Μάχη των πυροσβεστών να μην περάσει η φωτιά της Φωκίδας στον Εθνικό Δρυμό του Παρνασσού (vid)

Newsroom
Μάχη των πυροσβεστών να μην περάσει η φωτιά της Φωκίδας στον Εθνικό Δρυμό του Παρνασσού (vid)
Αυτό που καίει τους αρμόδιους φορείς και την πυροσβεστική είναι να μην φτάσουν οι φλόγες στον Εθνικό Δρυμό τους Παρνασσού.

Μεγάλη και διαρκής είναι η μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες στην Άμφισσα με τη φωτιά, με τον χρόνο μάλιστα να πιέζει, καθώς σε λίγη ώρα θα αρχίσει να σκοτεινιάζει και δεν θα μπορούν όταν πέσει το φως, να πετάξουν τα εναέρια μέσα κατάσβεσης.

Αυτή τη στιγμή επιχειρησιακά, αυτό που καίει τους αρμόδιους φορείς και την πυροσβεστική είναι η φωτιά στην Ιτέα, να μην φτάσει στον Εθνικό Δρυμό τους Παρνασσού. Αυτή τη στιγμή καίει στους πρόποδες του.

Οι άνεμοι πνέουν εντάσεως 8 μποφόρ και δυσχεραίνει το έργο της πυροσβεστικής, με τις δυνάμεις να ενισχύονται συνεχώς.

Η φωτιά, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά το μεσημέρι, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα:

  • - Το ένα μέτωπο κινείται βόρεια προς την πλευρά που είναι το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, που εκκενώθηκε προληπτικά από τις οκτώ μοναχές. Ήδη, οι ισχυρές δυνάμεις προσπαθούν να συγκρατήσουν το μέτωπο για να μην προχωρήσει προς το μοναστήρι και από εκεί σε δασική έκταση.
  • - Το δεύτερο μέτωπο δείχνει να είναι το πιο απειλητικό. Έχει κατεύθυνση το χωριό Σερνικάκι, απέχει όμως ιδιαίτερα από το χωριό, το οποίο σε αυτή τη φάση δεν κινδυνεύει. Ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από εδάφους και από αέρος μαζί με εθελοντές και μηχανήματα, προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά.
  • - Το τρίτο μέτωπο κινείται μέσα στον ελαιώνα και είναι το πιο καταστροφικό, ενώ τα επίγεια και τα εναέρια μέσα προσπαθούν να το θέσουν σε περιορισμό.

«Με τέτοιους ανέμους κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και μάλιστα ο ίδιος σημειώνει πως «θα πρέπει μέχρι το τελευταίο φως της μέρας, να έχουμε ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος της φωτιάς γιατί διαφορετικά μέσα στη νύχτα τα πράγματα θα γίνουν εφιαλτικά» και ζήτησε «ενίσχυση των επίγειων και εναέριων μέσων όσο είναι ημέρα ακόμη».

Όπως έγινε γνωστό, πριν από λίγο αποκαταστάθηκαν οι βλάβες σε ορισμένα αντλιοστάσια και άρχισαν να δουλεύουν και πάλι. Όμως οι εκκλήσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού παραμένουν.

Αυτή την ώρα συγκεντρώνονται όλο και περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και εθελοντές, ενώ έχουν μεταφερθεί δυνάμεις και από την Φθιώτιδα και την Αιτωλοακαρνανία και παράλληλα έχουν αναπτυχθεί και πεζοπόρα τμήματα δασοκομάντος σε κρίσιμα σημεία.