Παναθηναϊκός: Η έκπληξη ήταν ότι νίκησε με σύνθεση ανάγκης!

Παναθηναϊκός: Η έκπληξη ήταν ότι νίκησε με σύνθεση ανάγκης!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τον απολογισμό του μπασκετικού τριημέρου στην Stoiximan Basket League, σχολιάζει την 3η διαδοχική νίκη των «πρασίνων» στο πρωτάθλημα, στέκεται στο καθαρό μυαλό του Σλούκα και στο «ματ» του Αταμάν και πιστεύει ότι ο Ολυμπιακός πρέπει γυρίσει εντελώς τον διακόπτη για να πάει στο Final 4!

Μπαίνω κατευθείαν στο ψητό χωρίς προλόγους γιατί το κείμενο είναι ούτως ή άλλως μεγάλο και μόνο οι πολλοί «φανατικοί» θα φτάσουν μέχρι το τέλος! Αναμφίβολα, ο Παναθηναϊκός (23-1) παρατάχθηκε στο παρκέ με μεγαλύτερο «θέλω» για τη νίκη, απ’ ότι φαινόταν στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα παραμονές του τζάμπολ. Και αυτό φάνηκε από τον τρόπο που διαχειρίστηκε το ματς ο Εργκίν Αταμάν.

Έστω κι το 2/2 της κανονικής περιόδου του έδινε πλεονέκτημα απέναντι στον «αιώνιο αντίπαλο», στην μάχη της πρωτιάς για το πλεονέκτημα της έδρας στα play off!
Κατά την ταπεινή μου άποψη, η «ζημιά» που θα του προκαλούσε μία ενδεχόμενη εντός έδρας ήττα δεν θα περιοριζόταν απλά στην ισοβαθμία (στην οποία οι «πράσινοι» θα υπερτερούσαν), που θα έβαζε απλά μεγαλύτερη πίεση για το αποτέλεσμα των τριών αγώνων που απομένουν (με Περιστέρι και Προμηθέα εντός και με Άρη εκτός)...

Το πιο σημαντικό «μείον» θα ήταν ότι σε μία τέτοια περίπτωση, οι «ερυθρόλευκοι» θα έκαναν το 5-2 στις μεταξύ τους αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις της εφετινής σεζόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ηθικό, την ψυχολογία και την συναισθηματική διατάραξη των παικτών και κατ’ επέκταση του οργανισμού, παραμονές των play off της Euroleague.

Κακά τα ψέματα, στην Ελλάδα και στην αντιπαλότητα που χαρακτηρίζει το «τριφύλλι» με τους Πειραιώτες, η ήττα και η νίκη σε ντέρμπι ισοδυναμεί με «δηλητήριο» και «φάρμακο» αντίστοιχα!

Νίκη... Αταμάν με σφραγίδα Σλούκα!

Απ’ αυτή την άποψη, λοιπόν, η 3η συνεχόμενη νίκη (77-71) και το εφετινό απόλυτο (3/3) επί των πρωταθλητών στην Stoiximan Basket League, παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αξία για τον «εξάστερο», o οποίος πλέον μπορεί να συγκεντρωθεί απερίσπαστος στην μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση που βρίσκεται μπροστά του μετά από αρκετά χρόνια.

Και αυτό επειδή, ουσιαστικά, κατά πρώτον αποσπάστηκε του Ολυμπιακού (22-3) με σύνθεση ανάγκης (δεν έπαιξε ο τραυματίας Γκραντ και ο άρρωστος Κώστας Αντετοκούνμπο) και με μία τακτική που – κατά τα φαινόμενα – αιφνιδίασε τον Γιώργο Μπαρτζώκα (δεν ξεκίνησε ο Γκριγκόνις κι έπαιξε πολύ λίγο ο Λεσόρ) και αποδιοργάνωσε για μεγάλο διάστημα την συνολική λειτουργία των φιλοξενουμένων.

Και κατά δεύτερον, επειδή άντεξε στην πίεση των αντιπάλων και δεν έχασε το μυαλό του (σε μεγάλο βαθμό χάρη στον Σλούκα), όταν το +17 (34-17 στο 14’), μέσα σε 12,5 λεπτά έγινε δύο φορές -1 (47-48 και 49-50 στο 27ο λεπτό)!

Με το momentum να αλλάζει στρατόπεδο και τους δύο πιο επιδραστικούς του παίκτες να φορτώνονται με 4 φάουλ στο τέλος της 3ης (Ναν) και στις αρχές της 4ης περιόδου (Σλούκας)!

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο Παναθηναϊκός πήρε μία νίκη-χρυσάφι που οφείλεται εν πολλοίς στην έμπνευση του Τούρκου τεχνικού να ξεκινήσει με τον Μήτογλου στο “5”, τον Ερνανγκόμεθ στο “4” και τον Παπαπέτρου στο “3”, διευκολύνοντας την κυκλοφορία της μπάλας και ειδικότερα την κίνηση των δύο κοντών του, μετά το πρωτο pick και το hedge-out του Φαλ.

O Σλούκας με τον Ναν (17π., 3ρ. & 4ασ. με 8/17 σουτ σε 32') παρέσυραν αρκετές φορές μακριά από το «ζωγραφιστό» τον Γάλλο σέντερ και όταν «έδιωχναν» την μπάλα από τα χέρια τους, ο «Μους» αργούσε στο recover, με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να πετύχαν αρκετά εύκολα καλάθια ή ελεύθερα μακρινά σουτ (Μήτογλου 15π. & 6ρ. με 3/5 τριπ. σε 29') και να «χτίσουν» αυτοπεποίθηση μέσα από την δημιουργία τους.

Έχω πολύ καιρό να δω τους «πράσινους» να τελειώνουν την 1η περίοδο με 8 ασίστ κι εκεί ακριβώς οφείλεται το μεγάλο προβάδισμα που έχτισαν, κρατώντας τον Ολυμπιακό για σχεδόν 9 λεπτά (8’58”) χωρίς καλάθι εντός πεδιάς (0/5 σουτ και 5 λάθη). Σε όλο αυτό, βέβαια, μεγάλο ρόλο έπαιξε και η επιλογή του Μπαρτζώκα να μην κάνει ούτε μία αλλαγή στην 1η περίοδο. Ανεξάρτητα με το αν η διαφορά άρχισε να ανοίγει στο τελευταίο ενάμιση λεπτό!

Το ότι όπως και στο ματς του 2ου γύρου (από το +14 το ματς πήγε στο +1), βέβαια, οι παίκτες του Αταμάν επαναπαύθηκαν, «πήραν έναν υπνάκο» και όταν «ξύπνησαν», είδαν τους φιλοξενούμενους να τους έχουν προσπεράσει, είναι ένα θέμα που θέλει διαχείριση! Ειδικότερα από την στιγμή που η σεζόν έχει μπει στην τελική της ευθεία και η πλειοψηφία των αγώνων «καίει».

Ωστόσο, το ότι παρ’ αυτά, με τον Λεσόρ (13π. & 2ρ. με 3/5 διπ. & 7/9 βολ. σε 15') να παίζει μόλις 15 λεπτά και να κρατάει την ομάδα του στα δύσκολα της 3ης περιόδου και με τον Σλούκα (10π., 7ασ. & 2κλ. με 2/4 τριπ. σε 32') να σηκώνει τεράστιο βάρος και να «κουβαλάει» αρχικά με τις ολόσωστες αποφάσεις του (βασικός υπεύθυνος για την αναλογία 21 ασίστ και μόλις 6 λαθών) και στο τελευταίο λεπτό να σφραγίζει τη νίκη, με 5 καυτούς πόντους, δίνει τεράστιο credit στον Εργκίν Αταμάν.

Ολυμπιακός: Θα πρέπει να προβληματιστεί ενόψει Μπαρτσελόνα!

Έχοντας ακούσει πολλές φορές την «καραμέλα» ότι το κίνητρο και η σκληράδα των Πειραιωτών «χτυπάνε κόκκινο» όταν παίζουν με την πλάτη στον τοίχο και ειδικότερα στα ματς με πολύ διακύβευμα, είμαι της άποψης ότι οι φιλοξενούμενοι έφυγαν διπλά χαμένοι από το ΟΑΚΑ.

Όχι τόσο επειδή ηττήθηκαν και αποχαιρέτησαν τις όποιες ελπίδες έτρεφαν για την πρωτιά και το πλεονέκτημα έδρας στα play off, όσο κυρίως γιατί επέδειξαν τεράστια θέληση (με +11 στα ριμπάουντ και +5 στα επιθετικά), έφεραν στα μέτρα τους ένα φαινομενικά χαμένο ματς κι εκεί που είχαν αποκτήσει momentum νίκης, «πέταξαν στα σκουπίδια» την ευκαιρία εξαιτίας των πολλών λανθασμένων αποφάσεων (8 περισσότερα λάθη από τον Παναθηναϊκό) σε άμυνα κι επίθεση. Η διαφορά 5-30 στους πόντους από λάθη, άλλωστε, τα λέει όλα!

Με την πιο σταθερή επιθετική απειλή της ομάδας (Κάνααν 15π., 2ρ. & 3ασ. με 4/10 τριπ. σε 22') να μένει ανεξήγητα στον πάγκο σε όλη την 4η περίοδο (!), τον Γουόκαπ (άοσμος με 5π., 5ρ. & 4ασ. σε 21’)*, τον Πίτερς** (αισθητά χειρότερος από ό,τι δείχνουν οι 10 πόντοι και τα 6 ριμπάουντ του σε 31’) και τον ΜακΚίσικ (3π. με 3/6 βολ. σε 21’) να βρίσκονται σε ανησυχητικά πτωτική πορεία, θα ήταν παράδοξο να κερδίσουν στο ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκό μόνο με τις εξάρσεις του Γουίλιαμς-Γκος (18π., 3ρ. & 3ασ. με 6/10 σουτ σε 22') και την πληθωρική προσφορά του Φαλ (10π., 9ρ., 5ασ. & 1κοψ. με 5/7 διπ. σε 28')!

Με την ώρα της κρίσης κόντρα στην Μπαρτσελόνα να πλησιάζει, όμως και την επίθεση να είναι απαραίτητη σε μία σειρά που θα είναι «αίμα κι άμμος», φρονώ πως η απόδοση του Ολυμπιακού δεν εκπέμπει μεγάλη εμπιστοσύνη τις τελευταίες 40 μέρες. Έστω κι αν το ταμπλό δείχνει 12 νίκες σε 14 αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Και αυτό γιατί από τις 4 Μάρτη και μετά, οι Πειραιώτες δεν κέρδισαν κανένα ευρωπαϊκό παιχνίδι εύκολα και με την επίθεσή τους (ακόμη και η νίκη επί της Βιλερμπάν ήρθε στο τελευταίο εξάλεπτο) και υποχρεώθηκαν σε τέσσερις ανατροπές (με Παναθηναϊκό, Βίρτους, Βιλερμπάν και Φενέρμπαχτσέ στο ΣΕΦ), που αναγκαστικά έφεραν αγχωτικές νίκες.

Σύμφωνοι, το χθεσινό ματς με τους «πράσινους» δεν ήταν απ’ αυτά που δεν έχουν επόμενη μέρα, αλλά πότε ήταν η τελευταία φορά που οι «ερυθρόλευκοι» είχαν διάρκεια και ποιότητα στην απόδοσή τους (με την Ζάλγκιρις στο Κάουνας την 1η Μαρτίου);

Και πότε αυτό συνέβη και απέναντι σε ομάδα που θα είναι στα play off (με την Μακάμπι στις 18 Γενάρη, αν θεωρήσουμε ότι οι Ισραηλινοί θα περάσουν από τα play in και στην ήττα από την Ρεάλ στις 25 του ίδιου μήνα στην Μαδρίτη);

Να συμφωνήσω και με την άποψη ότι οι αγώνες με τους «μπλαουγκράνα» ανήκουν σε άλλη κατηγορία και έχουν τεράστιο διακύβευμα. Οπότε ιδανικά, από μόνοι τους θα προκαλέσουν πολλή μεγαλύτερη συγκέντρωση και κίνητρο. Μέχρι να το δούμε, όμως, επιτρέψτε μας να έχουμε τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις μας. Καμία φορά η κριτική και η επισήμανση των κακώς κειμένων, έχουν θετικό αντίκτυπο...

* Ο πρώτος έχει μ.ο. 5,8π. με 30,2% εντός πεδιάς στα 6 τελευταία ευρωπαϊκά ματς και το χθεσινό παιχνίδι πρωταθλήματος
** Ο δεύτερος μ.ο. 6,0π. με 7/25 σουτ στα 3 τελευταία ευρωπαϊκά συν το χθεσινό ματς)

Άρης: Όταν ένας... «διασυρμός» γίνεται κίνητρο!

Στην δεύτερη φορά που οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου», μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, οι ρόλοι αντιστράφηκαν και ο πιο ξεκούραστος και με έξτρα κίνητρο Άρης (13-12), θύμισε εν πολλοίς την εικόνα που είχε από τις 20 Γενάρη μέχρι και το Final 8 του Κυπελλου (ρεκόρ 8-3 σε Ελλάδα και Ευρώπη με highlight την εκτός έδρας νίκη επί του Παναθηναϊκού).

Παρ’ ότι ο πιο επιδραστικός του παίκτης, Βασίλης Τολιόπουλος (8π., 3ρ. & 4ασ. με 3/15 σουτ) , βρέθηκε σε ρηχά νερά, ενώ ακόμη παραμένει εκτός αγωνιστικής δράσης ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, Ρομπέρτο Γκάλινατ (μ.ο. 15,3π.), του οποίου η επανεμφάνιση αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα μετά από 2,5 και πλέον μήνες απουσία!

Στην δυτική όχθη, όμως, ο «αυτοκράτωρ» είχε μεγάλη βοήθεια από τον πάγκο (31π.), καλή επιθετική ισορροπία μεταξύ περιφέρειας και ρακέτας και το κυριότερο έβγαλε αντίδραση στην άμυνα (11 κλεψίματα), κατεβάζοντας στους 75 πόντους, μία ομάδα που σκοράρει κατά μ.ο. 90,5 πόντους στα τέσσερα τελευταία εντός έδρας παιχνίδια της.

Το πιο σημαντικό επίτευγμα για την ομάδα του Γιάννη Καστρίτη (Σανόγκο 16π., 7ρ. & 2κλ., Μπλούμπεργκς 14π. & 5ρ. με 4/7 τριπ.) όμως, είναι ότι το καμπανάκι που χτύπησε μέσα στα αποδυτήρια μετά την βαριά ήττα (-33) της προηγούμενης εβδομάδας στην Πάτρα από τον Προμηθέα, είχε άμεση ανταπόκριση στην εικόνα των παικτών του μέσα στο γήπεδο!

Κάπως έτσι από το -22 της 16ης Μάρτη έγινε +7 μετά από λιγότερες από 4 εβδομάδες και μπορεί το «διπλό» (82-75) απέναντι στο Περιστέρι (16-9) να μην έχει βαθμολογικό αντίκρισμα, ωστόσο, το μήνυμα που έστειλαν οι «κιτρινόμαυροι» απέναντι σε έναν ποιοτικό αντίπαλο που βρισκόταν στο peak της απόδοσής του, παραπέμπει σε ένα σύνολο που θέλει να έχει πολύ βελτιωμένο πρόσωπο στα play off.

Οι «κυανοκίτρινοι» (Μήτρου-Λονγκ 12π. & 5ρ.) που υπέπεσαν σε 19 λάθη, ήταν ξεκάθαρο ότι επηρεάστηκαν από τα πέντε πολύ απαιτητικά παιχνίδια που έχουν δώσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες και λανθασμένα, όπως αποδείχτηκε, πίστεψαν ότι εύκολα ή δύσκολα θα πάρουν τη νίκη.

Το μυαλό ήταν περισσότερο στο ταξίδι στην Γερμανία και σε έναν βαθμό όχι αδίκως, στην αποψινή (21.00) αναμέτρηση με την Βόννη (αμφίβολος ο Κένι Γουίλιαμς που υπέστη διάστρεμμα), όπου και διακυβεύεται η πρόκριση στο Final 4 του BCL.

Μπορεί η ομάδα του να είναι ήδη επιτυχημένη και μάλιστα για 2η σερί χρονιά, με τα έως τώρα εφετινά της πεπραγμένα (με δυσκολότερες συνθήκες από πέρυσι), ωστόσο, ο Βασίλης Σπανούλης ξέρει καλύτερα από τον καθένα ότι το χτίσιμο της σωστής νοοτροπίας (και κατ’ επέκταση της σωστής προσέγγισης σε κάθε παιχνίδι) έχει πολύ μεγαλύτερη αξία μακροπρόθεσμα.

Αυτός είναι και ο λόγος που ανέλαβε ολοκληρωτικά την ευθύνη για την κακή εικόνα των παικτών, τονίζοντας με φόντο πάντα την μεγάλη εικόνα και όχι το εφήμερο αποτέλεσμα.

Προμηθέας: Ο Χάμιλτον του έδωσε φρεσκάδα για την τελική ευθεία!

Στην Πάτρα, το μεγαλύτερο κέρδος των γηπεδούχων ήταν ότι ξεπέρασαν την σωματική επιβάρυνση αλλά και το πνευματικό «άδειασμα» που προκύπτει σχεδόν πάντα μετά το τέλος ενός ευρωπαϊκού ταξιδιού, όπως η εφετινή πολύ αψεγάδιαστη πορεία στο BCL και βρήκαν το κίνητρο και την ενέργεια να παρουσιάσουν τον καλό τους εαυτό τους σε ένα ματς που έγινε στο άδειο, λόγω (δεν πρόλαβε την προθεσμία για την τοποθέτηση καμερών), «Δημήτριος Τόφαλος».

Με εξαίρεση ένα 6λεπτο διάστημα στην 3η περίοδο, οπότε οι φιλοξενούμενοι «έτρεξαν» ένα σερί 6-24 και από το -19 (57-38 στο 23’), πλησίασαν στο καλάθι (64-62 στο 29’), ο Προμηθέας (15-9) δεν κινδύνευσε καθόλου (96-73) από τον Κολοσσό (9-16) κι ειδικότερα στην 4η περίοδο, έπαιξε και πολύ καλό μπάσκετ.

Κύριος υπεύθυνος γι’ αυτό ήταν ο νεοαποκτηθείς Μπράις Χάμιλτον (24π., 3ρ. & 2ασ. με 6/8 τριπ. σε 18’) που χρειάστηκε μόλις 10 μέρες και δύο παιχνίδια στο ενεργητικό, για να αισθανθεί άνετα και να δείξει πόσο επιδραστικός μπορεί να είναι στην επίθεση, «ελαφραίνοντας λίγο τους ώμους» του Χέιλ (12π., 4ρ. & 5ασ. με 3/6 τριπ.) και του Κάουαν τζούνιορ (16π. & 5ασ.).

Παραδόξως για την εποχή, η απόδοση της ομάδας του Ηλία Παπαθεοδώρου θύμισε το πρώτο δίμηνο της σεζόν που οι «πορτοκαλί» είχαν εντυπωσιακή αναλογία δημιουργίας και λαθών, με την υψηλή παραγωγικότητα (96π.) και τις 26 ασίστ με μόλις 9 χαμένες μπάλες, να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Ευχάριστη έκπληξη των νικητών ο 19χρονος guard, Νίκος Πλώτας (14π. & 2ρ. με 4/5 τριπ. σε 16’), που πήρε για 4η φορά φέτος διψήφιο χρόνο συμμετοχής και δικαίωσε και με τον παραπάνω τον προπονητή του, σκοράροντας όσους πόντους είχε πετύχει στα πρώτα 17 ματς της σεζόν που είχε πατήσει παρκέ.

Παρά την επιστροφή του Άντριου Γκάουντλοκ (6π., 2ρ. & 3λ. με 2/6 σουτ σε 18’), η ομάδα του Κούρο Σεγκούρα (Μπράϊκοβιτς 18π. & 9ρ.) δεν μπόρεσε να «κρύψει» την «αχίλλειο πτέρνα» της και για 6ο σερί παιχνίδι (ισάριθμες ήττες) μακριά από την Ρόδο, δέχεται περισσότερους από 83 πόντους.

Με μέσο παθητικό 93,2 πόντους εκτός των συνόρων (από τις 15 Γενάρη και μετά) και με αρκετά σημαντικές απουσίες (δεν έπαιξαν οι Σίτου, Πόλεϊ και Μπιλής), οι Ροδίτες δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν την εξαιρετική εμφάνισή τους απέναντι στον Παναθηναϊκό και φαίνεται ότι δύσκολα πετύχουν νίκη στην φάση των play in.

ΑΕΚ: Ηχηρό μήνυμα των παικτών στην διοίκηση!

Στο άδειο – λόγω τιμωρίας – κλειστό των Άνω Λιοσίων, πριν το τζάμπολ, η αναμέτρηση της ΑΕΚ (11-14) με το Λαύριο (9-16) είχε πολλαπλό ενδιαφέρον. Κατ' αρχάς βαθμολογικό, γιατί η νικήτρια ομάδα θα «αγκάλιαζε» την πρωτιά στα play out και την πρόκριση στα play off, μέσω της 7ης θέσης.

Κατά δεύτερον ρεπορταζιακό, γιατί αν οι χαμένοι ήταν οι γηπεδούχοι (και με όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα), θα βρίσκονταν μπροστά στο φάσμα του αποκλεισμού από την post season, κάτι που αν συνέβαινε, θα αποτελούσε μνημειώδη αποτυχία για τον οργανισμό.

Ειδικότερα σε μία χρονιά που το ρόστερ χτίστηκε με στόχο να μπει η «βασίλισσα» στην πρώτη τριάδα του πρωταθλήματος και να φτάσει στο Final 4 του BCL για να γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, ιδανικά με ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο!

Αλλά εξελίχτηκε πολύ διαφορετικά σε σχέση με τις προσδοκίες της διοίκησης, με την ευθύνη να βαραίνει αποκλειστικά τον διοικητικό ηγέτη για μία σειρά από επιλογές και φυσικά για την κακή συνήθεια της οικονομικής ασυνέπειας!

Μέσα στις τέσσερις γραμμές, λοιπόν, η έκβαση του αγώνα με δικαίωσε και με το παραπάνω! Δεν ισχυρίζομαι ότι περίμενα μία τόσο επιβλητική επικράτηση (100-67) των «κιτρινόμαυρων», στον βαθμό που δεν θα άφηναν τους φιλοξενούμενους ούτε να ανασάνουν και προηγήθηκαν ακόμη και με +38 (78-40 στο 29' και 95-57 στο 37')...

Ωστόσο, ήμουν σίγουρος ότι μετά την καταβολή ενός μισθού στους παίκτες (δεν ξέρω τι γίνεται με το προσωπικό, αλλά δεν το προχωράω παρακάτω γιατί το συγκεκριμένο θέμα «τσουρουφλάει») και την παύση της απεργίας, οι παίκτες του Ηλία Ζούρου (ΜακΡέι 17π., 6ρ. & 3ασ.) θα άφησαν πίσω τους τα προβλήματα, θα έμεναν ανεπηρέαστοι από την απουσία του κόσμου και θα επέβαλαν την μπασκετική ανωτερότητά τους στο παρκέ.

Όπως και έγινε! Απλά ο σχεδόν ισοπεδωτικός τρόπος με τον οποίο νίκησαν τους Λαυριώτες, έχοντας κάνει μόλις μία προπόνηση στις τελευταίες 10 μέρες, εκθέτει ακόμη περισσότερο την διοικητική λειτουργία. Και ταυτόχρονα εγείρει κι ένα εύλογο ερώτημα για το τι θα μπορούσε να πετύχει η ΑΕΚ αν δεν είχε φύγει ο Καμπενγκέλε, αν είχε έρθει νωρίτερα ο Ζούρος και αν επικρατούσε μία συνέπεια στην καταβολή των μισθών και στην αποπληρωμή των χρεών, η έλλειψη της οποίας οδηγεί συχνά-πυκνά σε ban από την FIBA.

Για την ομάδα του Κώστα Μέξα (Μουρ 15π. & 7ρ. με 7/9 σουτ, δεν μπορεί να πει κανείς περισσότερα απ' όσα είπε ο ίδιος, που μετά το τέλος του αγώνα χαρακτήρισε απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη την εικόνα των παικτών του.

Με 17 λάθη, 11,8% στα τρίποντα (2/17) και με άμυνα.. παιδική χαρά, ήταν ξεκάθαρο ότι οι φιλοξενούμενοι δεν συνειδητοποίησαν ποτέ πόσο μεγάλη ευκαιρία είχαν μπροστά τους για να κάνουν το 2/2 φέτος στα Άνω Λιόσια!

ΠΑΟΚ: Δώστε μας κι άλλο Πόρτερ τζούνιορ!

Στο κλειστό της Πυλαίας, η εξέλιξη της αναμέτρησης του ΠΑΟΚ (10-15) με την Καρδίτσα (8-17) έδειξε ότι όσο περισσότερο βρίσκεται στο παρκέ ο σπουδαίος Κέβιν Πόρτερ τζούνιορ, τόσο θα ανεβαίνει το ποσοστό αποτελεσματικότητας του «δικεφάλου του Βορρά».

Με τον 23χρονο Αμερικανό guard να έχει συμπληρώσει 10 μέρες στην Ελλάδα και να έχει αποκτήσει μία κάποια εξοικείωση με το νέο του περιβάλλον, οι Θεσσαλονικείς έπαιξαν όσο χρειαζόταν για να λυγίσουν (85-70) την αντίσταση των Θεσσαλών και να μείνουν ζωντανοί στο κυνήγι των play off.

Στην δεύτερή του εμφάνιση στην Basket League, o πρώην παίκτης των Χιούστον Ρόκετς έκανε πράγματα και θαύματα στο παρκέ (19π., 10ρ., 9ασ., 2κλ. & 4κοψ.) και από την έκφρασή του, όταν αντικαταστάθηκε φάνηκε να ήθελε την παραμονή του στο παρκέ ώστε να δώσει την ασίστ που χρειαζόταν και να συμπληρώσει το triple double!

H ουσία είναι ότι η ποιότητα αλλά και τα σωματικά του προσόντα, φτάνουν και περισσεύουν για να ανεβάσουν την ομάδα του επίπεδο και να την οδηγήσουν στην post season και θα έχει ενδιαφέρον να τον δούμε απέναντι στον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό στην 1η φάση των play off.

H ομάδα του Νίκου Παπανικολόπουλου (Μακ 17π. & 3ασ.) έμεινε για δεύτερο σερί παιχνίδι μακριά από τον καλό της εαυτό στην άμυνα και η εικόνα που παρουσιάζει τον Απρίλιο, διαφέρει παρασάγγες από το επίπεδο απόδοσης που είχε στις πρόσφατες επισκέψεις της σε Λαύριο και ΣΕΦ, αλλά και στο προηγούμενο ματς με τον ΠΑΟΚ στο κλειστό «Γιάννης Μπουρούσης».

Όλα δείχνουν ότι η σεζόν ολοκληρώθηκε για τους Καρδιτσιώτες, οι δύο εναπομείναντα εντός έδρας αγώνες (με ΑΕΚ και Απόλλωνα) έχουν διαδικαστική σημασία και οσονούπω θα τεθεί επί τάπητος ο σχεδιασμός της νέας σεζόν.

Μαρούσι: Παρέμεινε στο «κόλπο» για play off!

Στο κλειστό του Αγίου Θωμά, το μόνο σίγουρο είναι ότι η τελική διαφορά των 4 πόντων (77-73), δεν ανταποκρίνεται στην συνολική εικόνα του αγώνα.

Λίγο η μεγάλη διαφορά που εξασφάλισε το Μαρούσι (9-16) από το πρώτο μέρος (36-16 στο 17’) και διατηρήθηκε μέχρι τα μέσα της 4ης περιόδου (68-55 στο 35’), λίγο ο συνδυασμός χαλάρωσης και επιπολαιότητας (6 από τα 15 λάθη των γηπεδούχων έγιναν στο τελευταίο δεκάλεπτο) και λίγο τα προβλήματα φάουλ των Νικολαϊδη και Τζούστον (έπαιξαν από 14 και 10 λεπτά αντίστοιχα), ήταν οι αιτίες που ο Απόλλων (4-21) πλησίασε δύο φορές στην μία κατοχή στο τελευταίο 1,5 λεπτό.

Βάλτε στην εξίσωση και το γεγονός ότι οι Πατρινοί πήραν το 79,4% των πόντων τους (58 από τους 73) από τους ξένους τους (Όσμπορν 24π. & 8ρ., Μπράουν 16π. & 16ρ.), την ίδια ώρα που ο Νίκος Βετουλας έπαιξε ουσιαστικά με 2,5 ξένους (ο Κόζι ήταν απών και οι Χιλ και Γούνταρντ ωσεί παρόντες) και έχετε την απάντηση στο ερώτημα γιατί το παιχνίδι λίγο έλλειψε να γίνει ντέρμπι!

Η ουσία είναι ότι η ομάδα των βορείων προαστίων πέτυχε μόλις το δεύτερο νικηφόρο σερί (2/2) της σεζόν και παρέμεινε ζωντανή στο κυνήγι των play off, με την καλύτερη εφετινή εμφάνιση του Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (26π. & 3ρ. με 10/13 σουτ) και δεύτερο διαδοχικό step up από τον Χρήστο Ιορδάνου (8π. & 6ρ. με 2/2 τριπ.), του οποίου η μαχητικότητα επιβραβεύτηκε με 26 λεπτά στο παρκέ.

Τα οκτώ κλεψίματα και τα 13 επιθετικά ριμπάουντ (+5) που είχε η ομάδα του Γιάννη Χριστόπουλου, υποδηλώνουν την διάθεση που έβγαλαν οι παίκτες του στο παρκέ, στην οποία και οφείλεται και το γεγονός ότι κέρδισαν τις εντυπώσεις παρ’ ότι έχουν ήδη υποβιβαστεί και γνώρισαν την 11η συνεχόμενη ήττα τους.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!