Τσεχία και Πολωνία προσφέρουν βίζα στην σπρίντερ Τσιμανούσκαγια

Νίκος Καρφής
Τσεχία και Πολωνία προσφέρουν βίζα στην σπρίντερ Τσιμανούσκαγια

bet365

Πολωνία και Τσεχία έδειξαν πρόθυμες να βοηθήσουν την 24χρονη Λευκορωσίδα σπρίντερ, Κρουτσίνα Τσιμανούσκαγια, η οποία οδηγήθηκε βίαια και κόντρα στη θέλησή στο αεροδρόμιο του Τόκιο για να επιστρέψει στο Μινσκ.

Η 24χρονη Λευκορωσίδα σπρίντερ, Κρουτσίνα Τσιμανούσκαγια είχε οδηγηθεί βίαια και χωρίς τη θέλησή στο αεροδρόμιο του Τόκιο από μέλη της αποστολής για να επιστρέψει στο Μινσκ, έπειτα από κριτική στους προπονητές της Ολυμπιακής ομάδας της χώρας της.

Η αθλήτρια είχε υποστηρίξει ότι το τεχνικό επιτελείο μπήκε στο δωμάτιό της την Κυριακή (1/8) και της είπε να μαζέψει τα πράγματα. Όπως τόνισε αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «μίλησα στο Instagram για τη συμπεριφορά των προπονητών μας. Κάποια κορίτσια που επρόκειτο να συμμετάσχουν στο 4 x 400 δεν πέταξαν για το Τόκιο, επειδή δεν είχαν αρκετά ντόπινγκ τεστ. Ο προπονητής με έβαλε στη σκυταλοδρομία, δίχως να το γνωρίζω. Μου είπε ότι ήταν απόφαση των ανωτέρων του».

Το δημοσίευμα του Reuters αναπαράχθηκε από όλα τα μεγάλα Μέσα του κόσμου και η ΔΟΕ αντέδρασε γρήγορα, ενημερώνοντας πως ήρθε σε επαφή με την Τσιμανούσκαγια και δεν θα επιστρέψει στη χώρα της.

«Η ΔΟΕ και η Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο 2020 μίλησαν απευθείας με την Κρουτσίνα Τσιμανούσκαγια στο αεροδρόμιο της Χανέντα, συνοδευόμενη από ένα μέλος του Τόκιο 2020. Μας είπε ότι αισθάνεται ασφαλής. Η ΔΟΕ θα συνεχίσει τις επαφές με την αθλήτρια και τις Αρχές για να καθορίσει τα επόμενα βήματα, τις προσεχείς ημέρες», αναφέρεται χαρακτηριστικά η ανάρτηση της ΔΟΕ για το θέμα.

Πλέον για το πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει λύση, αφού Πολωνία και την Τσεχία έδειξαν πρόθυμες να την βοηθήσουν προσφέροντας της βίζα.

Ο αξιωματούχος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτσιν Πρζίντακζ, έγραψε στο Twitter ότι στην Τσιμανούσκαγια «προσφέρθηκε ανθρωπιστική βίζα και είναι ελεύθερη να συνεχίσει την καριέρα της στην Πολωνία, αν το επιλέξει».

Το ίδιο έπραξε και ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Γιάκουμπ Κούλχανεκ, ο οποίος έδειξε τη στήριξη του στην αθλήτρια. «Η Τσεχία είναι έτοιμη να βοηθήσει. Της προσφέρουμε βίζα για να εισέλθει στο έδαφος, ώστε να μπορεί να υποβάλει αίτηση για διεθνή προστασία μαζί μας. Η πρεσβεία μας στο Τόκιο είναι επίσης έτοιμη να βοηθήσει», έγραψε στο twitter.

Η ΔΟΕ θα συνεχίζει τις επαφές με την Τσιμανούσκαγια την σημερινή μέρα, ενώ το διοικητικό όργανο των Ολυμπιακών Αγώνων ζήτησε πλήρη έκθεση από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής της ΔΟΕ, Άνταμς.

Η σπρίντερ ήταν προγραμματισμένο να συμμετέχει στα 200 μέτρα γυναικών τη Δευτέρα (2/8).

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα