Εντονη κριτική για το μπόνους στους εργαζόμενους της Porsche

Gazzetta team
Εντονη κριτική για το μπόνους στους εργαζόμενους της Porsche
H Porsche ανακοίνωσε μπόνους 9.700 ευρώ και κάλεσε το προσωπικό της να δώσει ένα μέρος του πριμ σε κάποιο κοινωφελές ίδρυμα, αν και την ίδια στιγμή επιδοτείται το προσωπικό της από το γερμανικό κράτος.

Η Porsche θα δώσει και αυτή τη χρονιά μπόνους στο προσωπικό της παρά τη μείωση των κερδών της και την υγειονομική και οικονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Η γερμανική μάρκα ανακοίνωσε ότι κάθε εργαζόμενός της θα λάβει όπως και πέρυσι 9.000 ευρώ και άλλα 700 ευρώ θα κατατεθούν ως επιπρόσθετη εισφορά στον συνταξιοδοτικό του φορέα. Ωστόσο εξαιτίας του κορονοϊού κάλεσε η Porsche τους περίπου 27.000 εργαζομένους της στη Γερμανία να καταθέσουν εθελοντικά ένα μέρος αυτού του πριμ σε λογαριασμό κάποιου κοινωφελούς ιδρύματος ή φιλανθρωπικής οργάνωσης. Μάλιστα, το ίδιο θα κάνουν και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της γερμανικής μάρκας.

Αυτή την εποχή είναι κλειστές οι μονάδες παραγωγής της Porsche και τα συνδεόμενα τμήματα με αυτές λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και οι εργαζόμενοι σε αυτές, που αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του συνολικού προσωπικού της εταιρείας, βρίσκονται σε καθεστώς περιορισμένου ωραρίου με μειωμένες αποδοχές, που καταβάλλονται από το κράτος.

Πρόκληση για την κοινή γνώμη

Μάλιστα η υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Βάδης – Βιρτεμβέργης, Νικόλ Χόφμαϊστερ - Κράουτ άσκησε σκληρή κριτική στην Porsche χαρακτηρίζοντας ακατανόητη τη χορήγηση τόσο υψηλών μπόνους από μία εταιρεία, της οποίας οι εργαζόμενοι επιδοτούνται αυτή τη στιγμή από το κράτος. Η χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υπογράμμισε ότι αυτό δίνει ένα λάθος μήνυμα και προκαλεί την κοινή γνώμη.

Η Νικόλ Χόφμαϊστερ - Κράουτ.

Όπως τόνισε όμως η Porsche, το μπόνους για το 2019 είχε καθοριστεί ήδη στις αρχές της τρέχουσας χρονιάς -και μάλιστα αρκετό διάστημα πριν την εμφάνιση της πανδημίας- μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου των Εργαζομένων της φίρμας.

Ρεκόρ τζίρου το 2019

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Porsche, Όλιβερ Μπλούμε, υπογράμμισε ότι «η συμμετοχή στα κέρδη εκφράζει την αλληλεγγύη και επίσης φροντίζει για την πληρωμή των φόρων και τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης για την επανέναρξη». Η Porsche συμβάλλει ενεργά στη μάχη κατά του κορονοϊού στη Γερμανία και σε αυτό το πλαίσιο έχει δωρίσει πέντε εκατομμύρια ευρώ, ενώ προσφέρει βοήθεια για την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού και στέκεται στο πλευρό των ομάδων διαχείρισης της κρίσης.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Porsche, Όλιβερ Μπλούμε.

Η εταιρεία που φημίζεται για τα σπορ μοντέλα της είχε πετύχει πέρυσι νέο ρεκόρ ετήσιου τζίρου της τάξης των 28,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, υποχρεώθηκε όμως να πληρώσει 535 εκατ. ευρώ πρόστιμο λόγω της εμπλοκής της στο σκάνδαλο Dieselgate. Ετσι «περιορίστηκαν» τα κέρδη της σε περίπου 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 317 εκατ. ευρώ ή 10% λιγότερα σε σχέση με το 2018. Χωρίς το πρόστιμο θα είχε σημειώσει λοιπόν η μάρκα του ομίλου Volkswagen νέο ρεκόρ κερδοφορίας στην ιστορία της, γι αυτό και αντάμειψε τους εργαζομένους της με ένα τόσο υψηλό πριμ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!