Η ανησυχητική άνοδος των υπερβακτηρίων που έχει στοιχίσει την ζωή σε 79.000 ανθρώπους και απειλεί την Ελλάδα

Επιμέλεια: Newsroom
Η ανησυχητική άνοδος των υπερβακτηρίων που έχει στοιχίσει την ζωή σε 79.000 ανθρώπους και απειλεί την Ελλάδα
Η έκθεση απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του αυξανόμενου προβλήματος, η αντοχή στα φάρμακα τελευταίας λύσης θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί έως το 2035 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.

Η άνοδος των υπερβακτηρίων, των μικροβίων που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα, αποτελεί «επικίνδυνα υψηλή» απειλή για τη δημόσια υγεία σε αρκετές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ινδία και η Τουρκία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD).

Τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν τον καταστροφικό αντίκτυπο των ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων, που στοιχίζουν ετησίως περίπου 79.000 ζωές σε 34 χώρες. Επιπλέον, οι λοιμώξεις αυτές αυξάνουν σημαντικά το ιατρικό κόστος, με μέσο ετήσιο κόστος περίπου 28,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον OECD.

Η έκθεση απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του αυξανόμενου προβλήματος, η αντοχή στα φάρμακα τελευταίας λύσης θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί έως το 2035 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Αυτή η κλιμάκωση της ανθεκτικότητας στα φάρμακα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου περισσότεροι ασθενείς θα μένουν χωρίς αποτελεσματικές θεραπείες για κρίσιμες ασθένειες όπως η πνευμονία και οι λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος.

Η Ελλάδα, η Ινδία, η Τουρκία και ορισμένα άλλα έθνη αντιμετωπίζουν ήδη μια κρίσιμη κατάσταση, με «επικίνδυνα υψηλό» επιπολασμό δύσκολα θεραπεύσιμων λοιμώξεων. Η έκθεση προβλέπει ότι έως το 2035, πάνω από το 40% όλων των λοιμώξεων που προκαλούνται από δώδεκα βασικά παθογόνα στις χώρες αυτές μπορεί να μην ανταποκρίνονται πλέον στην αντιβιοτική θεραπεία.

Η έκθεση ρίχνει επίσης φως στις τάσεις χρήσης των αντιβιοτικών, υποδεικνύοντας ότι ενώ οι μέσες πωλήσεις αντιβιοτικών για τον άνθρωπο αυξάνονται σταθερά από το 2000, πάνω από το ένα τρίτο των χωρών του ΟΟΣΑ δεν πληρούν τους στόχους που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αυτό υποδηλώνει ότι η χρήση αντιβιοτικών στον άνθρωπο δεν είναι πιθανό να μειωθεί σημαντικά μέχρι τουλάχιστον το 2035.