Ολοκληρώθηκε η πορεία του Πολυτεχνείου: Δεκάδες χιλιάδες κόσμου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (vid)

Newsroom
Ολοκληρώθηκε η πορεία του Πολυτεχνείου: Δεκάδες χιλιάδες κόσμου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (vid)
Ολοκληρώθηκε η πορεία για την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Ειρηνικά ολοκληρώθηκε, λίγο μετά τις 20:00, η πορεία για την 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΛΑΣ, στην πορεία συμμετείχαν περί τα 20.000 άτομα, ωστόσο οι διοργανωτές μιλούν για 40.000.

Νωρίτερα το απόγευμα, η πορεία ξεκίνησε από την οδό Σταδίου με επικεφαλής εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων. Επίσης συμμετείχαν φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ 25, το ΚΚΕ, κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στη πορεία όπως κάθε χρόνο προπορεύθηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στον φασισμό».

Έξω από την πύλη του εμβληματικού κτηρίου της οδού Πατησίων τα μέλη της ΠΑΣΠ άνοιξαν τη σημαία συνεχίζοντας να φωνάζουν συνθήματα, ενώ οι παριστάμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν και η στιγμή κατά την οποία, έξω από τη Βουλή, κράτησαν την ιστορική σημαία φοιτητές διάφορων εθνικοτήτων. Από εκεί, η πορεία συνεχίστηκε απρόσκοπτα προς την αμερικανική πρεσβεία, όπου και ολοκληρώθηκε με τη σημαία να διπλώνεται για να επιστρέψει στην άγνωστη κρύπτη της.

Στην πορεία συμμετείχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε: «Όσοι υπονομεύουν τη Δημοκρατία διαπράττουν τεράστιο λάθος και θα το διαπιστώσουν σύντομα μέσα από την ψήφο του ελληνικού λαού». Στο μπλοκ του ΚΚΕ βρέθηκε ο γ.γ. της Κ.Ε, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε: «επίκαιρα, διαχρονικά και ζωντανά τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου». Μπλοκ είχε και το ΜεΡΑ25 με επικεφαλής τον κ. Βαρουφάκη.

Σε 19 προσαγωγές προχώρησαν ομάδες της Ασφάλειας στο κέντρο της Αθήνας, ενώ χαμηλής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο εκτεταμένα επεισόδια είχαμε στη Πάτρα, εκεί όπου έπεσαν «βροχή» οι μολότοφ και πήρε φωτιά μια πολυκατοικία.