Τα 10 σημαντικότερα «Σαν σήμερα»: Ο Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν σήμερα»: Ο Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη
Ο Γκαγκάριν πέθανε το 1968 όταν το αεροσκάφος MiG-15 που πετούσε κατά την διάρκεια εκπαίδευσης κατέπεσε από μηχανική βλάβη. Προς τιμή του έχει ιδρυθεί το βραβείο Γιούρι Γκαγκάριν.

Σαν σήμερα, στις 12 Απριλίου του 1961, ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που ταξιδεύει στο διάστημα και εκτελεί την πρώτη επανδρωμένη τροχιακή πτήση, με το «Βοστόκ 1».

Έγινε διάσημος και εξαιρετικά δημοφιλής παγκοσμίως, και του απονεμήθηκε ένας μεγάλος αριθμός μεταλλίων και βραβεύσεων, ανάμεσα τους και αυτό του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης η οποία ήταν και η ανώτατη διάκριση της χώρας.

Η πτήση του με το Βοστόκ-1 ήταν η μοναδική στην οποία συμμετείχε, ωστόσο υπηρέτησε ως μέλος του αναπληρωματικού πληρώματος του Σογιούζ-1 και έπαιξε ρόλο στις διαστημικές προσπάθειες της Σοβιετικής Ένωσης. Αργότερα απέκτησε τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή εκπαίδευσης στο κέντρο εκπαίδευσης κοσμοναυτών έξω από τη Μόσχα, το οποίο ονομάστηκε προς τιμή του.

Τα σημαντικότερα της 12ης Απριλίου...

  • 1861: Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Μάχη του Φορτ Σάμτερ. Ο πόλεμος αρχίζει με τις συνομόσπονδες δυνάμεις να ανοίγουν πυρ εναντίον του φρουρίου Σάμτερ στο λιμάνι του Τσάρλεστον (Νότια Καρολίνα).

  • 1927: Ο Τσιανγκ Κάι Σεκ διατάζει την εκτέλεση των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στη Σαγκάη.
  • 1937: Ο Φρανκ Γουίτλ δοκιμάζει στην Αγγλία τον πρώτο κινητήρα αεριώθησης που σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί σε αεροσκάφος.
  • 1941: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Βυθίζεται το επίτακτο πλωτό νοσοκομείο Αττική από γερμανική αεροπορική επιδρομή.
  • 1945: Πεθαίνει ο Αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ. Τον διαδέχεται ο αντιπρόεδρος Χάρυ Τρούμαν.
  • 1955: Το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας, που αναπτύχθηκε από τον Τζόνας Σολκ, χαρακτηρίζεται ασφαλές και αποτελεσματικό.
  • 1970: Σοβιετικό υποβρύχιο, που μεταφέρει τέσσερις πυρηνικές τορπίλες, βυθίζεται στον Βισκαϊκό κόλπο τέσσερις ημέρες μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • 1980: Ο Σάμιουελ Ντόε αποκτά τον έλεγχο της Λιβερίας με πραξικόπημα, δίνοντας τέλος στην πάνω από 130 ετών κυριαρχία της μειονότητας των Αμερικανολιβεριανών.
  • 1981: Πρώτη εκτόξευση του Διαστημικού Λεωφορείου «Κολούμπια» στο διάστημα.
  • 2018: Πτώση μιράζ τύπου 2000-5 9 μίλια δίπλα από την Σκύρο.Ο πιλότος του μιράζ Γιώργος Μπαλταδώρος πεθαίνει.

*Με πληροφορίες από wikipedia