Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολονύχτιες μάχες σε τρία μέτωπα, τα εδάφη που κέρδισε η Ρωσία την πρώτη μέρα (vids)

Newsroom
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολονύχτιες μάχες σε τρία μέτωπα, τα εδάφη που κέρδισε η Ρωσία την πρώτη μέρα (vids)
Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει το σφυροκόπημα των ουκρανικών εδαφών από αέρα, ξηρά και θάλασσα, καταλαμβάνοντας στρατηγικά σημεία και θέσεις–«κλειδιά» στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις ραγδαίες εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για στρατιωτική εισβολή στη χώρα.

Οι μάχες και οι συγκρούσεις μαίνονται σε αέρα, ξηρά και θάλασσα και σε νεότερο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί «η Δύση άφησε μόνη της την Ουκρανία να πολεμήσει».

Παράλληλα, ανέφερε ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το πρωί χθες Πέμπτη (24/2) έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 137 συμπολίτες του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, ουρές χιλιομέτρων σχηματίζονται στα σύνορα με την Πολωνία, αφού χιλιάδες Ουκρανοί τρέχουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Μετά τη γενική επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος το βράδυ της Πέμπτης, κομβόι ΙΧ και λεωφορείων με γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα με την Πολωνία, σε μια προσπάθεια να φύγουν από τη χώρα, η οποία βρίσκεται, ανυπεράσπιστη, υπό τη ρωσική εισβολή.

Η Ρωσία έχει στο στόχαστρο το Κίεβο

Η Ρωσία συγκεντρώνει πλέον στρατεύματα στις ανατολικές περιοχές Χαρκίβ και Ντανιέτσκ, καθώς και στον νότο, ανέφερε εκπρόσωπος του επιτελείου.

Βασικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων, κατά τον ίδιο, μοιάζει να είναι η περικύκλωση του Κιέβου.

Μοιάζουν επίσης να επιδιώκουν να δημιουργήσουν χερσαίο διάδρομο από τη χερσόνησο της Κριμαίας στις περιοχές των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας και να έχουν επίσης στο στόχαστρο την περιοχή της Υπερδνειστερίας στον Μόλδοβα.

Σημείωσε ότι εκτυλίσσονται μάχες στην περιφέρεια της Χερσώνας, στον νότο.

Ανέφερε ακόμη ότι διεξήχθη επιχείρηση με σκοπό την ανάπτυξη 200 μέλη αερομεταφερόμενης ρωσικής δύναμης στο αεροδρόμιο Γκοστομέλ, δυτικά του Κιέβου, αλλά ο ουκρανικός στρατός μπόρεσε να την αποτρέψει.

Κατά τον εκπρόσωπο του επιτελείου, στην Ουκρανία δρουν 60 τάγματα του ρωσικού στρατού, ευέλικτες, ταχύτατα μετακινούμενες μονάδες με 600 ως 1.000 άνδρες.

Ουκρανικές πηγές υπολογίζουν ότι είχαν συγκεντρωθεί συνολικά κάπου 90 ρωσικά τάγματα ενόψει της εισβολής.

Tα εδάφη που κέρδισε η Ρωσία την πρώτη μέρα των μαχών

Την πρώτη μέρα της εισβολής η Ρωσία σε λιγότερο από 24 ώρες έχει πάει εκεί που θέλει και έχει εξασφαλίσει τις «θέσεις κλειδιά».

Σύμφωνα με τον χάρτη που προβλήθηκε σε ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ, Ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περιοχές βόρεια του Κιέβου και το αεροδρόμιο Αντόνοφ, ενώ οι φήμες ότι ο ρωσικός στρατός φτάνει στην ουκρανική πρωτεύουσα, φουντώνουν.

Παράλληλα οι Ρώσοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν ένα μεγάλο μέρος της Βόρειας Κριμαίας κάτι που σημαίνει ότι έχουν εξασφαλίσει τη διέλευση του στόλου τους στη Μαύρη Θάλασσα.

Ισχυρές εκρήξεις στα περίχωρα της Μαριούπολης

Σφοδρά πυρά και εκατοντάδες ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στα περίχωρα της Μαριούπολης, σύμφωνα με τον Guardian.

Το Kyiv Post αναφέρει σε ανάρτησή του στοTwitter: «Η ουκρανική πόλη Μαριούπολη δέχεται σφοδρά πυρά με αναφορές για εκατοντάδες εκρήξεις. Η πόλη είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα. Η κατάληψη της Μαριούπολης θα βοηθούσε τη Ρωσία να εξασφαλίσει μια άμεση χερσαία οδό προς την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014».