2019, όσο και κατά τη διάρκεια της νέας χρονιάς. Μέχρι και τις... τελευταίες ημέρες της. Θα έλεγε κανείς ότι ο Ιανουάριος του 2019 ήταν ο... χειρότερος των «πρασίνων» στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση έχοντας γνωρίσει εκτός έδρας ήττες από Ολυμπιακό, Μπαρτσελόνα, Ζάλγκιρις και Μακάμπι ενώ είχαν νικήσει μόνο την Μπαγερν στο ΟΑΚΑ.

Αν μη τι άλλο ο απολογισμός ήταν αποκαρδιωτικός και λίγοι ήταν εκείνοι που πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να... γυρίσουν τον διακόπτη. Τα πρώτα χαμόγελα ήρθαν με τη νίκη κόντρα στην Αναντολού Εφές στο ΟΑΚΑ, αλλά η Φενέρμπαχτσε έσπευσε να... προσγειώσει και πάλι απότομα τους «πράσινους» οι οποίοι στην 22η αγωνιστική είχαν ρεκόρ 9-13! Στις 8 εναπομείνασες αγωνιστικές έπρεπε να υπερβούν τους εαυτούς για να κέρδιζαν το εισιτήριο της οκτάδας! Και να, που το έκαναν με ένα απίστευτο ντεμαράζ νικών! Συγκεκριμέμα, ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει κατά σειρά την Χίμκι (εντός), την Γκραν Κανάρια (εκτός), την Νταρουσάφακα (εκτός), την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την Μπασκόνια (εντός) και την Αρμάνι Μιλάνο (εκτός). Στην 25η αγωνιστική το φοβερό buzzer beater του Ρούντι Φερνάντεθ στο ΟΑΚΑ και η ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης «έσπασε» το σερί, με τους «πράσινους» να κλείνουν την κανονική περίοδο με νίκη κόντρα στην Μπουντούτσνοστ και τον Καλάθη να έχει triple double!

Η ισπανική ομάδα έμελλε να ήταν και πάλι η ομάδα που θα αντιμετώπιζε ο Παναθηναϊκός στα playoffs έχοντας τερματίσει στην 6η θέση, ενώ η Ρεάλ στην 3η θέση. Όμως και πάλι το αποτέλεσμα ήταν ίδιο και απράλλακτο! Και πάλι αποκλεισμός όπως το 2018 και πάλι με «σκούπα» 3-0 νίκες. Στο πρώτο παιχνίδι έφτασε πολύ κοντά, έλεγχε το ματς για 36 λεπτά, αλλά στο τέλος οι «πράσινοι» έκαναν τα πάντα λάθος και γνώρισαν την ήττα με 75-72. Στη συνέχεια ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο να επιστρέψουν και το 2-0 της Ρεάλ ήρθε πιο εύκολα με σκορ 78-63. Με το 0-2 να «βαραίνει» τις πλάτες έγινε και το «σκούπισμα» από τους Μαδριλένους στο ΟΑΚΑ (89-82) ρίχνοντας τους τίτλους τέλους στην EuroLeague.

ΤΟ «ΜΠΑΜ» ΜΕ ΦΡΙΝΤΕΤ

Μετά το τέλος της σεζόν 2018-19 ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ήταν διατεθειμένος να βάλει το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη ώστε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το ρόστερ ενόψει της επόμενης αγωνιστικής χρονιάς. Μπορεί ο Ρικ Πιτίνο να είχε αποχωρήσει, αλλά στη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στις 28 Ιουνίου είχε προαναγγείλει ότι το μπάτζετ θα ήταν και πάλι υψηλό για τα δεδομένα της χώρας, της ομάδας και της εποχής.

Τρεις μέρες αργότερα και δη την 1η Ιουλίου ήρθε η πρώτη ανακοίνωση της «πράσινης» ΚΑΕ για την απόκτηση του Ταϊρίς Ράις, ο οποίος θα έπαιρνε τη θέση του Λούκας Λεκαβίτσιους στο ρόστερ της ομάδας. Την αμέσως επόμενη ημέρα (2/7) ήρθε και δεύτερη ανακοίνωση από την «πράσινη» ΚΑΕ για την ανανέωση του Ντεσόν Τόμας μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

Στις 8 Ιουλίου ανακοινώθηκε το «διαζύγιο» με τον Τζέιμς Γκιστ ύστερα από 6,5 χρόνια και μία εβδομάδα αργότερα έμελλε να πέσει η μεγάλη «βόμβα» με την απόκτηση του Τζίμερ Φριντέτ στις 15 Ιουλίου. Αν μη τι άλλο ήταν μια από τις πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του Παναθηναϊκού αφού ο ετήσιος μισθός του θα άγγιζε τα 1,7 εκατομμύρια δολάρια. Μέσα στο επόμενο τετραήμερο, το «τριφύλλι» ανακοίνωσε άλλους τρεις παίκτες, τον Τζέικομπ Ουάιλι, τον Μπεν Μπέντιλ και τον Ράιον Μπράουν, ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήρθε στις 22/7 με τον ΝΒΑer, Ουέσλι Τζόνσον!

Η 3η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΕΔΟΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ «ΔΙΑΖΥΓΙΟ»

Από τη στιγμή που ο Ρικ Πιτίνο είχε πει το «όχι» στον Παναθηναϊκό στις 21 Ιουνίου 2019, οι «πράσινοι» έπρεπε να στρέψουν άμεσα το ενδιαφέρον τους στην επόμενη μέρα ώστε να μην χαθεί και πολυτιμος χρόνος όσον αφορά τον σχεδιασμό της ομάδας και τον καταρτισμό του ρόστερ ενόψει της σεζόν 2019-2020. Μόλις τρεις μέρες αργότερα (24/6) η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ανακοίνωσε την πρόσληψη του Αργύρη Πεδουλάκη, ο οποίος επέστρεφε για 3η φορά στον πάγκο του «τριφυλλιού».

Ο Έλληνας τεχνικός ωστόσο και παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε για δύο χρόνια, δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο του. Ουτε καν να το... ξεκινήσει. Οι ήττες στον πόντο και σχεδόν με πανομοιότυπο τρόπο από Βιλερμπάν και Αρμάνι, όπως επίσης και η συντριβή στη Μόσχα από την Χίμκι, είχαν φέρει τα πρώτα σύννεφα πάνω από τον ουρανό του ΟΑΚΑ για τον έμπειρο τεχνικό. Η πρώτη «βόμβα» έσκασε στον προημιτελικό κυπέλλου με τον Προμηθέα στην Πάτρα, όπου οι «πράσινοι» γνώρισαν την ήττα και τον... πρόωρο αποκλεισμό από τη συνέχεια!

Αμέσως ξεκίνησαν και οι τριγμοί στις τάξεις της ομάδας, με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να επισκέπτεται την προπόνηση της ομάδας στις 11/11, να τα... χώνει σε όλους και να θέτει τους πάντες προ των ευθυνών τους. Δεν πέρασαν καλά-καλά τρεις μέρες και οι «πράσινοι» γνώρισαν νέα οδυνηρή ήττα στο ΟΑΚΑ από την Άλμπα Βερολίνου ύστερα από δύο παρατάσεις. Ήταν το... ποτήρι που είχε ξεχειλίσει, με τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ να έπρεπε να πάρει δραστικά μέτρα. Στις 15/11 ανακοινώθηκε το «διαζύγιο» με τον Αργύρη Πεδουλάκη, ο οποίος αποτέλεσε για 3η φορά παρελθόν από τον Παναθηναϊκό.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα