Έιμπαρ: Η αντεπίθεση των Βάσκων!

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Έιμπαρ: Η αντεπίθεση των Βάσκων!

bet365

To Match Review του gazzetta.gr γράφει για την εκπληκτική Έιμπαρ, που μαζί με την Μάντσεστερ Σίτι είναι οι πιο φορμαρισμένες ομάδες στην Ευρώπη!

Υπό κανονικές συνθήκες όλοι θα πετούσαν στα σύννεφα. Η Έιμπαρ κέρδισε με ανατροπή στα Κανάρια Νησιά την Λας Πάλμας με 2-1 και εκείνη τη στιγμή έπιανε την Βιγιαρεάλ στην 6η θέση. Κι όμως, ο Μεντιλίμπαρ και οι παίκτες του έδειχναν ακριβώς το αντίθετο. Το «κανονικό» είναι κάτι σχετικό στον μικρόκοσμό τους.

Ναι μεν πανηγύρισαν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν το έκαναν σαν μία ομάδα που ήδη έκανε την καλύτερη επίδοση στην ιστορία της στον πρώτο γύρο, ασχέτως αν χάσει το τελευταίο παιχνίδι. Χαλαρός στη συνέντευξη τύπου ο 56χρονος τεχνικός έλεγε απλά ότι η ομάδα του κέρδισε γιατί ήταν καλύτερη στο δεύτερο μέρος.

Ίσως να ήταν το ότι η πρώτη εμφάνιση στο 2018 δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο με τις προηγούμενες του 2017. Ίσως να ήταν το γεγονός ότι το έχουν... συνηθίσει. Στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, άλλωστε, μόνο η Μάντσεστερ Σίτι έχει ίδια συγκομιδή στις 7 τελευταίες αγωνιστικές με την Έιμπαρ! Οι Βάσκοι έχουν πάρει τους 19 από τους 21 διαθέσιμους βαθμούς και από τη μάχη της παραμονής έχουν βρεθεί στη μάχη της Ευρώπης. Η τελευταία ήττα είχε έρθει στις 5 Νοεμβρίου από την Σοσιεδάδ (1-3). Και να σκεφτεί κανείς ότι η σεζόν ξεκίνησε με την Έιμπαρ να κάνει το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία της στην La Liga! Τόσο απίστευτη είναι η μεταμόρφωσή της. Και αν στο 0-0 με την Χετάφε δεν είχε χάσει πέναλτι ο Ζορντάν, τότε θα ήταν η μοναδική με το απόλυτο: η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρώπη!

Που οφείλεται αυτή η αλλαγή κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Διότι πολύ απλά είναι αφύσικο να το κάνει μία ομάδα με τη δυναμικότητα των Βάσκων. «Η πίστη στη δουλειά του Μεντιλίμπαρ, η καθημερινή δουλειά και πάνω από όλα η ηρεμία μας επέτρεψαν να ανακάμψουμε με εντυπωσιακό τρόπο», θα πει ο επιθετικός Ενρίτς, που ολοκλήρωσε την ανατροπή στο Λας Πάλμας, στην Es Diari. «Ίσως σε άλλη ομάδα η ηρεμία να μην ήταν η ίδια. Ήμασταν ρεαλιστές σχετικά με την κατάσταση, αλλά ξέραμε ότι αν δουλέψουμε και ακολουθήσουμε τις οδηγίες του Μεντιλίμπαρ, θα τη διορθώναμε».

Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Ο Μεντιλίμπαρ έχει κάνει εκπληκτική δουλειά, σε σημείο να μοιραστεί το βραβείο του καλύτερου προπονητή της σεζόν 2016-17 με τον Γκαριτάνο από την Marca πριν λίγες. Και όταν η ομάδα του έτρεχε αρνητικό σερί 7 αγώνων χωρίς νίκη, άρχισε να αμφισβητεί τον ίδιο του τον εαυτό. Τελικά, η λύση ήταν απλή: έπρεπε να επιστρέψει στις αρχές του. Οι απουσίες σημαντικών παικτών έφεραν την αλλαγή του συστήματος στο ξεκίνημα της σεζόν, αλλά το 5-3-2 δεν ταίριαζε στην Έιμπαρ.

Ο Μεντιλίμπαρ, λοιπόν, επέστρεψε στο γνώριμο 4-4-2 στο εντός έδρας ματς με την Μπέτις και το 5-0 έφερε ξανά τη χαμένη αυτοπεποίθηση. Ήταν το σημείο καμπής. Οι παίκτες του έτρεχαν ξανά ασταμάτητα, πίεζαν και πηγαίνουν από τη μία νίκη στην άλλη, με το πρόγραμμα να είναι πιο ευνοϊκό. Η αυτοπεποίθηση στους Βάσκους τους οδηγεί σε μεγαλύτερο ρίσκο, χωρίς να είναι «καμικάζι», όπως έλεγε πέρυσι ο βοηθός Ινιάκι Μπέα. Και το μεγαλύτερο ρίσκο τους ταιριάζει γάντι.

Η αγωνιστική άνοδος των δύο τελευταίων ετών έχει αποτυπωθεί πανηγυρικά και στα οικονομικά του συλλόγου. Η πρόεδρος Γοροστίθα εκλέχθηκε ξανά με σχεδόν καθολική αποδοχή, ανακοινώνοντας κέρδη ύψους 10,8 εκατ. ευρώ στα μέσα Δεκεμβρίου. Άλλωστε, κάθε χρόνο χάνει τους καλύτερούς της παίκτες και φέτος για πρώτη φορά το ρόστερ θα αριθμεί 25 παίκτες στο δεύτερο μισό της σεζόν. Αυτός, τουλάχιστον, είναι ο στόχος. Επόμενο πρότζεκτ είναι το νέο προπονητικό κέντρο, το οποίο τρέχει εδώ και δύο χρόνια και πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. «Δεν σκεφτήκαμε ούτε μία στιγμή να αλλάξουμε προπονητή, καθώς ήμασταν βέβαιοι ότι η κατάσταση θα ανατραπεί. Όταν οι παίκτες τελείωναν την πρπόνηση μου έπιαναν το χέρι και μου έλεγαν να μείνω ήρεμη. Θα τα κατάφερναν», αποκάλυψε η πρόεδρος σε συνέντευξη στην Diario Vasco. «Η κοινωνική ειρήνη έχει επιστρέψει στην Έιμπαρ».

«Δεν σκεφτόμαστε την Ευρώπη, γιατί δεν θέλουμε να τρελαθούμε. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε που ήμασταν πριν δύο μήνες», έλεγε πριν το ματς με την Λας Πάλμας ο Μεντιλίμπαρ. Και έχει δίκαιο. Κανένας δεν πρέπει να ξεχάσει το κίνητρο αυτών των «σκοτεινών» ημερών. Γιατί αν στο τέλος έρθει η μεγαλύτερη υπέρβαση στην ιστορία του συλλόγου, αυτήν που παραλίγο να έρθει πέρυσι, τότε δεν θα οφείλεται στα όνειρα του μέλλοντος, αλλά στα μαθήματα του παρελθόντος.

Η Έιμπαρ το 2013 αριθμούσε 27.439 κατοίκους και ο μοναδικός λόγος που η χωρητικότητα του Ipurua αυξήθηκε σε 7.083 θέσεις ήταν η απαίτηση της λίγκας. Το επόμενο παιχνίδι στο μικρό στάδιο είναι εκείνο απέναντι στη μεγάλη Ατλέτικο, της οποίας το νέο γήπεδο θα χωρούσε... 2,5 Έιμπαρ. Για αυτές οι μάχες, όμως, ζουν οι Βάσκοι, που στην έδρα τους έχουν πετύχει 16 γκολ στα 5 τελευταία παιχνίδια. Και θα είναι μεγάλη πρόκληση απέναντι στην ομάδα του Σιμεόνε, που σε ίδιο αριθμό παιχνιδιών εκτός έδρας τελευταία έχει δεχθεί μόλις ένα. Ίσως τελικά η πρόκληση να αποδειχθεί μεγαλύτερη για τους ροχιμπλάνκος...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα