Επαναφορά της απόσυρσης ζητά η γερμανική βιομηχανία αυτοκινήτου

Gazzetta team
Επαναφορά της απόσυρσης ζητά η γερμανική βιομηχανία αυτοκινήτου
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και η κυβέρνηση Μέρκελ συζητούν την εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης παλαιών οχημάτων αμέσως μετά τη λήξη της κρίσης του κορονοϊού, για να δώσουν ώθηση στις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία πιέζει για άμεσα μέτρα στήριξης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης οικονομικής εφημερίδας ‘’Handelsblatt’’ έχει πέσει –μεταξύ άλλων- στο τραπέζι των συζητήσεων με την κυβέρνηση Μέρκελ η επιδότηση της αγοράς καινούριων οχημάτων. Οι εγχώριες εταιρείες αυτοκινήτων υποστηρίζουν μάλιστα, ότι απαιτείται μία γενναία επιδότηση αρκετών χιλιάδων ευρώ ανά όχημα, για να υπάρξει αισθητή ανάκαμψη της ζήτησης.

Οι αυτοκινητικοί όμιλοι αρχίζουν μεν να επαναφέρουν σταδιακά σε λειτουργία τις μονάδες παραγωγής τους στη Γερμανία, φοβούνται όμως ότι δεν θα βρίσκουν αγοραστές για τα προϊόντα τους. Όπως υποστηρίζουν, πολλοί πελάτες νιώθουν ανασφάλεια και σκέφτονται να αναβάλλουν τα αρχικά τους σχέδια για την αγορά ενός καινούριου αυτοκινήτου. Ετσι ποντάρουν σε μία εκ νέου εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης, όπως είχε γίνει στη χώρα και το 2009, προκειμένου να αναπληρώσουν ένα μέρος των μειωμένων τους πωλήσεων εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού.

Οριζόντια επιδότηση αγοράς

H Ανγκελα Μέρκελ σε επίσκεψή της στην έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης.

Στελέχη του κλάδου τονίζουν, ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προβλέπεται οριζόντια επιδότηση για σχεδόν όλη τη γκάμα των κατασκευαστών και να περιλαμβάνει και τα μοντέλα με σύγχρονους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου και όχι μόνον τα υβριδικά και τα ηλεκτρικά. Να διευκρινίσουμε, ότι το 2009 προβλεπόταν στη Γερμανία μπόνους 2.500 ευρώ για την αγορά κάθε καινούριου αυτοκινήτου με παράλληλη απόσυρση ενός παλαιού οχήματος ηλικίας τουλάχιστον εννέα ετών.

Σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ

Eργοστάσιο αυτοκινήτου στη Γερμανία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συζητήσεις με την γερμανική κυβέρνηση εξετάζονται και άλλα μέτρα, όπως μείωση του ΦΠΑ στα καινούρια αυτοκίνητα και υψηλότερες αποσβέσεις από την εφορία. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν αναλυτικά σε συνάντηση στις 5 Μαϊου με την ίδια την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Επιθυμία των αυτοκινητοκατασκευαστών είναι να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης άμεσα και σίγουρα πριν την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών στη Γερμανία.

Κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν, ότι αρχική προτεραιότητα θα είναι η αποκατάσταση των κομμένων αλυσίδων λειτουργίας της γερμανικής βιομηχανίας, ενώ ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Πέτερ Άλτμαϊερ, παραδέχθηκε ότι «ο κλάδος του αυτοκινήτου βρίσκεται σε ‘’δύσκολα νερά’’ όπως και πολλοί άλλοι κλάδοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού». Άρα αναμένονται άμεσα εξελίξεις και εφαρμογές μέτρων για την ανάκαμψή του!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!