Οθόνες αυτοκινήτων: Πιο επικίνδυνες από αλκοόλ και... κάνναβη!

Πέτρος Σηφαλάκης
Οθόνες αυτοκινήτων: Πιο επικίνδυνες από αλκοόλ και... κάνναβη!
Μια έρευνα που έγινε από το ινστιτούτο IAM RoadSmart αποδεικνύει ότι τα απαραίτητα για τα σημερινά αυτοκίνητα, Android Auto και Apple CarPlay, αποσπούν τεράστιο μέρος της προσοχής του οδηγού.

Σήμερα, δεν νοείται η αγορά νέου αυτοκινήτου χωρίς να υποστηρίζει τα συστήματα Apple CarPlay και Android Auto. Οι δύο δημοφιλείς πλατφόρμες, για λογισμικό iOS και Android αντίστοιχα, αποτελούν μέρος του βασικού εξοπλισμού στα περισσότερα μοντέλα, όμως έρχονται έρευνες που δείχνουν ότι μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες. Πιο συγκεκριμένα, το ινστιτούτο IAM RoadSmart υποστηρίζει ότι οι πλατφόρμες «κλέβουν» την προσοχή του οδηγού, περισσότερο από ότι αν οδηγεί μεθυσμένος ή υπό την επήρεια κάνναβης!

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος χρήστης αποσπά την προσοχή του από το δρόμο για περίπου 16 δευτερόλεπτα, όπου αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 μέτρα κίνησης του οχήματος με ταχύτητα στα 112 χλμ./ώρα. Λένε μάλιστα ότι η χρήση των Android Auto και Apple CarPlay είναι στην πραγματικότητα, πιο επικίνδυνη από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Αντίστοιχα απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα και στον τομέα αξιολόγησης των φωνητικών εντολών που υποστηρίζουν οι πλατφόρμες.

Η έρευνα έγινε μέσω τριών διαφορετικών περασμάτων από την ίδια, κλειστή διαδρομή. Στην πρώτη, ο οδηγός δεν ασχολούνταν καθόλου με το σύστημα πολυμέσων. Στη δεύτερη, χρησιμοποιούσε το voice control και στην τρίτη, έδινε εντολές μέσω αφής στην οθόνη του αυτοκινήτου. Στον πίνακα που υπάρχει παρακάτω, αναφέρεται ακριβώς η απόσπαση προσοχής από τα συστήματα και τη συγκρίνουν με βασικά άλλα παραπτώματα, όπως είναι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή κάνναβης και η χρήση του κινητού.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!