Αλγκάρβε, η super πίστα της Πορτογαλίας

Γιώργος Βαρίνος
Αλγκάρβε, η super πίστα της Πορτογαλίας
Με την ευκαιρία του Γκραν Πρι Πορτογαλίας που γίνεται αυτό το Σαββατοκύριακο, ας γνωρίσουμε καλύτερα την άγνωστη σε πολλούς πίστα που θα δεχθεί για πρώτη φορά αγώνα Formula 1.

Το 100.000 χωρητικότητας Algarve International Circuit (Πορτογαλικά: Autódromo Internacional do Algarve), που συνήθως αναφέρεται ως Portimão Circuit, είναι μοντέρνα πίστα 4.692 μέτρων που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Πορτιμάο της Πορτογαλίας. Με συνολικό κόστος 195 εκατομμύρια ευρώ, το έργο περιλαμβάνει δύο πίστες καρτ, 4 χωμάτινες πίστες για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, μία πίστα Motocross, πάρκο τεχνολογίας, ξενοδοχείο πέντε αστέρων, αθλητικό συγκρότημα και πολυτελή διαμερίσματα.

Απλά πράγματα, όπως θα έπρεπε να είναι κάθε πίστα στον κόσμο, ώστε να βγάζει κέρδη από πολλαπλές εκδηλώσεις. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2008 και η πίστα αναγνωρίστηκε από την FIM στις 11 Οκτωβρίου 2008 και από την FIA δύο ημέρες αργότερα.

Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στην φωτογραφία από δορυφόρο, ώστε να δείτε τις επιμέρους πίστες, την εν μέρει ηλεκτροδότηση από φωτοβολταϊκό πάρκο, το ξενοδοχείο και τους σοφά σχεδιασμένους χώρους στάθμευσης και λοιπών εκδηλώσεων.



Η πίστα σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ρικάρντο Πίνα. Τον Σεπτέμβριο του 2013, η πίστα πέρασε υπό κρατική διαχείριση. Τον Ιούλιο του 2020 ανακοινώθηκε ότι η πίστα θα φιλοξενήσει το
Γκραν Πρι Πορτογαλίας από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου 2020, ως μέρος ενός αναθεωρημένου προγράμματος που προέκυψε από την πανδημία COVID-19. Αυτό σημαίνει πως είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί αγώνας της Formula 1 στην Πορτογαλία, από το 1996 που έγινε ο τελευταίος αγώνας στο Autódromo do Estoril.

Τον Αύγουστο του 2020 επίσης ανακοινώθηκε ότι η θα φιλοξενήσει το Γκραν Πρι Πορτογαλίας για το MotoGP από τις 20 έως τις 22 Νοεμβρίου και μάλιστα θα είναι το τελευταίο Γκραν Πρι της χρονιάς.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!