Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η γέννηση του Νέλσον Μαντέλα

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η γέννηση του Νέλσον Μαντέλα
Διεθνής ημέρα Νέλσον Μαντέλα η 18η Ιουλίου στη μνήμη και προς τιμήν του ΝοτιοΑφρικανού προέδρου που πάλεψε και φυλακίστηκε για τις φυλετικές διακρίσεις.

Σαν σήμερα, στις 18 Ιουλίου το 1918, γεννήθηκε ο Νέλσον Μαντέλα, ένας από τους σημαντικότερους και εμβληματικότερους προέδρους παγκοσμίως, γι αυτό και η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει χαρακτηριστεί «Διεθνής ημέρα Νέλσον Μαντέλα».

Ο Μαντέλα πάλεψε για την εξάλειψη των ανισοτήτων και των διακρίσεων, φυλακίστηκε για 27 χρόνια προτού γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής στις πρώτες εκλογές χωρίς φυλετικούς διαχωρισμούς.

Ο Νέλσον Μαντέλα έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του 20ού αιώνα ως μαχητής εναντίον του τελευταίου ρατσιστικού καθεστώτος στον δυτικό κόσμο.

Σε σημαντικά γεγονότα της 18ς Ιουλίου είχαμε:

64 μ.Χ: Μεγάλη φωτιά στη Ρώμη καταστρέφει τα δύο τρίτα της πόλης. Ο εμπρηστής αυτοκράτορας Νέρων, μπροστά στη γενική κατακραυγή, διαδίδει ότι υπαίτιοι είναι οι χριστιανοί και ξεκινά τους διωγμούς εναντίον τους.

1389: Η Γαλλία και η Αγγλία συμφωνούν σε ανακωχή, εγκαινιάζοντας μία 13χρονη περίοδο ειρήνης, η πιο παρατεταμένη κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου.

1870: Η Α’ Βατικάνεια Σύνοδος υιοθετεί το δόγμα του Παπικού Αλάθητου.

1918: Γεννήθηκε Νέλσον Μαντέλα, ηγέτης του αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων στη Νότια Αφρική και πρώτος πρόεδρος της χώρας μετά την κατάργηση του Απαρτχάιντ.

1925: Εκδίδεται Ο Αγών μου του Αδόλφου Χίτλερ.

1944: Ο Τότζο Χιντέκι παραιτείται από πρωθυπουργός της Ιαπωνίας εξαιτίας των πολυάριθμων αποτυχιών στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

1950: Γεννήθηκε ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, βρετανός επιχειρηματίας, δημιουργός της «αυτοκρατορίας» Virgin.

1994: Βόμβα στο Μπουένος Άιρες σκοτώνει 86 άτομα (κυρίως Εβραίους) και τραυματίζει πάνω από 300.

1994: Το Πατριωτικό Μέτωπο της Ρουάντα αναλαμβάνει τον έλεγχο του Γκισένι και της βορειοδυτικής Ρουάντα εξωθώντας την προσωρινή κυβέρνηση στο Ζαΐρ και τερματίζοντας τη γενοκτονία.

2002: Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Φώτης Νασιάκος ανακοινώνει και επισήμως ότι οι Αρχές προχώρησαν, ουσιαστικά, στην εξάρθρωση του εκτελεστικού πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», ενώ αποδίδει στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο το ρόλο του καθοδηγητή και συγγραφέα των προκηρύξεων.