Η χώρα που εγκαταλείπουν οι δισεκατομμυριούχοι επειδή τους φορολογεί

Επιμέλεια: Newsroom
Η χώρα που εγκαταλείπουν οι δισεκατομμυριούχοι επειδή τους φορολογεί
Η ιδέα της περαιτέρω φορολόγησης του πλούτου φαίνεται να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις τάξεις των δισεκατομμυριούχων. Σε ποιες χώρες στρέφουν το ενδιαφέρον τους.

Σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία κατευθύνονται Νορβηγοί δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους μετά από την αύξηση του φόρου περιουσίας στο 1,1% με απόφαση της κεντροαριστερής κυβέρνησης.

Περισσότεροι από 30 Νορβηγοί δισεκατομμυριούχοι και πολυεκατομμυριούχοι εγκατέλειψαν τη Νορβηγία το 2022, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Dagens Naeringsliv. Πρόκειται για τη μεγάλη πλειοψηφία από τον συνολικό αριθμό των υπερπλουσίων που εγκατέλειψαν τη χώρα τα προηγούμενα 13 χρόνια, πρόσθεσε. Όπως αναφέρει ο Guardian, ακόμη περισσότεροι αναμένεται να φύγουν φέτος λόγω της αύξησης του φόρου περιουσίας τον Νοέμβριο.

Πολλοί από αυτούς έχουν μετακομίσει στην Ελβετία, όπου οι φόροι είναι πολύ χαμηλότεροι. Ανάμεσά τους ο δισεκατομμυριούχος ψαράς που μετατράπηκε σε μεγιστάνα της βιομηχανίας Kjell Inge Røkke, ο οποίος μετακόμισε στο ιταλόφωνο καντόνι του Λουγκάνο, κοντά στο αγαπημένο του στέκι, τη λίμνη Κόμο και την πρωτεύουσα της μόδας, το Μιλάνο.

Ο Røkke, 64 ετών, είναι ο τέταρτος πλουσιότερος Νορβηγός, με εκτιμώμενη περιουσία περίπου 19,6 δισ. νορβηγικές κορώνες (1,7 δισ. ευρώ). Σε μια ανοιχτή επιστολή, είπε: «Επέλεξα το Λουγκάνο ως τη νέα μου κατοικία - δεν είναι ούτε η φθηνότερη ούτε έχει τους χαμηλότερους φόρους - είναι όμως ένα εξαιρετικό μέρος με κεντρική θέση στην Ευρώπη. Για όσους είναι κοντά στην εταιρεία και σε μένα, είμαι μόνο ένα κλικ μακριά».

Η μετεγκατάστασή του θα κοστίσει στη Νορβηγία περίπου 175 εκατ. νορβηγικές κορώνες σε απώλεια φορολογικών εσόδων ετησίως. Πέρυσι, ο Røkke ήταν το υψηλότερο φορολογούμενο φυσικό πρόσωπο της χώρας. Η Dagens Næringsliv υπολόγισε ότι έχει πληρώσει περίπου 1,5 δισ. νορβηγικές κορώνες σε φόρους από το 2008.

Η μετακίνησή του στην Ελβετία ακολουθεί μια σχετικά μικρή αύξηση της φορολογίας που στοχεύει στους υπερπλούσιους της χώρας, τόσο σε τοπικό όσο και σε κρατικό επίπεδο. Αυτό περιλαμβάνει δημοτικό φόρο 0,7% για περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνουν τα 1,7 εκατ. νορβηγικές κορώνες για ιδιώτες ή τα 3,4 εκατ. νορβηγικές κορώνες για ζευγάρια. Υπάρχει επίσης ένας κρατικός φόρος πλούτου ύψους 0,3% για περιουσιακά στοιχεία άνω των 1,7 εκατ. νορβηγικών κορόνων. Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση αύξησε τον κρατικό συντελεστή σε 0,4% για περιουσιακά στοιχεία άνω των 20 εκατ. νορβηγικών κορωνών για ιδιώτες και 40 εκατ. νορβηγικών κορωνών για ζευγάρια, ανεβάζοντας τον μέγιστο συντελεστή φόρου περιουσίας σε 1,1%.

Ο Tord Ueland Kolstad, επενδυτής ακινήτων και καλλιέργειας σολομού, με περιουσία περίπου 1,5 δισ. νορβηγικών κορόνων, μετακόμισε από το Bodø στη Λουκέρνη της Ελβετίας. "Δεν ήταν αυτό που ήθελα, αλλά οι αυστηρότεροι και αυξημένοι φορολογικοί κανόνες της σημερινής κυβέρνησης σημαίνουν ότι εγώ, ως ιδρυτής και υπεύθυνος ιδιοκτήτης, δεν έχω άλλη επιλογή", δήλωσε στον νορβηγικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα TV 2.

Ο Kolstad δήλωσε ότι η αύξηση του φόρου περιουσίας σήμαινε ότι θα πλήρωνε λίγο περισσότερες από 6 εκατ. νορβηγικές κορώνες, κάτι που, όπως είπε, θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να καταβάλει στον εαυτό του μέρισμα ύψους 10 εκατ. νορβηγικών κορώνων για να λάβει υπόψη τον αυξημένο φόρο μερισμάτων.

«Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα της σημερινής φορολογικής πολιτικής. Είναι αδικαιολόγητο να επιβάλλεται τέτοιο κόστος στην εταιρεία όταν θέλετε να δημιουργήσετε νέες θέσεις εργασίας» δήλωσε.