Tα πιο δημοφιλή αυτοκίνητα σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα (pics)

Gazzetta team
Tα πιο δημοφιλή αυτοκίνητα σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα (pics)
Οι προτιμήσεις των αγοραστών αυτοκινήτων διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Αυτό ισχύει φυσικά και στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όπου τα best seller με βάση τις πωλήσεις Ι.Χ. το 2020 αλλάζουν ριζικά ανάλογα με το κράτος, ενώ κάτι ανάλογο παρατηρείται και με τις μάρκες.

Πες μου από ποια ευρωπαϊκή χώρα προέρχεσαι, για να σου πω τι αυτοκίνητο έχεις. Φυσικά πρόκειται για σχήμα λόγου, ωστόσο είναι γεγονός ότι οι προτιμήσεις στις μάρκες και στα μοντέλα αυτοκινήτων διαφέρουν πολύ από κράτος σε κράτος. Οι λόγοι είναι πολλοί, καθώς υπάρχουν ‘’πατριωτικά’’ κριτήρια που επιβάλλουν τη στήριξη της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ παίζουν ρόλο οι οικονομικές παράμετροι, οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες, ακόμη και οι ιστορικές παραδόσεις.

Ας δούμε λοιπόν ποια μοντέλα και ποιες μάρκες αυτοκινήτων σημείωσαν το 2020 τις περισσότερες πωλήσεις σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Βαλκάνια, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας

Toyota Yaris

Στην Ελλάδα είχαμε για μια ακόμη χρονιά την κυριαρχία της Toyota και του Yaris, ενώ Σερβία, Βοσνία Ερζεγοβίνη και Κροατία «ψήφισαν» Skoda και Octavia. Στο Μαυροβούνιο πρώτευσε επίσης η Skoda, όμως με best seller τη μικρότερη Fabia, ενώ Κόσοβο και Ρουμανία προτίμησαν ως μάρκα τη Dacia και αντίστοιχα τα μοντέλα Sandero και Logan. Ακριβότερα γούστα είχαν οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, αφού έφεραν πρώτο μοντέλο σε πωλήσεις το Kia Sportage, αλλά και συνολικότερα την Kia ως μάρκα. Στην Τουρκία ήταν πέρυσι πρώτη σε πωλήσεις η Fiat, η οποία διατηρεί και μονάδα παραγωγής στη χώρα, ενώ best seller μοντέλο ήταν το Fiat Egea, δηλαδή το γνωστό μας Tipo.

Nότια Ευρώπη

Fiat Panda

Η Fiat συνέχισε την παράδοση στην Ιταλία κόβοντας και το 2020 πρώτη το νήμα των πωλήσεων Ι.Χ. με το Panda να παίζει το πρώτο βιολί. Οι Ισπανοί αποδείχθηκαν όπως και οι Ιταλοί…διπλά πατριώτες φέρνοντας στην πρώτη θέση τη δική τους SEAT και στα μοντέλα το μικρομεσαίο Leon. Στην Πορτογαλία ήταν δημοφιλέστερη μάρκα η Renault και στα επιμέρους μοντέλα το Clio.

Κεντρική Ευρώπη

Skoda Octavia

Η Τσεχία προτίμησε τη δική της Skoda και την Οctavia, ενώ ακριβώς το ίδιο έπραξαν επίσης οι Αυστριακοί και οι Ελβετοί. Αντιθέτως οι Ούγγροι έφεραν στην πρώτη θέση τη Suzuki και μεταξύ των μοντέλων το Vitara και οι Σλοβάκοι έμειναν πιστοί στη Skoda, αλλά best seller ήταν η Fabia. Άρωμα Γαλλίας μύρισε το 2020 στη Σλοβενία με κορυφαία μάρκα τη Renault και best seller το Clio.

Δυτική Ευρώπη

VW Golf

Η Ιρλανδία επέλεξε πέρυσι ως πρώτη μάρκα σε πωλήσεις την Toyota και ως μοντέλο τη δημοφιλή Corolla. Η Μεγάλη Βρετανία έδωσε την ψήφο της στη Ford και στο Fiesta, ενώ οι Ολλανδοί αποδείχθηκαν πιο οικολόγοι φέρνοντας αντίστοιχα στις πρώτες θέσεις την Tesla και το Model 3 της αμερικανικής μάρκας, που ειδικεύεται αποκλειστικά στα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Γερμανία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο προτίμησαν από κοινού ως κορυφαία σε πωλήσεις μάρκα τη Volkswagen και στα μοντέλα το αειθαλές Golf. Οι Γάλλοι έκαναν το πατριωτικό τους καθήκον προτιμώντας τη Renault και το Clio.

Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη

Tesla Model 3

Mεγάλη ποικιλία μοντέλων και μαρκών έχουμε στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη. Η παγωμένη Ισλανδία προτίμησε το 2020 την Toyota και το SUV RAV4, στη Δανία πρώτευσε στις μάρκες η Dacia και στα μοντέλα το Nissan Qashqai, ενώ η Νορβηγία μιμήθηκε την Ολλανδία φέρνοντας στην κορυφή την Tesla και το ηλεκτρικό Model 3. Ψήφο εμπιστοσύνης στην εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία τους έδωσαν οι Σουηδοί καθώς η πρώτη μάρκα σε πωλήσεις πέρυσι ήταν η Volvo και δημοφιλέστερο μοντέλο το Volvo V60. Όσον αφορά στις Βαλτικές χώρες, στη Λιθουανία ήταν κορυφαία μάρκα η Fiat και εμπορικότερο μοντέλο το Fiat 500, ενώ Λετονία και Εσθονία έβγαλαν πρώτη την Toyota, όμως στην πρώτη περίπτωση ήταν best seller η Corolla και στη δεύτερη το RAV4. Η αγορά της Ρωσίας έβγαλε πρώτη το 2020 τη Lada με δημοφιλέστερο μοντέλο το Lada Granta, ενώ οι Ουκρανοί έδωσαν το χρυσό μετάλλιο στην Kia και στο Kia Sportage.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!