Τούρκος γεωλόγος σκορπάει τον πανικό: «Μεγάλος σεισμός και τσουνάμι στο Αιγαίο» (vid)

Newsroom
 Τούρκος γεωλόγος σκορπάει τον πανικό: «Μεγάλος σεισμός και τσουνάμι στο Αιγαίο» (vid)
Η τουρκική Sabah αναπαράγει εκτιμήσεις Τούρκου γεωλόγου, ο οποίος κάνει λόγο για μεγάλο σεισμό στο Αιγαίο.

Πανικό έχει προκαλέσει ένα δημοσίευμα της Sabah για μεγάλο σεισμό, που επικαλείται εκτιμήσεις του Σερκάν Ιτσελί, ο οποίος παρουσιάζεται ως «ειδικός της μεταλλευτικής γεωλογίας, των επιστημών της γης και των σεισμών».

Σύμφωνα με την εκτίμησή του Ιτσελί υπάρχει μεγάλη ανησυχία για μεγάλο σεισμό στην περιοχή του Αιγαίου. Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι μετά τον καταστροφικό σεισμό μπορεί να ακολουθήσει τσουνάμι προς τη Μούγλα, περιοχή της Τουρκίας που βρίσκεται απέναντι από ελληνικά νησιά, όπως η Σάμος.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο Τούρκος ειδικός επιστήμονας κάνει λόγο για έναν «μεγάλο, τεράστιο σεισμό που είχε προβλεφθεί για την περιοχή του Μαρμαρά, όπου βρίσκεται η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας, η Κωνσταντινούπολη, και πιθανότατα θα χτυπήσει σύντομα την περιοχή του Αιγαίου».

Αφού πρώτα σκορπάει τον πανικό, ο Σερκάν Ιτσελί, καλεί στη συνέχεια τον κόσμο να ηρεμήσει και να μην πανικοβληθεί, σημειώνοντας, ότι δεν θα υπάρξει μεγάλος σεισμός στην περιοχή του Μαρμαρά τα επόμενα 10 με 15 χρόνια: «Φυσικά, θα γίνει σεισμός στον Μαρμαρά, αλλά δεν θα ξεπεράσει το μέγεθος των 7 Ρίχτερ. Γιατί η Κωνσταντινούπολη δεν έχει ξαναγίνει μάρτυρας τόσο μεγάλου σεισμού στην ιστορία. Το 1963, οι δονήσεις που ξεκίνησαν τον Μάιο και συνεχίστηκαν διαδοχικά έχασαν την ενέργειά τους στη γραμμή του ρήγματος εκεί», διευκρινίζει, καταλήγοντας.