Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πού βρισκόμαστε και τι μπορεί να ακολουθήσει

Gazzetta team
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πού βρισκόμαστε και τι μπορεί να ακολουθήσει
Βρισκόμαστε στην 2η φάση των περιοριστικών μέτρων, όμως το πλάνο της κυβέρνησης υπάρχουν και άλλα δύο ανάλογα με τις εξελίξεις.

Μπορεί ο κορονοϊός να μπήκε κανονικά στην ζωή μας, πριν από περίπου ένα μήνα, όταν έκανε την εμφάνισή του το πρώτο κρούσμα, όμως ήδη στην κυβέρνηση είχαν κάνει ένα πρώτο σχεδιασμό των μέτρων που θα λάμβαναν.

Ουσιαστικά το πλάνο που έχουν καταρτίσει τα συναρμόδια υπουργείο μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του, περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις.

Η πρώτη είχε να κάνει με το σταδιακό κλείσιμο σχολείων και μαγαζιών, ενώ η δεύτερη είναι αυτή στην οποία βρισκόμαστε εδώ και μία εβδομάδα με την απαγόρευση κυκλοφορίας, πλην κάποιων εξαιρέσεων.

Από εκεί και πέρα, όπως είπαμε υπάρχουν άλλες δύο, η ενεργοποίηση των οποίων θα κριθεί από την πορεία του Covid-19 στην χώρα μας.

Με δεδομένο λοιπόν οτι σύμφωνα με τους ειδικούς, περιμένουμε έξαρση των κρουσμάτων στα μέσα του Απριλίου, είναι πολύ πιθανό λίγες μέρες νωρίτερα να περάσουμε στην τρίτη φάση.

Αυτό θα γίνει αν τα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας αρχίσουν να μειώνονται επικίνδυνα. Τότε λοιπόν ο περιορισμός κυκλοφορίας θα γίνει ακόμα πιο αυστηρός, θα είναι ανοιχτά μόνο σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και κάποια πρατήρια καυσίμων, ενώ θα ελαχιστοποιηθεί ο κόσμος που θα κυκλοφορεί έξω.

Το καλό είναι πάντως πως η πορεία του κορονοϊού μέχρι σήμερα, δείχνει οτι πιθανότα δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί η τέταρτη φάση. Αν κάτι τέτοιο γίνει, σημαίνει πως η κατάσταση θα έχει ξεφύγει, όλη η χώρα θα έχει μπει σε καραντίνα και θα χρησιμοποιούνται πλωτά και κινητά νοσοκομεία, με τις μετακινήσεις από το σπίτι να είναι για πάρα πολύ σημαντικούς λόγους.

Όπως τονίζουν όσοι εμπλέκονται στον σχεδιασμό, κάτι τέτοιο θα αποτελεί έκπλήξη αν χρειαστεί να γίνει.