Τρομακτική πρόβλεψη από Τσόμσκι: «Πλησιάζουμε το πιο επικίνδυνο σημείο της ανθρώπινης ιστορίας»

Newsroom
Τρομακτική πρόβλεψη από Τσόμσκι: «Πλησιάζουμε το πιο επικίνδυνο σημείο της ανθρώπινης ιστορίας»
Ο 94χρονος Νόαμ Τσόμσκι σχολιάζει με καυστικό τρόπο τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την υποκριτική στάση των ΗΠΑ.

Έχοντας δει πολλά τα μάτια του και αποτελώντας έναν από τους ριζοσπαστικούς σχολιαστές της σοβαρής επικαιρότητας, τα όσα λέει ο Νόαμ Τσόμσκι πάντα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και το πως προέκυψε η απόφαση του Βλάντιμιρ Πούτιν να εισβάλει στην γειτονική χώρα.

«Το πρώτο άρθρο που έγραψα για την σχολική εφημερίδα ήταν για την πτώση της Βαρκελώνης (σ.σ. 1939)», είπε στο «The New States Man» και στον George Eaton, μιλώντας για τη σκιά του φασισμού που άρχισε να απλώνεται σε όλο τον κόσμο και έκτοτε η κατάσταση όχι απλά δεν έχει βελτιωθεί, αλλά γίνεται χειρότερη με την κλιματική αλλαγή και έναν μεγάλη πυρηνικό πόλεμο.

«Πλησιάζουμε το πιο επικίνδυνο σημείο της ανθρώπινης ιστορίας. Αντιμετωπίζουμε την προοπτική της καταστροφής της οργανωμένης ζωής στη Γη», προέβλεψε λέγοντας παράλληλα πως «είναι τερατώδες για την Ουκρανία» αυτό που συμβαίνει εκεί. Βλέπετε, ο καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) έχει ρίζες από τη συγκεκριμένη χώρα, καθώς ο πατέρας του έχει γεννηθεί εκεί και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1913 για να μην υπηρετήσει τον τσάρικο στρατό.

Αν και έχει κατηγορηθεί οτι απέφυγε να καταδικάσει την στάση του Βλάντιμιρ Πούτιν, μίλησε για «εγκληματική επιθετικότητα», όμως προσπάθησε να αναλύσει και τους λόγους που κρύβονται πίσω από την εισβολή των Ρώσων.

«Γιατί το έκανε; Υπάρχουν δύο τρόποι για να δεις αυτή την ερώτηση. Ο ένας είναι το μοντέρνος τρόπος της Δύσης: Να προσπαθήσεις να μπεις στο διεστραμμένο μυαλό του Πούτιν για να προσδιορίσεις τί συμβαίνει βαθιά στην ψυχή του. Ο άλλος τρόπος είναι να κοιτάξεις τα γεγονότα. Για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο του 2021 οι ΗΠΑ έκαναν μία ισχυρή πολιτική δήλωση, ζητώντας ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία με την Ουκρανία, περαιτέρω αποστολή προηγμένων στρατιωτικών όπλων ως μέρος του προγράμματος ενίσχυσης του ΝΑΤΟ και ένταξης της Ουκρανίας σε αυτό. Μπορείτε να διαλέξετε εσείς, δεν ξέρουμε ποιο είναι το σωστό. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Ουκρανία θα καταστραφεί ακόμα περισσότερο. Και μπορεί να προχωρήσουμε σε πυρηνικό πόλεμο εάν δεν κυνηγήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων», είπε χαρακτηριστικά.

«Πούτιν ενδιαφέρεται για τη δημοκρατία όσο κι εμείς. Εάν μπορούμε για λίγα λεπτά να ξεφύγουμε από τη φούσκα της προπαγάνδας, οι ΗΠΑ έχουν μακρύ ιστορικό υπονόμευσης και καταστροφής της δημοκρατίας. Πρέπει να το ξεπεράσω αυτό; Το Ιράν το 1953, η Γουατεμάλα το 1954, η Χιλή το 1973 και συνεχίζεται… Αλλά υποτίθεται ότι τώρα τιμούμε και θαυμάζουμε την τεράστια δέσμευση της Ουάσιγκτον για κυριαρχία και δημοκρατία. Το τι συνέβη στην ιστορία δεν έχει σημασία. Αυτό είναι για άλλους ανθρώπους», τόνισε με αρκετή δόση ειρωνείας στο τέλος για την στάση των ΗΠΑ.

Μάλιστα, γύρισε το χρόνο αρκετά πίσω και θυμήθηκε τι είχε προηγηθεί της εισόδου της ενωμένη Γερμανίας στο ΝΑΤΟ: «Τι γίνεται με την επέκταση του ΝΑΤΟ; Υπήρχε μια ρητή, ξεκάθαρη υπόσχεση από τον (υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ) Τζέιμς Μπέικερ και τον πρόεδρο Τζορτζ Χ. Β. Μπους στον Γκορμπατσόφ ότι εάν συμφωνούσε να επιτρέψει σε μια ενωμένη Γερμανία να επανενταχθεί στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ θα διασφάλιζαν ότι δεν θα γινόταν καμία κίνηση ούτε μια ίντσα προς το Ανατολή», ενώ επεσήμανε πως «αν εφαρμόζονταν οι νόμοι της Νυρεμβέργης, τότε κάθε μεταπολεμικός Αμερικανός πρόεδρος θα είχε κρεμαστεί».

Στη συνέχεια κατέκρινε την επιλεκτική ευαισθητοποίηση, λέγοντας: «Είναι σίγουρα σωστό να έχουμε ηθική οργή για τις ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία. Αλλά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος να έχουμε ηθική οργή για άλλες φρικτές φρικαλεότητες… Στο Αφγανιστάν, κυριολεκτικά εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν την επικείμενη πείνα. Γιατί; Υπάρχει φαγητό στις αγορές. Αλλά οι άνθρωποι που έχουν λίγα χρήματα πρέπει να βλέπουν τα παιδιά τους να λιμοκτονούν επειδή δεν μπορούν να πάνε στην αγορά για να αγοράσουν φαγητό. Γιατί; Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την υποστήριξη της Βρετανίας, κράτησαν τα κεφάλαια του Αφγανιστάν στις τράπεζες της Νέας Υόρκης και δεν θα τα απελευθερώσουν».