Ο Πάπας αγιοποιεί τον Γκαουντί: Ο «αρχιτέκτονας του Θεού» και της Σαγράδα Φαμίλια

- Από τη γη στα ουράνια: Ο δρόμος προς την αγιοποίηση του «αρχιτέκτονα του Θεού»
- Η Σαγράδα Φαμίλια: Ένα έργο πίστης και αφοσίωσης
Ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε την έναρξη της διαδικασίας αγιοποίησης του Αντόνι Γκαουντί, του οραματιστή Καταλανού αρχιτέκτονα που συνέδεσε το όνομά του με τον πιο εμβληματικό ναό της σύγχρονης καθολικής Ευρώπης - τη Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Βατικανού, ο Γκαουντί αναγνωρίζεται πλέον επίσημα για τις «ηρωικές αρετές» του, χαρακτηρισμός που αποτελεί το πρώτο στάδιο στην πορεία προς την αγιοσύνη.
Από τη γη στα ουράνια: Ο δρόμος προς την αγιοποίηση του «αρχιτέκτονα του Θεού»
Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για το επόμενο στάδιο, τη μακαριότητα. Για να προχωρήσει η διαδικασία, απαιτείται η αναγνώριση ενός θαύματος που αποδίδεται στον Γκαουντί. Εφόσον αυτό επαληθευτεί από την Καθολική Εκκλησία, θα χρειαστεί ένα δεύτερο θαύμα ώστε ο αρχιτέκτονας να ανακηρυχθεί επίσημα άγιος.
Ο Αντόνι Γκαουντί δεν ήταν απλώς ένας καινοτόμος δημιουργός, αλλά ένας βαθιά πιστός άνθρωπος που έβλεπε την τέχνη του ως μορφή δοξολογίας. Το Βατικανό τον έχει ήδη αποκαλέσει «αρχιτέκτονα του Θεού» και τώρα, ίσως ο τίτλος του «αγίου» να είναι το τελικό επιστέγασμα μιας ζωής απόλυτης αφοσίωσης στην πίστη και στην ομορφιά.
Η Σαγράδα Φαμίλια: Ένα έργο πίστης και αφοσίωσης
Η κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια ξεκίνησε το 1882, αλλά ήταν ο Γκαουντί που της έδωσε το μοναδικό της χαρακτήρα. Για περισσότερα από 40 χρόνια - και ιδίως τα τελευταία δώδεκα της ζωής του, τα οποία αφιέρωσε ολοκληρωτικά στο έργο - η δημιουργία αυτού του ναού αποτέλεσε τη ζωτική του αποστολή.
Αν και παραμένει ημιτελής, η Σαγράδα Φαμίλια θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα παγκοσμίως και έχει ενταχθεί στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Ο αρχικός στόχος ήταν η ολοκλήρωση του ναού το 2026, για να συμπέσει με τη συμπλήρωση 100 ετών από τον θάνατο του Γκαουντί. Όμως η πανδημία COVID-19 ανέτρεψε τα σχέδια. Η καθυστέρηση του έργου αποδίδεται κυρίως στην κατακόρυφη πτώση των τουριστικών εσόδων, που αποτελούσαν την κύρια πηγή χρηματοδότησης.