Επικίνδυνα και με τη βούλα τα ηλεκτρικά πατίνια

Gazzetta team
Επικίνδυνα και με τη βούλα τα ηλεκτρικά πατίνια
Οι αρμόδιες γερμανικές Αρχές κατέγραψαν το πρώτο εννεάμηνο του 2020 συνολικά 1.570 τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται ηλεκτρικά πατίνια, όπου έχασαν τη ζωή τους 7 άνθρωποι, ενώ τραυματίσθηκαν σοβαρά 269 άτομα και άλλα 1.096 ελαφρύτερα.

Όλοι πιστεύουμε λίγο πολύ ότι τα ηλεκτρικά πατίνια μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα. Τώρα έχουμε και συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία προέρχονται από τη Γερμανία και επιβεβαιώνουν αυτή την αρκετά διαδεδομένη εντύπωση. Η γερμανική αστυνομία καταχωρεί πλέον από την 1η Ιανουαρίου του 2020 χωριστά τα τροχαία ατυχήματα με εμπλεκόμενα e-scooter και ο πρώτος απολογισμός της πραγματικά προβληματίζει.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτόν, από την 1η Ιανουαρίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020 καταγράφηκαν στη χώρα περίπου 1.570 τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται ηλεκτρικά πατίνια με 7 νεκρούς, 269 σοβαρά τραυματισμένους πολίτες και 1.096 ελαφρύτερα τραυματίες. Τα συγκεκριμένα νούμερα δεν φαντάζουν ιδιαίτερα υψηλά, καθώς το ίδιο διάστημα συνέβησαν στη Γερμανία περίπου 1,68 εκατ. τροχαία ατυχήματα.

Ραγδαία αύξηση ατυχημάτων

Ωστόσο οι Αρχές της χώρας ανησυχούν επειδή ο αριθμός των ηλεκτρικών πατινιών είναι προς το παρόν πολύ περιορισμένος σε σύγκριση με τα δεκάδες εκατομμύρια ταξινομημένα οχήματα στη Γερμανία. Επίσης παρατηρείται και μία ραγδαία αύξηση στα τροχαία ατυχήματα με e-scooter, ενώ την ίδια στιγμή μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των ατυχημάτων στους γερμανικούς δρόμους κατά 15,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2019, κάτι που οφείλεται φυσικά και στην πιο περιορισμένη κυκλοφορία εξαιτίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαν συμβεί στη Γερμανία 252 τροχαία ατυχήματα με σωματικές βλάβες, το δεύτερο τρίμηνο ανέβηκε ο αριθμός των παθόντων σε ατυχήματα με ηλεκτρικά πατίνια στους 417, ενώ από τον Ιούλιο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου εκτινάχθηκε το αντίστοιχο νούμερο στα 901. Μάλιστα το τρίτο τρίμηνο του 2020 σημειώθηκαν σε τέτοιου τύπου ατυχήματα 4 απώλειες ζωών, 145 σοβαροί τραυματισμοί και 627 ελαφρύτεροι.

Από 14 ετών οι χρήστες

Στη Γερμανία επιτρέπεται η χρήση των ηλεκτρικών πατινιών στους ποδηλατόδρομους και σε ειδικά διαμορφωμένες λωρίδες κυκλοφορίας ή όπου δεν υπάρχουν κανονικά –και προσεκτικά- στον δρόμο, ενώ απαγορεύεται να κυκλοφορούν στα πεζοδρόμια. Για την οδήγησή τους δεν απαιτείται δίπλωμα, ωστόσο οι χειριστές τους οφείλουν να είναι τουλάχιστον 14 ετών και μέχρι τα 21 απαγορεύεται αυστηρά να έχουν καταναλώσει αλκοόλ όταν βρίσκονται στο τιμόνι ενός e-scooter, ενώ πάνω από τη συγκεκριμένη ηλικία ισχύει το όριο του 0,005% όπως και για τους οδηγούς οχημάτων και τους ποδηλάτες.