Η πρώτη επιλογή για την θρυλική «Στέλλα» ήταν η Νίνα Σγουρίδου: Η ιστορία που μπορεί να είχε αλλάξει τα πάντα για την ταινία

Newsroom
Η πρώτη επιλογή για την θρυλική «Στέλλα» ήταν η Νίνα Σγουρίδου: Η ιστορία που μπορεί να είχε αλλάξει τα πάντα για την ταινία
Πρωταγωνίστρια της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα», ήταν η Μελίνα Μερκούρη και συμπρωταγωνιστές της ο Γιώργος Φούντας και Αλέκος Αλεξανδράκης.

Η ταινία «Στέλλα» έκανε πρεμιέρα σαν σήμερα 21 Νοεμβρίου το 1955.

Άλλωστε το «Στέλλα, κρατάω μαχαίρι...» έχει μείνει χαραγμένο στην μνήμη ακόμα και των νεότερων που μπορεί και να μην έχουν δει ποτέ την ταινία κι όμως την γνωρίζουν καλά σαν φράση ακόμα κι αν δεν γνωρίζουν καν από που προέρχεται.

Η Μελίνα Μερκούρη είχε υποδυθεί την θρυλική «Στέλλα» και στην συγκεκριμένη σκηνή μαχαιρώνεται από τα χέρια του αγαπημένου της «Μίλτου» (σ.σ. Γιώργου Φούντα) σε μια ιστορία που διαδραματίζεται τη δεκαετία του ‘50 στις φτωχογειτονιές του Πειραιά.

«Πες μου πως μετάνιωσες, πως θα με παντρευτείς και το πετάω. Στέλλα φύγε, γιατί δεν φεύγεις;», της λέει ο Μίλτος, της καρφώνει το μαχαίρι και την φιλάει.

Στέλλα

Η ταινία είχε «σπάσει» τα ταμεία

Η ταινία έσπασε τα ταμεία, με πρωταγωνιστές την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη και τους Γιώργο Φούντα και Αλέκο Αλεξανδράκη.

Στέλλα

Όμως υπάρχει μια πραγματική ιστορία πίσω από αυτή την ταινία η οποία ίσως να είχε αλλάξει τα πάντα.

Συγκεκριμένα, η ταινία μπορεί να είχε γυριστεί με άλλη πρωταγωνίστρια και όχι τη Μελίνα Μερκούρη, η οποία δεν είχε ποτέ προτάσεις από την Ελλάδα γιατί είχε μια «προκλητική… ασχήμια» σύμφωνα με κάποιους.

Τι είχε συμβεί

Η Μελίνα Μερκούρη, μια μέρα του ΄54 έπαιζε σε μια ραδιοφωνική διασκευή της «Μήδειας».

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, λογοτέχνης και συγγραφέας, είδε την Μελίνα Μερκούρη -με τα κοντά μαλλιά της- στο στούντιο ηχογράφησης καθώς έπαιζε σε μια ραδιοφωνική διασκευή της «Μήδειας» και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Μελίνα είσαι η πιο χειραφετημένη γυναίκα στην Ελλάδα»
Εξαιτίας των μαλλιών μου;»
Όχι, όχι εξαιτίας των μαλλιών σου. Θα γράψω ένα έργο για σένα».

«Γεννήθηκε» η «Στέλλα»

Έτσι κι έγινε. Έγραψε τη «Στέλλα με τα κόκκινα γάντια», μια εκδοχή της κλασικής «Κάρμεν» προσαρμοσμένη στη Μελίνα.

Ο χαρακτήρας «Στέλλα», θα ήταν μια λαϊκή τραγουδίστρια των μπουζουκιών. Όμορφη με δυναμικό χαρακτήρα που θα προτιμήσει το λαϊκό παιδί και ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, τον Μίλτο αντί του πλούσιου Αλέκου.

Ο Μίλτος της ζήτησε να παντρευτούν, αλλά η Στέλλα αρνήθηκε και αφού την εκβίασε του υποσχέθηκε πως θα το κάνει, αλλά δεν πήγε ποτέ στην εκκλησία.
«Τα σπασμένα εγώ τα πληρώνω» είπε ο Μίλτος και πήγε να τη συναντήσει έχοντας στην τσέπη μαχαίρι. Έτσι φτιάχτηκε η θρυλική σκηνή.

Πρώτη επιλογή ήταν η Νίνα Σγουρίδου

Πρώτη επιλογή για τη «Στέλλα», δεν ήταν η Μελίνα Μερκούρη, αλλά η νεαρή ηθοποιός Νίνα Σγουρίδου, φιναλίστ από την πρώτη ενδεκάδα των καλλιστείων της Νταίζης Μαυράκη!

«Δεν τους άρεσε το στόμα μου»

Η Μελίνα Μερκούρη είχε αποκαλύψει για την καριέρα της: «Ο κινηματογράφος για μένα ήρθε αργά, γιατί δεν με ήθελαν. Δεν τους άρεσε το στόμα μου, το έβρισκαν μεγάλο και προκλητικό. Ήμουν ήδη ηθοποιός του θεάτρου και με λέγανε «Ελληνοπαρισινή» γιατί είχα παίξει και στο Παρίσι, στο θέατρο και, αν θέλεις, είχα μια καριέρα ευρωπαϊκή.
Ήταν η εποχή που ο Φίνος ήταν ο τσάρος, ο βασιλιάς, ο εμπνευστής του ελληνικού κινηματογράφου. Ήταν η εποχή που οι κοπέλες έπρεπε να έχουν ένα μικρό μπουμπουκένιο στόμα, να είναι ξανθιές, να είναι ενζενί. Εγώ ποτέ δεν ήμουν ενζενί, ούτε όταν ήμουν πέντε χρονών. Δεν θεωρούσαν -ο Φίνος και όλοι- ότι θα άρεσα στο ελληνικό κοινό. Με βρίσκανε όλοι πολύ-πολύ προκλητική. Όχι με την έννοια της σεξουαλικότητας, αλλά με την έννοια της ασχήμιας. Είχα βέβαια αυτά τα μάτια, αλλά υπήρχε και αυτό το στόμα. Έτσι σκέφτηκα να κάνω στο εξωτερικό ένα τεστ. Να τραβούσα κάποιες φωτογραφίες
».

«Πήρε την κάμερα και την έβαλε μέσα στο στόμα μου»

«Με φωτογράφισε ο Marpass που ήταν ο φωτογράφος της Μichelle Morgan. Δεν βρέθηκε ρόλος για μένα. Βρέθηκε ευτυχώς ο Κακογιάννης, ο οποίος ερχόταν από την Αγγλία και είχε δει και άλλες γυναίκες με μεγάλο στόμα. Είχε δει την Joan Crawford που εδώ δεν είχαν δει ποτέ. Κάναμε ένα υπέροχο τεστ. Με φωτογράφισε πολύ άγρια, δηλαδή πήρε την κάμερα και την έβαλε μέσα στο στόμα μου. Τώρα με αυτό που θα πω θα γίνει σκάνδαλο, αλλά φαίνεται πως της κάμερας της άρεσε». Έτσι έγινε η «Στέλλα»….

«Του είπα… θα το κάνουμε»

Στην αυτοβιογραφία της είχε γράψει: «Ήρθε να με δει. Γεννήθηκα Ελληνίδα. Μου ζήτησε να παίξω τη «Στέλλα». Σήκωσα ψηλά το μεγάλο μου στόμα για να το δει. Αλλά μόνο για ένα δευτερόλεπτο. Ήταν σκηνοθέτης του κινηματογράφου και αν δεν συμφωνούσε με όλους τους άλλους, πως δεν μπορούσα να έχω φωτογένεια, ποια ήμουν εγώ για να διαφωνήσω; Πριν αλλάξει γνώμη είπα: «Θα το κάνουμε»!

Προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών

Η «Στέλλα» προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ των Καννών του 1955, δεν κέρδισε κάποια βραβείο, αλλά προκάλεσε προκάλεσε αίσθηση. Στους ελληνικούς κινηματογράφους έκανε πρεμιέρα στις 21 Νοεμβρίου 1955 και ήταν η πιο εμπορική της σεζόν 1955-1956, από τις 24 συνολικά ελληνικές παραγωγές που προβλήθηκαν (134.142 εισιτήρια).

Τη μουσική υπέγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις με τον Βασίλη Τσιτσάνη αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη με τραγούδια όπως το «Αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι».