«Ηφαίστειο» η Α1 Κατηγορία!

«Ηφαίστειο» η Α1 Κατηγορία!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας κάνει το «ταμείο» της 19ης αγωνιστικής στην Basket League, που θα μείνει στην ιστορία για το πρώτο «αιώνιο» ντέρμπι στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, που δεν διεξήχθη επειδή ο Ολυμπιακός δεν «κατέβηκε» και το φύλλο αγώνα «έκλεισε» στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ.

Το μέχρι στιγμής προηγούμενο των αγώνων που δεν διεξήχθησαν ποτέ, περιελάμβανε το αλησμόνητο 4ο παιχνίδι της τελικής σειράς των playoffs της σεζόν 1992-93, όταν οι αείμνηστος Παύλος Γιαννακόπουλος δεν «κατέβασε» τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ (αργότερα δήλωσε μετανιωμένος γι' αυτή την απόφαση) και ο Ολυμπιακός «κατέκτησε» τον πρώτο τίτλο της εποχής Κόκκαλη, στον περιβόητο τελικό της «ζαρτιέρας και της κότας».

Το σκηνικό παρ' ολίγο να επαναληφθεί δύο χρόνια αργότερα, όταν ο τότε υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, είχε αναβάλει τον 5ο τελικό λόγω της πολεμικής ατμόσφαιρας που επικρατούσε μεταξύ των «αιωνίων», αλλά το παιχνίδι διεξήχθη τελικά δύο μέρες αργότερα, με τους «ερυθρόλευκους» να στέφονται για 3η σερί χρονιά πρωταθλητές.

Και τα δύο προαναφερθέντα περιστατικά, όμως, είχαν συμβεί στην διάρκεια της post-season κι ενώ κρινόταν το πρωτάθλημα και σίγουρα ωχριούν μπροστά στα όσα συνέβησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα και μετά την σύσκεψη της ντροπής στο γραφείο του υφυπουργού Αθλητισμού, την πρωτοβουλία του οποίου δεν σεβάστηκε ούτε ο «ισόβιος» πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος. Ποτέ ξανά στα χρονικά του ελληνικού πρωταθλήματος, δεν γίναμε μάρτυρες των όσων διημείφθησαν χθες το απόγευμα (17/03) στα γραφεία της διοργανώτριας αρχής. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον μη ορισμό ξένων διαιτητών για το ντέρμπι και την εν γένει στάση της ΚΕΔ απέναντί του, ο Ολυμπιακός έκανε πράξη τις εξαγγελίες του και δεν τύπωσε εισιτήρια, ρισκάροντας κατ' αυτό τον τρόπο, να μείνει ακόμη και εκτός playoffs αλλά και να αντιμετωπίσει ενδεχομένως ακόμη μεγαλύτερες συνέπειες.

Η εικόνα της ομάδας του Παναθηναϊκού να παρουσιάζεται σύσσωμη με τις φόρμες στα γραφεία του Συνδέσμου για να κλείσει το φύλλο αγώνα και το ματς να κατακυρωθεί με 20-0 υπέρ των «πρασίνων» (μηδενισμός του Ολυμπιακού), γύρισε το άθλημα πολλές δεκαετίες πίσω και αναμφίβολα έγραψε μία θλιβερή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Οι νικητές «τρόλαραν» τους χαμένους περί επιστροφής στην Α2 και εκείνοι με την σειρά τους απαντούσαν με μαθήματα ποίησης και αποσπάσματα στίχων του Γιάννη Ρίτσου! Μιλάμε για πολιτισμό πρώτου μεγέθους!

Κρίμα γιατί το timing ήταν ιδανικό για να μετρήσουμε τις δυνάμεις των δύο εκπροσώπων μας στην Euroleague, σ' ένα crash-test που θα ήταν το καλύτερο «ορεκτικό» για την 5η και τελευταία «διαβολοβδομάδα» που έρχεται!

Αγωνιστικά, οι Πειραιώτες είναι ξεκάθαρο ότι ψάχνονται (ο Μπλατ φαίνεται ότι αδυνατεί να βρει λύσεις και διανύει ίσως την πιο ντεφορμέ περίοδο της καριέρας του), ενώ η απουσία του Σπανούλη, που αλλάζει τελείως τις ισορροπίες στην δημιουργία και το σκοράρισμα, τους φέρνει σε ακόμη πιο δυσχερή θέση μπροστά στον στόχο του 4/4 στις εναπομείνασες 4 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου.

Μετά το «διπλό» της Μόσχας (το πρώτο μετά από 8,5 χρόνια και 3057 μέρες), οι «πράσινοι» μετρούν τέσσερις σερί νίκες και πέντε στα έξι τελευταία ματς και πλέον ισοβαθμούν με τον Ολυμπιακό στην 8η θέση. Πέραν της αδιαμφισβήτητης βελτίωσης, του μεγαλύτερου rotation (με Παπαγιάννη και Λάνγκφορντ), οι παίκτες του Πιτίνο έχουν πλέον και ψυχολογία, γεγονός που απορρέει από την αυτοπεποίθηση που κερδίζει μία ομάδα όταν κερδίζει στα ίσα την ΤΣΣΚΑ μέσα στο σπίτι της. Ο Παναθηναϊκός κρατάει πλέον την τύχη στα χέρια του και με νίκη επί της Μπασκόνια, η μάχη του Μιλάνου θα κριθεί εν πολλοίς από την δική του απόδοση.

Αρκετά είπαμε, όμως, για τις δύο μοναδικές ομάδες που δεν «ίδρωσαν» στο διήμερο της 19ης αγωνιστικής. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, λοιπόν, ανήκει αναμφίβολα στον Ήφαιστο (11-8), που μετά από ένα 0/5 στο ξεκίνημα της σεζόν, μετράει πλέον τρεις σερί νίκες μακριά από τη Λήμνο (και τέσσερις στα τελευταία πέντε ματς) και στην παρθενική του συμμετοχή στην Basket League, θα είναι σίγουρα στα playoffs, έχοντας μαθηματικές ελπίδες ακόμη και για την 5η θέση!

Στο κλειστό της Πυλαίας, η ομάδα του Σωτήρη Μανωλόπουλου δεν βρέθηκε ποτέ πίσω στο σκορ, προηγήθηκε ακόμη και με +12 (25-37 στο 14') και κερδίζοντας κατά κράτος την μάχη της ρακέτας (36-28 τα ριμπάουντ), πήρε το μεγαλύτερο «διπλό» (75-73) της σύντομης ιστορίας της με καλάθι του Φρεϊμάνις (16π.) στην εκπνοή! Οι φιλοξενούμενοι είχαν 25 ασίστ έναντι 10 λαθών και πήραν βοήθεια από πολλούς παίκτες, με τον Σον Έβανς (14π. & 12ρ. με 6/7 σουτ), να κάνει την μεγαλύτερη διαφορά.

Ο αποκλεισμός από τα προημιτελικά του BCL, μοιάζει να ήταν η αρχή ενός πρόωρου τέλους σε μία χρονιά, που άρχισε με αρκετές προσδοκίες, αλλά λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων (στους Έλληνες παίκτες και το τεχνικό επιτελείο οφείλονται σχεδόν το 80% των δεδουλευμένων) φαίνεται ότι τελειώνει άδοξα για τον ΠΑΟΚ (12-7).

Παρ' ότι η έλλειψη αγωνιστικής διάθεσης και πάθους ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής κόντρα στους νησιώτες, η 3η εφετινή εντός έδρας ήττα (73-75) θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν οι γηπεδούχοι (Γκος 17π. με 3/4 τριπ.) δεν υπέπιπταν σε ένα παιδικό λάθος με αλλαγή σε ένα screen, που έκανε δώρο στον Φρεϊμάνις το νικητήριο lay-up.

H δήλωση του Ηλία Παπαθεοδώρου περί έλλειψης των κατάλληλων συνθηκών για να πετύχει αυτό που ιδανικά θα ήθελε, είναι πολύ light τηρουμένων των όσων προβλημάτων έχει αντιμετωπίσει σχεδόν δύο χρόνια στον πάγκο του «δικεφάλου του Βορρά».

Στο «Νίκος Γκάλης», η ΑΕΚ (14-5) είχε τους συνήθεις «φύλακες αγγέλους» στις υπηρεσίες της και το αγχωτικό 96-92, που της χάρισε την 4η σερί νίκη στο πρωτάθλημα, είχε την σφραγίδα του Βινς Χάντερ (16π., 8ρ.) και του Γιόνας Ματσιούλις (14π. & 7ασ.). Η «Ένωση» που βρέθηκε ακόμη και στο -12 (24-36 στο 14') έτρεξε ένα σερί 22-0 σε λιγότερο από 5 λεπτά, φτάνοντας ακόμη και στο +14 (77-63 στο 33') και στην συνέντευξη Τύπου, ο Λούκα Μπάνκι σχολίασε τους τραυματισμούς του Τζέϊμς και του Σαντ-Ρος μας έδωσε μία μικρή γεύση για το πως βλέπουν οι ξένοι το ελληνικό μπάσκετ και πόσο άσχημη είναι η εικόνα των τελευταίων εβδομάδων.

Η Κύμη (4-15) που «πούλησε ακριβά το τομάρι της» και επικράτησε στην μάχη των ριμπάουντ (31-36), με την τετράδα Καρινιάουσκας (14π. & 3ασ.), Σαγκς (18π. με 4/6 τριπ.), Χόρτον (18π. & 15ρ.) και Λιούις (26π., 6ρ., 6ασ. & 4κλ.) να σκοράρουν τους 76 από τους 92 πόντους της ομάδας (58,1% στα διπ.) και τον Ισίδωρο Κουτσό να αισθάνεται καλύτερα, ειδικότερα μετά τις εντός έδρας ήττες του Κολοσσού και του Ρεθύμνου.

Στην Πάτρα, ο Προμηθέας (13-6) «έβγαλε» πάνω στον Χολαργό (8-11) τα «σπασμένα» για τον αποκλεισμό του στο BCL από την Τενερίφη. Η ομάδα του Μάκη Γιατρά (Παρκς 14π. & 8ρ., Έλις 14π.) βρέθηκε σε εξαιρετικά δημιουργική βραδιά (28ασ./9λ.) και πέτυχε ευκολότερα του αναμενόμενου την 4η σερί εντός έδρας νίκη της (86-61), βάζοντας πλέον ως στόχο να σπάσει το φράγμα των 17 νικών, με τις οποίες ολοκλήρωσε την περυσινή χρονιά.

Η ομάδα του Άρη Λυκογιάννη, που ακόμη προσπαθεί να βρει την χαμένη της ταυτότητα και τον ρυθμό που απώλεσε στην διάρκεια της διακοπής, μετράει τέσσερις συναπτές ήττες με μέσο παθητικό 80,7 πόντους, όταν στις πρώτες 15 αγωνιστικές δεχόταν 71,3 πόντους! Με τους ξένους της ομάδας να συνεχίζουν το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα τους (35% εντός πεδιάς με 14/40 σουτ), ο Βλάντο Γιάνκοβιτς (22π. & 7ρ.) εξακολουθεί να αποτελεί την μοναδικό παίκτη των νεοφώτιστων (μ.ο. 18,7π. στα 4 τελευταία ματς) που αντιστέκεται σε μία δύσκολη περίοδο.

Στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου», οι ρίψεις αντικειμένων μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων λίγο έλειψε να τινάξουν το παιχνίδι στον αέρα, παρά το γεγονός ότι το Περιστέρι (13-6) δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο του αγώνα και πέτυχε την 3η νίκη του (81-61) στους τέσσερις τελευταίους αγώνες.

Η ΚΑΕ των δυτικών προαστίων ζήτησε συγνώμη στα παιδιά που βρέθηκαν στις εξέδρες και ο Αργύρης Πεδουλάκης στηλίτευσε τον ανύπαρκτο σχεδιασμό της αστυνόμευσης του γηπέδου. Γεγονός που τελικά προκάλεσε την διακοπή και τελικά την εκκένωση των κερκίδων, έτσι ώστε να συνεχιστεί ένα ματς, στο οποίο οι γηπεδούχοι (Γκρέϊ 17π. & 3ασ. με 3/4 τριπ.) είχαν συνολικά 26 ασίστ και υψηλά ποσοστά ευστοχίας (78,6% βολ., 53,3% διπ. & 45% τριπ.).

Ο Άρης (6-13) δεν βρέθηκε σε καλή βραδιά και έχοντας 54,5% από την γραμμή της φιλανθρωπίας και συνολικά 36,8% εντός πεδιάς, μετά βίας πέρασε τους 60 πόντους, με τον Μποχωρίδη (18π., 4ρ. & 4ασ.) να είναι ο μοναδικός που ξεχώρισε από την ομάδα του Γιάννη Καστρίτη.

Στη Ρόδο, το Λαύριο (5-14) πήρε σπουδαίο «διπλό» (80-76) και πλέον φαντάζει ως το μεγάλο φαβορί για να κερδίσει την μάχη της παραμονής. Για κρίσιμο εκτός έδρας αγώνα, η ομάδα του Χρήστου Σερέλη (Λαμπ 21π. με 3/4 τριπ.) σούταρε τα λιγότερα μακρινά σουτ των τελευταίων και είχε υψηλό ποσοστό στο δίποντο (58,3%) κι όταν οι γηπεδούχοι πλησίασαν στο -1 (61-62), ήταν πολύ ψύχραιμη κι εύστοχη στις βολές (85,2% με 23/27), φτάνοντας για 3ο σερί ματς τους 80 πόντους!

Ο Κολοσσός (3-16), που έχει πολύ έντονα παράπονα από την διαιτησία των Διαμαντή, Τσαρούχα και Πουρσανίδη (η δήλωση του Στέργιου Κουφού τα λέει όλα), σχεδόν εξανέμισε την διαφορά των 13 πόντων με την οποία έχανε (το 32-45 του 18ου λεπτού, έγινε 61-62 στο 33'), στο τελευταίο επτάλεπτο όμως, δεν βρήκε άξιο συμπαραστάτη για τον Σλάβεν Τσούπκοβιτς (23π., 5ρ. & 5ασ.), που μέχρι τότε είχε βγάλει τα κάστανα από τη «φωτιά»... Οι ελπίδες για την σωτηρία, πλέον, είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Το ίδιο ισχύει και για τους Cretan Kings (3-16), που στο «Μελίνα Μερκούρη» του Ρεθύμνου, οι έβαλαν τα χέρια τους κι έβγαλαν τα μάτια τους! Με τον Στιβ Μπαρτ τζούνιορ (34π. & 2ασ. με 17/18 βολ. & 6/18 σουτ ), να είναι μία ομάδα μόνος τους αλλά να έχει χαμηλά ποσοστά ευστοχίας, η ομάδα του Βαγγέλη Ζιάγκου ήταν μπροστά στο σκορ για σχεδόν 37 λεπτά, στο τελευταίο 3λεπτο, όμως, κατάφερε να χάσει (65-72) και να βρίσκεται πλέον σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.

Το 48-35 του 22ου λεπτού έγινε +7 στο 35' (65-58) κι έκτοτε ακολούθησε το απόλυτο "black-out" με τους γηπεδούχους να μένουν συνολικά 6'45" χωρίς καλάθι εντός πεδιάς και δέχονται ένα σερί 0-14! Στο διάστημα που οι γηπεδούχοι είχαν 0/8 σουτ και 4/4 βολές, ο Πανιώνιος (5-14) έχασε μόλις ένα σουτ (4/5 σουτ και 5/5 βολές), αλλά το κυριότερο είναι ότι κράτησε το μηδέν στα μετόπισθεν, κι ενώ προερχόταν από ένα μέσο παθητικό 90,2 πόντων στα 5 τελευταία ματς.

Ο MVP της 19ης αγωνιστικής, Ντέβιον Μπέρι (30π. & 7ρ. με 9/15 σουτ) και ο Νταρνέλ Χάρις (19π. & 13ρ.) έκαναν εξαιρετική δουλειά και η 3η νίκη (72-65) του Βασίλη Φραγκιά, φαίνεται ότι έριξε το νερό στ' αυλάκι για την αποφυγή του υποβιβασμού των «κυανερύθρων».

Υγ.1: Αν πριν από ενάμιση μήνα, κάποιος προέβλεπε ότι κανένα από τα δύο «αιώνια» ντέρμπι (σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ), που ήταν προγραμματισμένα για την ίδια μέρα, δεν θα τελείωνε (το ένα δεν άρχισε καν), θα είχε δωρεάν συνεδρία για τον ψυχίατρο!

Υγ.2: Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά την πρόθεση του Ολυμπιακού να τραβήξει μέχρι τέλους την διένεξή του με την ΚΕΔ (απαρχαιωμένη επιτροπή διαιτησίας που λειτουργεί στη λογική του «αποφασίζω και διατάζω»), ωστόσο, διαφωνώ με τον τρόπο και την πρακτική αυτής της διαμαρτυρίας. Το γεγονός ότι ουδείς εκπρόσωπος της «ερυθρόλευκης» ΚΑΕ, δεν μπήκε στον κόπο να μεταβεί στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ και να παραστεί στην τραγελαφική διαδικασία της σύνταξης του φύλλου αγώνα, συνιστά μία ακόμη ασέβεια προς τον θεσμό του πρωταθλήματος.

Υγ.3: Πολλά περαστικά και ταχεία ανάρρωση στον Διονύση Σκουλίδα που ήταν ο άτυχος της αγωνιστικής και τραυματίστηκε (ελπίζουμε λιγότερο σοβαρά απ' όσο φάνηκε), πέφτοντας άτσαλα στο παρκέ του "Δημήτριος Τόφαλος".

Υγ.4: Η χιουμοριστική ανάρτηση του Λεκαβίτσιους για την ημέρα του αγώνα του Παναθηναϊκού, θα πρέπει να μας προβληματίσει για την εικόνα «μπανανίας» που περνάμε στο εξωτερικό...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!