Ιανουάριος: Ελεύθερη πτώση για την αγορά αυτοκινήτου

Πέτρος Σηφαλάκης
Ιανουάριος: Ελεύθερη πτώση για την αγορά αυτοκινήτου
Με απώλειες 20,6% σχετικά με τον Ιανουάριο του 2020 έκλεισε ο προηγούμενος μήνας, δείχνοντας ότι η αστάθεια που επικρατεί, κρατάει πίσω τους υποψήφιους αγοραστές αυτοκινήτων.

Συνεχίζεται η ύφεση στην εγχώρια αγορά οχημάτων, με σημαντική μείωση στις ταξινομήσεις καινούριων επιβατικών αυτοκινήτων, λεωφορείων και μοτοσικλετών τον Ιανουάριο. Μόνο η αγορά των φορτηγών, ελαφρών και βαρέων, είχε θετικό πρόσημο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020, όπως μπορείτε να δείτε στο σχετικό πίνακα που ακολουθεί.

Αυτή ωστόσο δεν είναι η αντικειμενική εικόνα της αγοράς, καθώς ο Ιανουάριος του 2020 ήταν ένα Covid free μήνας και μάλιστα θετικός κατά 6,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019, που ήταν η καλύτερη χρονιά σε ταξινομήσεις τα τελευταία χρόνια.

Ταυτόχρονα, λόγω της συμμόρφωσης των κινητήρων στα νέα πρότυπα ρύπων Euro 6d, πολλές παραγγελίες καινούριων αυτοκινήτων έχουν καθυστερήσει, με αποτέλεσμα να αποτυπωθούν μαζικά τους επόμενους μήνες.

Όπως αναφέρουν στελέχη της ελληνικής αγοράς, συνολικά το 2021 αναμένεται να είναι αυξητικό σε σχέση με το 2020 και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό βελτίωσης.

Οι προτιμήσεις των Ελλήνων οδηγών

Όσον αφορά στο μέγεθος και το είδος αμαξώματος που επιλέγουν οι περισσότεροι οδηγοί στη χώρα μας, η κατηγορία B των μικρών αυτοκινήτων συνεχίζει να αυξάνει τα ποσοστά της ξεπερνώντας το 50% των συνολικών πωλήσεων. Την ίδια τάση έχουν επίσης τα SUV τα οποία, όπως δείχνει ο πίνακας στη συνέχεια αλλά και τονίζουν πολλοί παράγοντες της αγοράς, έως το τέλος του 2021 θα έχουν ξεπεράσει σε ποσοστό ταξινομήσεων το 50% του συνόλου.

Στη μάχη των κινητήρων με βάση το καύσιμο ξεκάθαρος πλέον νικητής είναι η βενζίνη, παρότι φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί να χάνει μερίδιο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κερδίζουν έδαφος τα υβριδικά μοντέλα (ήπια και full hybrid), τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους χρησιμοποιούν μηχανικά σύνολα με καύσιμο τη βενζίνη. Τεράστια είναι και η αύξηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων (plug in υβριδικών και αμιγώς ηλεκτρικών), καθώς το ποσοστό τους τον Ιανουάριο του 2019 ήταν ένα ισχνό 0.6% και πλέον έφτασε στο 5,0%, αυξήθηκε δηλαδή ποσοστιαία περισσότερο από 800%!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!