Τι είναι η Starlink που ενεργοποίησε ο Elon Musk στην Ουκρανία

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Τι είναι η Starlink που ενεργοποίησε ο Elon Musk στην Ουκρανία
Ο Elon Musk απάντησε στο αίτημα του Ουκρανού αντιπροέδρου, Μακαΐλο Φεντόροφ, για βοήθεια στη χώρα. Τι είναι, όμως, η Starlink που ενεργοποίησε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας;

Το μεσημέρι του Σαββάτου (26/2) ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Μιχαΐλο Φεντόροφ, έκανε έκκληση στον Elon Musk για παροχή βοήθειας στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, μέσω ενός tweet έκανε mention τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία, γράφοντας πως «ενώ προσπαθείτε να αποικίσετε τον Άρη, η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει την Ουκρανία! Ενώ οι πύραυλοί σας προσγειώνονται επιτυχώς από το Διάστημα, οι ρωσικοί πύραυλοι επιτίθενται σε Ουκρανούς πολίτες! Σας ζητάμε να παρέχετε στην Ουκρανία σταθμούς Starlink και να απευθυνθείτε στους υγιείς Ρώσους να σταθούν».

Η απάντηση του Musk ήταν άμεση. Λίγη ώρα αργότερα, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας SpaceX έστειλε μήνυμα στον Φεντόροφ αναφέροντας πως «η υπηρεσία Starlink είναι πλέον ενεργή στην Ουκρανία. Περισσότεροι τερματικοί σταθμοί βρίσκονται καθ' οδόν». Τι είναι ακριβώς, όμως, το σύστημα που ενεργοποίησε στην Ουκρανία;

Ουσιαστικά η Starlink, εταιρεία που ανήκει στη SpaceX υπόσχεται γρήγορο και ελεύθερο ίντερνετ, το οποίο μπορεί να φτάσει σε κάθε σημείο του κόσμου, από τις μεγαλουπόλεις μέχρι και τα πιο απομονωμένα χωριά.

Πρόκειται για ένα σύστημα εκατοντάδων μικρών δορυφόρων, οι οποίοι βρίσκονται σε χαμηλή γήινη τροχιά, για την παροχή δορυφορικού διαδικτύου. To project ξεκίνησε το 2015 και οι δύο πρώτοι δορυφόροι εκτοξεύτηκαν τον Φεβρουάριο του 2018, ενώ άλλοι 60 ακολούθησαν τον Μάιο του 2019, με στόχο την ανάπτυξη των 1.584 δορυφόρων για την παροχή διαδικτύου παγκοσμίως έως τα τέλη του 2022.

starlink

Γιατί τώρα είναι τόσο σημαντική η λειτουργία της Starlink στην Ουκρανία; Κυρίως επειδή η ρωσική εισβολή έχει επηρεάσει τη σύνδεση στο διαδίκτυο για χιλιάδες κόσμο, ιδιαίτερα στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας. Επίσης, ακόμη στο σενάριο που η Ρωσία χτυπήσει το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της Ουκρανίας, οι πολίτες της χώρας θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κανονικά το διαδίκτυο μέσω των δορυφόρων του Elon Musk.