Ποιες είναι οι νέες τάσεις στα χρώματα των αυτοκινήτων

Gazzetta team
Ποιες είναι οι νέες τάσεις στα χρώματα των αυτοκινήτων
Ζεστά χρώματα και μπεζ αποχρώσεις περιλαμβάνει η κολεξιόν νέων χρωμάτων της εταιρείας BASF για αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν στην Ευρώπη, ενώ οι προτάσεις αλλάζουν για την Ασία και τη Βόρεια Αμερική όπου διαφοροποιούνται τα γούστα του αγοραστικού κοινού.

Κάθε χρόνο, οι σχεδιαστές του τμήματος Coatings της BASF μελετούν τις μελλοντικές τάσεις, τις οποίες χρησιμοποιούν και ως θεμέλιο για την ανάπτυξη της θέσης για τις επιφάνειες, τις υφές και τα χρώματα. Εμπνέονται από διάφορα πράγματα, μεταξύ άλλων από τη βιομηχανία, τη μόδα, από καταναλωτικά προϊόντα και από τη φύση. Ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με την έρευνά τους με τους πελάτες της BASF - τους σχεδιαστές αυτοκινήτων - και συμβάλλουν στην ανάπτυξη των χρωμάτων του μέλλοντος.

Με βάση αυτά τα δεδομένα λανσάρισε η BASF τη συλλογή της Automotive Color Trends 2020-2021 με μια ποικιλία αποχρώσεων και εφέ που δείχνουν τον δρόμο που θα ακολουθήσουν οι σύγχρονες βαφές αυτοκινήτων.

Δείγματα των νέων trendy χρωμάτων για αυτοκίνητα.

Οι σχεδιαστές του τμήματος Coatings της BASF σε ολόκληρο τον κόσμο δημιούργησαν τη συλλογή, η οποία ονομάζεται CODE-X, και που περιέχει τα πάντα, από νέα, καινούριας έμπνευσης λευκά έως και τα πιο σκούρα κατάμαυρα, αλλά και μια ποικιλία από εντυπωσιακούς χρωματικούς τόνους κάπου ενδιάμεσα. Τα χρώματα χρησιμεύουν ως έμπνευση για τους σχεδιαστές αυτοκινήτων όσον αφορά τα οχήματα που θα κυκλοφορούν στον δρόμο σε τρία έως πέντε χρόνια. Πολλά έχουν εφέ ή υφές, κάτι που τα καθιστά πραγματικά μια απτή εμπειρία, αλλά και μια οπτική και συναισθηματική εμπειρία.

Τα βασικά χρώματα παγκοσμίως ποικίλλουν, από γκριζοπράσινο και θερμό μπεζ έως και το έντονο γκρι. Δεδομένου ότι αλλαγές στον τρόπο σκέψης μεταβάλλουν και τις αξίες σχετικά με την κοινωνία, την ταυτότητα και την πρόοδο, η συλλογή αυτή αντιπροσωπεύει τον συγκερασμό του υλικού και του ψηφιακού κόσμου ώστε να παραμείνουμε αισιόδοξοι και θετικοί ενώ παράλληλα να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την αλλαγή.

Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική

Τα βασικά χρώματα για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική είναι απαλά και χαλαρωτικά, με έντονες, νέες, διακριτές θέσεις. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία εφέ σε αυτά τα χρώματα που τα συναντά κανείς παντού, αλλά είναι και προσιτά. Υπάρχουν πράγματα να δείτε, πράγματα να εξερευνήσετε, αλλά και πράγματα με τα οποία θα εκπλαγείτε. «Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου τίποτα δεν είναι το ίδιο. Μπορεί να κάνουμε αναφορές στα παλιά χρώματα, όμως να προσθέτουμε κάτι νέο, κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο Mark Gutjahr, προϊστάμενος σχεδιασμού χρωμάτων για την αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ασία και Ωκεανία

Τα βασικά χρώματα της Άπω Ανατολής αντικατοπτρίζουν μια θετική, ευέλικτη στάση όσον αφορά την αλλαγή, τη δράση και το μέλλον. Είναι θερμά και συναισθηματικά χρώματα με σταθερή διάθεση. Δεν είναι μαύρο ή άσπρο, αλλά πιο ανάμικτα και αβέβαια, όπως το ανθρώπινο συναίσθημα.

«Η τάση του παιχνιδιού εδώ είναι η ατομικότητα. Ζούμε για το σήμερα και θέλουμε να κάνουμε το μέλλον καλύτερο», δήλωσε ο Chiharu Matsuhara, επικεφαλής σχεδιασμού για την Ασία και Ωκεανία. «Προσπαθούμε να απολαμβάνουμε τη ζωή και να είμαστε όσο το δυνατόν πιο θετικοί και να αλλάξουμε όσα κάναμε στο παρελθόν».

Βόρεια Αμερική

Οι μελλοντικοί χρωματικοί σχεδιασμοί της Βόρειας Αμερικής αποσκοπούν στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών χρωστικών που θα επιδεικνύουν μεγαλύτερη ευαισθησία για το περιβάλλον. Η βαθιά τεχνολογική πολυπλοκότητα θα προσφέρει χάρη και απλότητα στο μάτι.

«Δεν είναι ασυνήθιστο να θεωρούμε δεδομένο ότι η τεχνολογική πλευρά κυριαρχεί στην έρευνα, είναι όμως αναζωογονητικό να εξετάζουμε έτσι απλά το κατά πόσον ο καταναλωτής είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί από τους παραδοσιακούς κανόνες ομορφιάς προκειμένου να ικανοποιήσει τη δίψα του για ευφυή και υπεύθυνα χρωματικά σχέδια», δήλωσε ο Paul Czornij, επικεφαλής σχεδιασμού για την Αμερική.