Ο Τόμας Έρικσον δεν έχει κανένα πρόβλημα να βρίσκεται ανάμεσα σε ηλίθιους

Ο Τόμας Έρικσον δεν έχει κανένα πρόβλημα να βρίσκεται ανάμεσα σε ηλίθιους
O δημοφιλής Σουηδός συμπεριφοριστής και συγγραφέας της best-seller σειράς ‘Surrounded by’ βιβλίων σε ένα απολαυστικό Q&A στο Reader.gr.

Με αφορμή την παρουσία του στο TEDxAthens 2023, που έχει ως κεντρικό σύνθημα το «Unleash», στείλαμε μια σειρά συμπεριφοριστικών (και όχι μόνο) ερωτήσεων στον Σουηδό συγγραφέα του best-seller «Ανάμεσα σε Ηλίθιους».

Πριν κλείσετε το εισιτήριό σας για το φετινό event που πλησιάζει επικίνδυνα, αφιερώστε λίγο χρόνο σε έναν άνθρωπο που ειδικεύεται ακριβώς σε αυτό: να προπονεί και να διαμορφώνει συμπεριφορές που μπορούν να κάνουν την επικοινωνία μεταξύ των μελών του ανθρώπινου είδους, καλύτερη. Ή έστω, πιο υποφερτή. Είναι παρήγορο άλλωστε που ο ίδιος θεωρεί ότι δεν υφίσταται αυτό που λέμε, ή εννοούμε, ηλιθιότητα.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που γράψατε ποτέ και δεν ήταν τα μαθήματά σας ή κάτι σχετικά με το σχολείο;

«Ήταν ένα πραγματικά τρομακτικό μυθιστόρημα 650 σελίδων, εμπνευσμένο από τον Στίβεν Κινγκ. Ήταν απαίσιο με παραπάνω από έναν τρόπους και δεν είδε ποτέ το φως της μέρας. Νομίζω η καλύτερη εξέλιξη για όλους μας».

Τι απαντούσατε όταν ήσασταν 17 και κάποιος σας ρωτούσε ποια είναι η δουλειά των ονείρων σας;

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν είχα καμία ιδέα τότε. Κι αυτό είναι κάτι που έχω μετανιώσει πολλές φορές. Δεν είχα κανένα σχέδιο, απλά περιπλανιόμουν στη ζωή. Αυτό είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις, να μην έχεις ένα πλάνο».

Πείτε μου για φορά στη ζωή σας που νιώσατε παντελώς ηλίθιος.

«Έχω τόσες πολλές επιλογές. (γέλια) Πιθανότατα όταν παρέδιδα μαθήματα ψηφιακών πωλήσεων στη μεγαλύτερη τράπεζα της Σουηδίας. Μιλούσα με τους μεγάλους τραπεζίτες για μισή ώρα και κατάφερα να τους κεντρίσω το ενδιαφέρον. Ήταν τρομερά πρόθυμοι να δουν περί τίνος πρόκειται, αλλά όταν άνοιξα τον χαρτοφύλακά μου, χμ, συνειδητοποίησα ότι είχα ξεχάσει το λάπτοπ. Κακό».

Τι θεωρείτε πιο επικίνδυνο; Να περιτρυγίζεστε από ηλίθιους ή από νάρκισσους;

«Χωρίς ίχνος αμφιβολίας, το δεύτερο. Οι νάρκισσοι μπορούν όντως να σε βλάψουν, ενώ οι ηλίθιοι δεν είναι καθόλου ηλίθιοι στην πραγματικότητα. Είναι απλά άνθρωποι που δεν μπορείς να καταλάβεις, πράγμα αρκετά επιλύσιμο αν βάλεις το μυαλό σου να δουλέψει. Οι νάρκισσοι από την άλλη… Εντελώς διαφορετική ιστορία».

Ποιοι τύποι ανθρώπου έχουν σαφές πρόβλημα στην επικοινωνία;

«Συνήθως, αυτοί με χαμηλά επίπεδα αυτογνωσίας. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούν τον εαυτό τους ως παράδειγμα για κάθε περίσταση, χωρίς καν να το ξέρουν. Αυτό τους κάνει πολύ κακούς συνομιλητές, αφού δεν δίνουν καμία προσοχή στον άνθρωπο με τον οποίο συνδιαλέγονται».

Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων σήμερα;

«Γινόμαστε χειρότεροι με έναν ανεπαίσθητο τρόπο. Επικοινωνούμε περισσότερο από ποτέ, επειδή, ξέρετε… το ίντερνετ. Αλλά συνδεόμαστε; Δενόμαστε; Δεν το νομίζω. Όσο περισσότερα γκάτζετ ή πλατφόρμες χρησιμοποιούμε, τόσο περισσότερο χάνεται το πραγματικό μήνυμα μεταξύ των ανθρώπων. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

Σκεφτείτε ότι χάνουμε περίπου το 80-90% του μηνύματος όταν δεν βλέπουμε τη γλώσσα του σώματος του άλλου ή δεν ακούμε τον τόνο της φωνής του. Χάνεται πολλή πληροφορία σε σχέση με το να μιλάς face to face με κάποιον. Είναι αυτό απαίσιο; Βαριά κουβέντα, αλλα ειλικρινά δεν είναι και ό,τι καλύτερο».

Ποια είναι η τελευταία φορά που βιώσατε ένα ‘communication breakdown;

«Όταν διαπραγματευόμουν την αγορά ενός παλιού αυτοκινήτου μέσα από γραπτά μηνύματα. Κανείς δεν κατάλαβε τίποτα. Είχαμε δύο διαφορετικές ημερομηνίες για την παραλαβή, δεν συμφωνούσαμε στην τιμή, κι αφού τελικά συναντηθήκαμε, συνειδητοποίησα ότι μιλούσαμε για το λάθος αυτοκίνητο». (γέλια)

Θα ήταν υπέροχο αν μοιραζόσταν με τους αναγνώστες μας ένα life hack που μάθατε κι εσείς πρόσφατα.

«Βάλτε τα δυνατά σας και γίνετε φίλοι με κάποιον που πραγματικά θεωρούσατε εχθρό. Αν το κάνετε αυτό, θα έχετε έναν υποστηρικτή για μια ζωή. Έχει το ρίσκο του, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο».

Info: Ο Τόμας Έρικσον έρχεται στο TEDxAthens 2023 στις 28 Μαΐου στο ΚΠΙΣΝ. Κλείστε έγκαιρα το εισιτήριό σας!

Πηγή: reader.gr