Ουράλια Όρη 1959: Αξιωματούχοι στον τόπο του «εγκλήματος», τοξικά αέρια και κυβερνητική προσπάθεια συγκάλυψης της τραγωδίας

Η υπόθεση, στην οποία εννέα πεζοπόροι βρήκαν τραγικό θάνατο υπό παράξενες -και μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστες- συνθήκες στα Ουράλια Όρη, έχει αποτελέσει αντικείμενο διαρκών εικασιών για δεκαετίες.
Ανάμεσα στις πολλές θεωρίες για το τι συνέβη εκείνο το βράδυ, μια από αυτές είναι ότι το δυστύχημα συνδέεται με μια αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου που στη συνέχεια συγκαλύφθηκε από τις σοβιετικές αρχές.
Η θεωρία του Ρώσου επιστήμονα
Η θεωρία αυτή προβλήθηκε ξανά την περασμένη εβδομάδα από τον Ρώσο καθηγητή Πίτερ Μπαρτολομέι, ο οποίος ήταν στενός φίλος του αρχηγού της ομάδας, Ιγκόρ Ντιάτλοφ, και παραλίγο να συμμετάσχει στην επικίνδυνη αποστολή του 1959. Ο Μπαρτολομέι, ο οποίος σήμερα είναι Διδάκτωρ Τεχνικών Επιστημών στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Ουραλίων, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η προσωπική του σύνδεση με την υπόθεση τον οδήγησε να ερευνήσει ενδελεχώς τα γεγονότα.
Ο καθηγητής παρουσίασε την υπόθεσή του για το ενδεχόμενο ατυχήματος με πύραυλο, σύμφωνα με το οποίο τα χαρακτηριστικά αποτυπώματα που άφησαν οι πεζοπόροι στο χιόνι υποδεικνύουν ότι η ομάδα εκτέθηκε σε αζωτούχα οξέα, τα οποία, όπως εξήγησε, πιθανόν να προήλθαν από μια αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου από τη σοβιετική στρατιωτική βάση περίπου 1.000 μίλια μακριά από το πέρασμα Ντιάτλοφ.
«Προσπάθεια συγκάλυψης»
Ο Μπαρτολομέι επεσήμανε μάλιστα ότι η παρουσία υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων στην περιοχή μετά την ανακάλυψη των σορών υποδηλώνει ότι οι αρχές γνώριζαν την πραγματική αιτία του θανάτου των πεζοπόρων και προσπάθησαν να τη συγκαλύψουν.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο καθηγητής δεν είναι ο πρώτος που προτείνει αυτήν τη θεωρία ως αιτία θανάτου των πεζοπόρων. Το 2023, μια ομάδα Ρώσων επιστημόνων παρουσίασε παρόμοιο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο μια ομίχλη νιτρικού οξέος κάλυψε την περιοχή μετά το ατύχημα. Ωστόσο, επικριτές αυτής της θεωρίας αντεπιτίθενται, υποστηρίζοντας ότι το χημικό υλικό θα είχε εξατμιστεί κατά τη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου και δεν θα μπορούσε να φτάσει στους πεζοπόρους.
Η θεωρία του ατυχήματος με πύραυλο συνεχίζει να προκαλεί αντιπαραθέσεις, ενώ το μυστήριο γύρω από τα γεγονότα του Φεβρουαρίου του 1959 παραμένει άλυτο.