Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται νομικά εναντίον της Ελλάδας: Η μοναδική χώρα που δεν επικαιροποίησε τους χάρτες πλημμύρας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται νομικά εναντίον της Ελλάδας: Η μοναδική χώρα που δεν επικαιροποίησε τους χάρτες πλημμύρας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, ξεχώρισε την Ελλάδα ως το μοναδικό κράτος μέλος που δεν έχει εκπληρώσει τα απαιτούμενα πρότυπα.

Σε μια σημαντική κίνηση που αναδεικνύει τη σημασία της περιβαλλοντικής ετοιμότητας και της ετοιμότητας για καταστροφές, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινήθηκε νομικά εναντίον της Ελλάδας επειδή δεν επικαιροποίησε τους χάρτες κινδύνου πλημμύρας, γεγονός που σηματοδοτεί την απόλυτη μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, ξεχώρισε την Ελλάδα ως το μοναδικό κράτος μέλος που δεν έχει εκπληρώσει τα απαιτούμενα πρότυπα που ορίζει η οδηγία για τις πλημμύρες.

Η οδηγία για τις πλημμύρες θεσπίστηκε για τον μετριασμό και τη διαχείριση των κινδύνων που προκαλούν οι πλημμύρες στην ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την οικονομική δραστηριότητα. Απαιτεί από τα κράτη μέλη να διεξάγουν πρώτα μια προκαταρκτική εκτίμηση του κινδύνου πλημμύρας, να χαρτογραφήσουν την έκταση, το βάθος και την ταχύτητα της πλημμύρας και στη συνέχεια να λάβουν επαρκή και συντονισμένα μέτρα για τη μείωση αυτού του κινδύνου. Αυτοί οι χάρτες δεν είναι απλές διατυπώσεις, αποτελούν κρίσιμα εργαλεία που στηρίζουν τις προσπάθειες πρόβλεψης, προετοιμασίας και μετριασμού των επιπτώσεων πιθανών πλημμυρικών συμβάντων.

Η απόφαση της Επιτροπής να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες έρχεται μετά τις επανειλημμένες αναβολές και την τελική παραδοχή της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα μπορέσει να επικαιροποιήσει τους απαραίτητους χάρτες κινδύνου και επικινδυνότητας πλημμύρας εντός του τρέχοντος έτους. Οι καθυστερήσεις αυτές δεν πέρασαν απαρατήρητες, καθώς οι επικαιροποιημένοι χάρτες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση του σαφούς εντοπισμού των περιοχών που είναι επιρρεπείς σε πλημμύρες και στην ενημέρωση και προετοιμασία τόσο του κοινού όσο και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης για τέτοια γεγονότα.

Η απουσία επικαιροποιημένων χαρτών δεν είναι απλώς μια διαδικαστική παράλειψη, αλλά ένα ζήτημα που έχει πραγματικές επιπτώσεις, ιδίως για μια χώρα όπως η Ελλάδα που πρόσφατα επλήγη τόσο από πυρκαγιές όσο και από σοβαρές πλημμύρες. Οι επικαιροποιημένοι χάρτες είναι αναπόσπαστο στοιχείο για την ανάπτυξη σχεδίων διαχείρισης του κινδύνου πλημμύρας και για την ενημέρωση του σχεδιασμού χρήσεων γης και της αστικής ανάπτυξης, αποφεύγοντας έτσι πρόσθετους κινδύνους.

Τα φώτα της δημοσιότητας στην Ελλάδα εντάθηκαν το καλοκαίρι, όταν η χώρα επλήγη από μια σειρά θανατηφόρων πυρκαγιών και πλημμυρών, που οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες και ζημιές.

Η νομική δράση της Επιτροπής αποτελεί σαφές μήνυμα προς τις ελληνικές αρχές για την επείγουσα εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους. Πέρα από τις νομικές επιπτώσεις, αυτή η δράση υπογραμμίζει την ανάγκη η Ελλάδα να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη μιας ισχυρής στρατηγικής για την πρόληψη και την αντιμετώπιση καταστροφών, η οποία θα είναι ενημερωμένη για τις τρέχουσες περιβαλλοντικές προκλήσεις που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή.