Μανώλης Γλέζος: Στις γειτονιές του κόσμου (pics)

Μανώλης Γλέζος: Στις γειτονιές του κόσμου (pics)
Σε ηλικία 98 ετών άφησε την τελευταία του πνοή. Δραστήριος, ανήσυχος, αγωνιστής. Τα κόκκινα φύλλα των λουλουδιών και οι σκιές τους τον περιμένουν…

Σαν να χάραξε κάτι η από καιρό ξαπλωμένη πένα. Ξαπλωμένη; Λάθος. Παρά πόδα. Όμως σήμερα, κι ενώ το φως ζέσταινε τις καρδιές μας, κάτι σκίρτησε στο σώμα, κάποιος έδωσε εντολή και η πένα πέρασε στο “επ’ ώμου”. Η μάχη συνεχιζόταν –ποτέ δεν σταμάτησε.

Η συμφωνία που έγινε αφωνία, ο Εμφύλιος που είχε νικητή και ηττημένους. Η ήττα που γεννήθηκε στη σιωπή των κανονιών και στον καπνό των τουφεκιών έμεινε σημάδι ανεξίτηλο στην ψυχή των αγωνιστών. Αυτών που έμειναν, επέμειναν και προσπάθησαν να μην παραδώσουν όλο τον οπλισμό.

Ναι, σήμερα η πένα σηκώθηκε, ανέκτησε αμέσως τη λάμψη και τη δύναμη της και εκτόξευσε μελάνι χρώματος κόκκινου. Η πένα στο χέρι του πολεμιστή-ποιητή, στο χέρι που έσκυψε πάνω από τον καημό των μανάδων, που στεφάνωσε τον ήλιο με όνειρα και ζητωκραυγές, τον ποιητή που δέχτηκε το γαρύφαλλο του Νίκου και στο υστερόγραφο του μια λέξη, ένα όνομα είχε, αυτό του Άρη.

Ο ποιητής λοιπόν πάλι στις επάλξεις για να συνοδεύσει αυτόν που τα' βαλε ακόμη και με τον χρόνο, με τη σωματική φθορά και έμεινε όρθιος μέχρι τέλους. Μέχρι τη στιγμή που πέρασε στην αυλή με το γιασεμί και τα πάλλευκα πλυμένα ρούχα στο σχοινί. Η πένα του Γιάννη Ρίτσου στο θαλασσινό κορμί του Μανώλη Γλέζου.

Πάντα ανήσυχος

Ο ποιητής αναλαμβάνει το κατευόδιο, του λαού το κατευόδιο, και λέει: Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει/παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του. Ο Μανώλης Γλέζος πολλές φορές γονάτισε γι’ αυτόν τον λαό, πέρασε από σαράντα κύματα, ίσως και να' χασε κάποιες στιγμές τον προσανατολισμό του, όμως ποτέ δεν ξέχασε με ποιους έπρεπε να είναι: με τους αγωνιστές.

Η λαίλαπα της αστικής πολιτικής, η κυριαρχία της αστικής δημοκρατίας μπορεί να θόλωσε κάποιες στιγμές το κριτήριο του, όμως όταν έπρεπε να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει, η Αριστερά ήταν η επιλογή του. Ο Γλέζος προσπάθησε να την ακολουθήσει σε όλα τα στάδια της.

Από την εποχή της Αντίστασης, της παρανομίας του ΚΚΕ, την ΕΔΑ, μέχρι τη Μεταπολίτευση και την επικράτηση της σοσιαλδημοκρατίας (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ). Πάντα ανήσυχος, πάντα να ψάχνει το πιο καθαρό κομμάτι του ουρανού, με τα λάθη, τα πάθη του. Εδώ όμως, παρών! Του αξίζει ο στίχος του Ρίτσου, γιατί σίγουρα αγωνίστηκε και σίγουρα πρόσφερε.

Γέννηση, σπουδές και η μεγάλη νύχτα

Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Απείρανθο Νάξου στις 9 Σεπτεμβρίου 1922. Ο πατέρας του Νικόλαος Γλέζος ήταν δημόσιος υπάλληλος και δημοσιογράφος, ενώ η μητέρα του Ανδρομάχη Ναυπλιώτου καταγόταν από την Πάρο. Τα παιδικά χρόνια τα έζησε στο χωριό του όπου και τελείωσε το δημοτικό.

Το 1935 ήλθε στην Αθήνα με την οικογένεια του και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές, δουλεύοντας παράλληλα ως φαρμακοϋπάλληλος. Το 1940 εισήχθη στην ΑΣΟΕΕ. Μαθητής γυμνασίου δημιούργησε αντιφασιστική ομάδα το 1939 για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και την αποτίναξη της δικτατορίας Μεταξά. Μόλις ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος ζήτησε να καταταχθεί εθελοντής.

Την περίοδο της ναζιστικής κατοχής ανέπτυξε έντονη απελευθερωτική δράση μέσα από τις γραμμές της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ. Φυλακίσεις, διώξεις και αρκετές φορές ήρθε πολύ κοντά στον θάνατο. Τη νύχτας της 30ης προς την 31η Μαΐου 1941, μαζί με τον Απόστολο Σάντα κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη. Καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο.

16 χρόνια κρατούμενος

Μετά την απελευθέρωση δούλεψε στον “Ριζοσπάστη” και από τις 10 Αυγούστου 1947 ως το κλείσιμο ανέλαβε αρχισυντάκτης, εκδότης και διευθυντής. Στις 3 Μαρτίου 1948 συνελήφθη και παραπέμφθηκε συνολικά σε 28 δίκες για αδικήματα Τύπου. Στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1951, αν και φυλακισμένος, εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ.

Τότε κήρυξε απεργία πείνας με αίτημα την αποφυλάκιση των δέκα εκλεγέντων βουλευτών της ΕΔΑ που ήταν εξορία και φυλακή. Το 1961 εκλέχτηκε πάλι βουλευτής με την ΕΔΑ, πάλι βρισκόταν στη φυλακή. Η φυλάκιση τον περίμενε και τα χρόνια της χούντας.

Συνολικά καταδικάστηκε 28 φορές για την πολιτική του δραστηριότητα, από τις οποίες τρεις σε θάνατο. Παρέμεινε κρατούμενος 16 χρόνια σε όλη του τη ζωή. Το 1968 καταδίκασε την εισβολή της ΕΣΣΔ στην Τσεχοσλοβακία και έκοψε τους δεσμούς του με το ΚΚΕ.

Εργάστηκε μετά τη Μεταπολίτευση για την ανασυγκρότηση της ΕΔΑ και συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ με το οποίο εκλέχτηκε βουλευτής και ευρωβουλευτής. Ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ όπου δραστηριοποιήθηκε κυρίως στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα. Οι αγώνας, οι προσπάθειες, τα όποια λάθη, οι αγωνίες και ανησυχίες βάρυναν στη γροθιά του, την οποία όμως πάντα, μα πάντα, μπορούσε να σηκώσει.