Παιχνίδια κατασκόπων στην Tesla

Gazzetta team
Παιχνίδια κατασκόπων στην Tesla
Η τεράστια χρηματιστηριακή αξία της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla συγκινεί τόσο τους επενδυτές, όσο και τους χάκερς, όπως επισήμως αποκάλυψε το FBI.

Μια κυβερνοεπίθεση στην αμερικανική Tesla από Ρώσο χάκερ που εξελίχθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020 είχε τέτοια εξέλιξη, που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

Η κινηματογραφική πλοκή της απόπειρας χάκινγκ στην Tesla ήρθε στο φως της δημοσιότητας από μια έκθεση του FBI, το οποίο ανέλαβε την υπόθεση μετά από καταγγελία υπαλλήλου της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το Gigafactory της Tesla στη Νεβάδα, το οποίο προοριζόταν να αποτελέσει τον πολιορκητικό κριό της σχεδιαζόμενης κυβερνοεπίθεσης του Ρώσου χάκερ Κριούτσκοφ.

Η εξέλιξη της υπόθεσης

Η νέα εποχή της εγκληματικότητας δεν έχει όπλα και εντυπωσιακές καταδιώξεις, αλλά υπολογιστές και κακόβουλα λογισμικά, που μπορούν να “τινάξουν” στον αέρα ψηφιακά συστήματα και τα αρχεία ατόμων και εταιρειών. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η περίπτωση της επίθεσης Ρώσων χάκερ στην Tesla, που αποκαλύφθηκε πολύ πρόσφατα.

Σύμφωνα με επίσημη έκθεση του FBI, στις 16 Ιουλίου 2020 ο Ρώσος Ιγκόρ Κριούτσκοφ προσέγγισε έναν ρωσομαθή υπάλληλο στο Gigafactory της Tesla στη Νεβάδα -το όνομα του υπαλλήλου δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Οι δύο άντρες δημιούργησαν μια κοινωνική επαφή, πραγματοποίησαν μαζί κάποια ταξίδια και γενικά δημιούργησαν έναν κοινό φιλικό κύκλο.

Ο Έλον Μασκ, διευθύνων σύμβουλος της Tesla, συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στους τέσσερις πλουσιότερους ανθρώπους, με περιουσία που φτάνει τα 84,8 δις δολάρια.

Στις αρχές Αυγούστου 2020, ο Κριούτσκοφ ενημέρωσε το φίλο του πλέον και υπάλληλο της Tesla ότι είχε να του προτείνει μια ενδιαφέρουσα συνεργασία. Αυτή, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, ήταν μια παράνομη ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο ήταν να εισάγει ο υπάλληλος της Tesla κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές της εταιρείας , το οποίο θα του παρείχε ο Κριούτσκοφ. Για τις υπηρεσίες του, θα πληρωνόταν το ποσό των 500.000 δολαρίων σε μετρητά ή bitcoin.

Ο Ρώσος χάκερ είχε ως στόχο να θέσει σε “ομηρία” τα υπολογιστικά συστήματα της Tesla, απαιτώντας στη συνέχεια ένα τεράστιο ποσό ως λύτρα για να τα καθαρίσει από το κακόβουλο λογισμικό. Αυτό θα του επέτρεπε επίσης να εξάγει εταιρικά δεδομένα και δεδομένα δικτύου, τα οποία θα διαπραγματευόταν έως ότου πληρώσει ο κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το Tesla 3, το πιο προσιτό μοντέλο της Tesla, είναι από τα πλέον πετυχημένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παγκοσμίως.

Στο σημείο αυτό, ο υπάλληλος της Tesla αναφέρει το γεγονός στη διοίκηση της Tesla, η οποία απευθύνεται στο FBI. Το FBI αναλαμβάνει δράση και ενημερώνει τον υπάλληλο της Tesla να συνεχίσει την επικοινωνία με τον Κριούτσκοφ, σε μια προσπάθεια άντλησης όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τις διαδικασίες, το χρονοδιάγραμμα, τις υποδομές αλλά και τους πιθανούς συνεργάτες του χάκερ.

Οι προσπάθειες αποδείχθηκαν καρποφόρες. Σε μια συνομιλία, ο χάκερ φέρεται να καυχιέται ότι η ομάδα του έλαβε πρόσφατα λύτρα αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων δολαρίων από μια εταιρεία, που στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι ήταν η CWT Travel. Ταυτόχρονα, ο Κριούτσκοφ ανέβασε το επίπεδο της πληρωμής του υπαλλήλου της Tesla στο 1.000.000 δολάρια.

Δεν ευοδώθηκε το σχέδιο

Ακολούθησαν και άλλες επαφές του υπαλλήλου της Tesla με το Ρώσο χάκερ, ο τελευταίος ωστόσο φαίνεται ότι είχε αντιληφθεί πως παρακολουθούταν, καθώς στις 21 Αυγούστου ενημέρωσε τον υπάλληλο της Tesla ότι το πλάνο της κυβερνοεπίθεσης αναβάλλεται. Αμέσως έφυγε από τη Νεβάδα με κατεύθυνση προς Λος Άντζελες, σε μια προσπάθειά του να διαφύγει από τη χώρα ή να χάσει το FBI τα ίχνη του.

Ωστόσο, στις 22 Αυγούστου 2020 το FBI συνέλαβε τον Κριούτσκοφ στο Λος Άντζελες. Ο χάκερ κρατείται επί του παρόντος, εν αναμονή της δίκης του. Η Tesla από την πλευρά της δεν έχει προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις, πέραν ενός tweet του Έλον Μασκ που επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα της επίθεσης μετά τη σχετική δημοσιότητα.

Musk Tweet

Θα πρέπει ωστόσο να ευχαριστήσει έμπρακτα τον τόσο τίμιο υπάλληλό της, που αρνήθηκε 1.000.000 δολάρια φέρνοντας την υπόθεση στο φως. Πολλοί στη θέση του θα είχαν κάνει πολύ χειρότερες πράξεις, για πολύ λιγότερα χρήματα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!